Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Fasulye Hakkında bilgi Fasulye Resimleri

Fasulye Hakkında bilgi Fasulye Resimleri

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Fasulye Familyası: Baklagiller
Türkiye ’de yetiştiği yerler: Yerli değildirSebze olarak yurdumuzun derhal her yerinde yetiştirilir

Tropikal ve subtropikal bölgelerde yetişen eski ve önemli bir sebzeVatanı GüneyAmerika ’dırAmerika ’da yetişen 200 dek türü vardır Bütün dünyaya yayılmış olup, sebze olarak yetiştirilmektedir Fasulye, tırmanıcı ve bir takvim bir bitkidirYaprakları üçlüdürÇiçekleri ve meyvesi bezelyeninki gibidir Fasulye, yelken direği fasulyesi ve bodur fasulye edinmek üzere iki gruba ayrılırSırık fasulyesinin çalı, boncuk, barbunya; bodur fasulyesinin ise, yer fasulyesi ve ferasetsiz fasulye gibi çeşitleri vardır Bu çeşitler kısaca açıklanırsa:

Çalı fasulyesi; tohumu beyaz, körpesi kılçıksız, makbul ve lezzetlidir Boncuk fasulyesi; tohumu bej renginde, yuvarlak veya oval kılçıksızdır Barbunya fasulyesi; daha çok kuru olarak yenirTohumları kırmızı beneklidir Ferasetsiz fasulye; yalnız yeşili makbuldür, kılçıksızdırKuru fasulye olarak yenen çeşitleri barbunya, şeker fasulyesi, selanik fasulyesi, börülcedir Soya fasulyesi;Çin ve Japonya ’da geniş tarımı yapılan, besin değeri bakımından yüksek olan bir bitkidir Soya fasulyesi protein ve yağ bakımından zengindir BE vitaminleri vardırKavrulmuş taneleri kahve lezzetindedir

Fasulye hemencecik bitmiş yetişirse de killi, kumlu, ıslak toprakları fazla severIlık yerlerde çok iyi yetişen fasulye, kışı 34°C den aşağı olmayan yerlerde sonbaharda ekilir Ürünü ilkbaharda ve yazın alınırSoğuk yörelerde ise dikim mevsimi şubattır Bizde Bilhassa Akdeniz bölgesinde seralarda yetiştirilen fasulyelerin ürünü ilkbaharın başında alınabilmektedirAynı topraktan senede iki defa mahsul alınabilir

Fasulyenin dikimi sıra usulüyle yapılır Birer metre arayla açılan ocaklara 45 tohum atılır Sürgünler çıkmaya başlayınca, ocakların hemencecik yanına sırıklar dikilerek bitkinin bunlara sarılması sağlanır

Kullanıldığı yerler: En besleyici sebzelerden biridir Proteince varlıklı ve nefis bir sebzedirKuru fasulye % 25 protein, % 55 karbonhidrat, % 4 selüloz, % 2 yağ, % 10 su ve % 4 öteki maddeler ihtiva eder

Taze fasulye ve Kuru Fasulye resimleri
*
 
858,496Konular
982,206Mesajlar
30,131Kullanıcılar
kral31Son üye
Üst Alt