iltasyazilim
FD Üye
Fatih Sultan Mehmet İn Şiirleri
Fatih Sultan Mehmet ve şiirleri
Fatih Sultan Mehmet şiirleri
Ağlasa derdi derûnum çeşmi giryânım sana
Âşikâr olurdu gâlib râzı pinhânım sana
(Sevgili!) İçimdeki dertler ile, yaş batmış gözlerim senin için ağlayacak olsa, (gönlümdeki) gizli sırlarım (gözyaşlarıma) gâlip kazanç ve (sırlar) sana apaçık olurdu
Mesnedi hüsn üzre sen ben hâki rehde pâymâl
Mûr hâlin nice arz ede Süleyman'ım sana
Sen güzellik tahtında (oturuyorsun): bense yolunun toprağında pâymâl (ayaklar aşağıda) kalmışım Hâl bu iken a Süleyman'ım, sana bir karınca (denli âciz olan) durumumu nasıl talep edeyim? ' Divân edebiyatında Süleyman ihtişâmı; karınca da acziyet ve zayıflığı temsil ettiği için şair de kendini karınca; sevgilisini Süleyman olarak nitelendirmiştir'
Şem'i gör kim meclisinde ağlayıp başdan çıkar
Güzel yanar yıkılır ey şem'i şebistânım sana
Muma da bak! Senin (bulunduğun) meclisinde ağlayıp yeniden çıkmakta Ey odamı aydınlatan! O mum senin için ne de hoş yanıp yıkılıyor 'Mum yanarken, baştaki fitilin kenarlarından ağlıyormuş gibi akar Şair buna imrenme ediyor ve onu sevgilinin aşkı ile her yerde çıkmış ya da o uğurda başını vermiş olarak gösteriyor'
Subh gibi sâdık olduğum gamı aşkında ben
Gün gibi rûşen durur ey mâhı tâbânım sana
Ey ay gibi parlayan sevgilim! Benin sana karşı, aşkının yolunda sabah değin sâdık olduğum, (açık konuşmak gerekirse) gün gibi âşikârdır
Dün rakîbin cevrini men' eyledin ben hastadan
Eyledi te'sir gûyâ âh u efgânım sana
Dün rakiplerimin, aşkının hastası olan bana yaptıkları eziyetleri meneyledin Galiba âh ve feryatlarım sana etki etmiş!
Zahmı hicrân şerhi çün muhtemel değildir dostum
Sîneçâkinden haber versin girîbânım sana
Dostum! Görünürde o ama (bağrımdaki) ayrılık yarasının şerh etmek muhtemel görünmüyor (Hiç Olmazsa) açık duran şu yakam, (aşkından dolayı) göğsümdeki (şerha şerha olmuş) yarıkları sana göstersin (de insafa gel!)
Eyleme gönlün gözün cevr ile Avnî'nin harâb
Dürr ü gevherler verir bu bahr ile kânım sana
(Sevgilim!) Eziyetlerinle Avnî'nin gözlerini ve gönlünü harap etme! Zira bu deniz (gibi coşkun gözlerim) , sana inciler; bu maden ocağı (gibi gönlüm) de mücevherler sunar
Avnî (Fatih Sultan Mehmet)
*
Fatih Sultan Mehmet ve şiirleri
Fatih Sultan Mehmet şiirleri
Âşikâr olurdu gâlib râzı pinhânım sana
(Sevgili!) İçimdeki dertler ile, yaş batmış gözlerim senin için ağlayacak olsa, (gönlümdeki) gizli sırlarım (gözyaşlarıma) gâlip kazanç ve (sırlar) sana apaçık olurdu
Mesnedi hüsn üzre sen ben hâki rehde pâymâl
Mûr hâlin nice arz ede Süleyman'ım sana
Sen güzellik tahtında (oturuyorsun): bense yolunun toprağında pâymâl (ayaklar aşağıda) kalmışım Hâl bu iken a Süleyman'ım, sana bir karınca (denli âciz olan) durumumu nasıl talep edeyim? ' Divân edebiyatında Süleyman ihtişâmı; karınca da acziyet ve zayıflığı temsil ettiği için şair de kendini karınca; sevgilisini Süleyman olarak nitelendirmiştir'
Şem'i gör kim meclisinde ağlayıp başdan çıkar
Güzel yanar yıkılır ey şem'i şebistânım sana
Muma da bak! Senin (bulunduğun) meclisinde ağlayıp yeniden çıkmakta Ey odamı aydınlatan! O mum senin için ne de hoş yanıp yıkılıyor 'Mum yanarken, baştaki fitilin kenarlarından ağlıyormuş gibi akar Şair buna imrenme ediyor ve onu sevgilinin aşkı ile her yerde çıkmış ya da o uğurda başını vermiş olarak gösteriyor'
Subh gibi sâdık olduğum gamı aşkında ben
Gün gibi rûşen durur ey mâhı tâbânım sana
Ey ay gibi parlayan sevgilim! Benin sana karşı, aşkının yolunda sabah değin sâdık olduğum, (açık konuşmak gerekirse) gün gibi âşikârdır
Dün rakîbin cevrini men' eyledin ben hastadan
Eyledi te'sir gûyâ âh u efgânım sana
Dün rakiplerimin, aşkının hastası olan bana yaptıkları eziyetleri meneyledin Galiba âh ve feryatlarım sana etki etmiş!
Zahmı hicrân şerhi çün muhtemel değildir dostum
Sîneçâkinden haber versin girîbânım sana
Dostum! Görünürde o ama (bağrımdaki) ayrılık yarasının şerh etmek muhtemel görünmüyor (Hiç Olmazsa) açık duran şu yakam, (aşkından dolayı) göğsümdeki (şerha şerha olmuş) yarıkları sana göstersin (de insafa gel!)
Eyleme gönlün gözün cevr ile Avnî'nin harâb
Dürr ü gevherler verir bu bahr ile kânım sana
(Sevgilim!) Eziyetlerinle Avnî'nin gözlerini ve gönlünü harap etme! Zira bu deniz (gibi coşkun gözlerim) , sana inciler; bu maden ocağı (gibi gönlüm) de mücevherler sunar
Avnî (Fatih Sultan Mehmet)
*
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.