Fatih Sultan Mehmet Hanın İnsan Hakları Ahidnamesi fatih sultan mehmet han, insan hakları ahidnamesi, insan hakları bildirisi, fatih, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz 1549353843 1549353843 fatihsultanmehmethanininsanhaklariahidnamesi5c594377dca9ffatihsultanmehmethanininsanhaklariahidnamesi5c594377dca9ffatihsultanmehmethanininsanhaklariahidnamesi5c594377dca9f Sevgili melekler, Adını Peygamber Efendimizin övdüğü büyük padişah Fatih Sultan Mehmet'in yazdığı ve yayınlattığı İnsan Hakları Bildirisini tıpkı ekliyorumBu bildiri ,o devirde bile Osmanlının azınlıklara ne kadar müsamahakar ve adil davrandığının bir göstergesidir FATİH'İN İNSAN HAKLARI AHİDNAMESİ Fatih Sultan Mehmed, Bosnayı fethettiği vakit Osmanlı devlet politikasının sonucu olarak bölge halkına dini serbestiyesi getirmiştir Fatih Sultan Mehmed'in buradaki latin papazlarına verdiği 883 (1478) tarihli ferman suretinde; Nişanıı hümayun şu ancak Ben ki Sultan Mehmed Han'ım; üst ve alt tabakada bulunan tüm halk müziği kadar şu şekilde bilinsin fakat, bu fermanı taşıyan Bosna rahiplerine lütufta bulunup şu hususları buyurdum: Sözkonusu rahiplere ve kiliselerine hiçkimse kadar engel olunmayıp rahatsızlık verilmeyecektir Bunlardan lüzum ihtiyatsızca memleketimde duranlara ve gerekse kaçanlara emn ü aman olsun oysa, memleketimize gelip korkusuzca ağırbaşlı olsunlar ve kiliselerinde yerleşsinler; ne ben, ne vezirlerim ne de halkım tarafından hiç kimse bunlara herhangi bir şekilde karışıp incitmeyecektir Kendilerine, canlarına, mallarına, kiliselerine ve dışardan memleketimize getirecekleri kimselere yeri ve göğü yaratna Allah hakkı için, Peygamberimiz Muhammed Mustafa (sav) hakkı için, yedi Mushaf hakkı için, yüz yirmi dört bin peygamber hakkı için ve kuşandığım kılıç için en ağır yemin ile ant ederim ama, yukarda belirli hususlara laf konusu rahipler benim hizmetime ve benim emrime itaatkâr oldukları sürece hiç kimse göre muhalefet edilmeyecektirBu ferman suretinde de görüldüğü gibi azınlıklar tam bir özgürlük ortamı içinde hayatlarını sürdürmüşlerdir kimkimdir