iltasyazilim
FD Üye
Fasulye Familyası: Baklagiller
Türkiye ’de yetiştiği yerler: Yerli değildirSebze olarak yurdumuzun derhal her yerinde yetiştirilir
Tropikal ve subtropikal bölgelerde yetişen eski ve önemli bir sebzeVatanı GüneyAmerika ’dırAmerika ’da yetişen 200 dek türü vardır Bütün dünyaya yayılmış olup, sebze olarak yetiştirilmektedir Fasulye, tırmanıcı ve bir takvim bir bitkidirYaprakları üçlüdürÇiçekleri ve meyvesi bezelyeninki gibidir Fasulye, yelken direği fasulyesi ve bodur fasulye edinmek üzere iki gruba ayrılırSırık fasulyesinin çalı, boncuk, barbunya; bodur fasulyesinin ise, yer fasulyesi ve ferasetsiz fasulye gibi çeşitleri vardır Bu çeşitler kısaca açıklanırsa:
Çalı fasulyesi; tohumu beyaz, körpesi kılçıksız, makbul ve lezzetlidir Boncuk fasulyesi; tohumu bej renginde, yuvarlak veya oval kılçıksızdır Barbunya fasulyesi; daha çok kuru olarak yenirTohumları kırmızı beneklidir Ferasetsiz fasulye; yalnız yeşili makbuldür, kılçıksızdırKuru fasulye olarak yenen çeşitleri barbunya, şeker fasulyesi, selanik fasulyesi, börülcedir Soya fasulyesi;Çin ve Japonya ’da geniş tarımı yapılan, besin değeri bakımından yüksek olan bir bitkidir Soya fasulyesi protein ve yağ bakımından zengindir BE vitaminleri vardırKavrulmuş taneleri kahve lezzetindedir
Fasulye hemencecik bitmiş yetişirse de killi, kumlu, ıslak toprakları fazla severIlık yerlerde çok iyi yetişen fasulye, kışı 34°C den aşağı olmayan yerlerde sonbaharda ekilir Ürünü ilkbaharda ve yazın alınırSoğuk yörelerde ise dikim mevsimi şubattır Bizde Bilhassa Akdeniz bölgesinde seralarda yetiştirilen fasulyelerin ürünü ilkbaharın başında alınabilmektedirAynı topraktan senede iki defa mahsul alınabilir
Fasulyenin dikimi sıra usulüyle yapılır Birer metre arayla açılan ocaklara 45 tohum atılır Sürgünler çıkmaya başlayınca, ocakların hemencecik yanına sırıklar dikilerek bitkinin bunlara sarılması sağlanır
Kullanıldığı yerler: En besleyici sebzelerden biridir Proteince varlıklı ve nefis bir sebzedirKuru fasulye % 25 protein, % 55 karbonhidrat, % 4 selüloz, % 2 yağ, % 10 su ve % 4 öteki maddeler ihtiva eder
Taze fasulye ve Kuru Fasulye resimleri
*
Türkiye ’de yetiştiği yerler: Yerli değildirSebze olarak yurdumuzun derhal her yerinde yetiştirilir
Tropikal ve subtropikal bölgelerde yetişen eski ve önemli bir sebzeVatanı GüneyAmerika ’dırAmerika ’da yetişen 200 dek türü vardır Bütün dünyaya yayılmış olup, sebze olarak yetiştirilmektedir Fasulye, tırmanıcı ve bir takvim bir bitkidirYaprakları üçlüdürÇiçekleri ve meyvesi bezelyeninki gibidir Fasulye, yelken direği fasulyesi ve bodur fasulye edinmek üzere iki gruba ayrılırSırık fasulyesinin çalı, boncuk, barbunya; bodur fasulyesinin ise, yer fasulyesi ve ferasetsiz fasulye gibi çeşitleri vardır Bu çeşitler kısaca açıklanırsa:
Çalı fasulyesi; tohumu beyaz, körpesi kılçıksız, makbul ve lezzetlidir Boncuk fasulyesi; tohumu bej renginde, yuvarlak veya oval kılçıksızdır Barbunya fasulyesi; daha çok kuru olarak yenirTohumları kırmızı beneklidir Ferasetsiz fasulye; yalnız yeşili makbuldür, kılçıksızdırKuru fasulye olarak yenen çeşitleri barbunya, şeker fasulyesi, selanik fasulyesi, börülcedir Soya fasulyesi;Çin ve Japonya ’da geniş tarımı yapılan, besin değeri bakımından yüksek olan bir bitkidir Soya fasulyesi protein ve yağ bakımından zengindir BE vitaminleri vardırKavrulmuş taneleri kahve lezzetindedir
Fasulye hemencecik bitmiş yetişirse de killi, kumlu, ıslak toprakları fazla severIlık yerlerde çok iyi yetişen fasulye, kışı 34°C den aşağı olmayan yerlerde sonbaharda ekilir Ürünü ilkbaharda ve yazın alınırSoğuk yörelerde ise dikim mevsimi şubattır Bizde Bilhassa Akdeniz bölgesinde seralarda yetiştirilen fasulyelerin ürünü ilkbaharın başında alınabilmektedirAynı topraktan senede iki defa mahsul alınabilir
Fasulyenin dikimi sıra usulüyle yapılır Birer metre arayla açılan ocaklara 45 tohum atılır Sürgünler çıkmaya başlayınca, ocakların hemencecik yanına sırıklar dikilerek bitkinin bunlara sarılması sağlanır
Kullanıldığı yerler: En besleyici sebzelerden biridir Proteince varlıklı ve nefis bir sebzedirKuru fasulye % 25 protein, % 55 karbonhidrat, % 4 selüloz, % 2 yağ, % 10 su ve % 4 öteki maddeler ihtiva eder
Taze fasulye ve Kuru Fasulye resimleri
*