iltasyazilim
FD Üye
Fatih Sultan Mehmet'in Sevdiği Yemekler
Fatih Sultan Mehmet'in Sevdiği Yemek Yemek
Fatih Sultan Mehmet ve sevdiği yemekler
Fatih Sultan Mehmet Tavuk ve Balık Severdi
Araştırmalara kadar, Fatih Sultan Mehmet deniz ürünlerini ve tavuk yemeklerini severdi;
pişirilen yemeklerde en fazla yumurta kullanılıyordu
Mesela, tavuk kızartmasında, özel lapa ve peynirli pidede en çok harcanan yumurtaydı
Fatih'in padişah sofrasında yenen etler koyun, tavuk, kaz, baş, paça ve işkembeydi
Sarayda en çok yenen sebzeler pırasa, lahana ve ıspanaktı
Sultanın yemeğini önce çaşnigirbaşı, yani çeşni tadıcı tadar sonra padişah yerdi
1473 yılının şaban ayına ait Fatih Sultan Mehmed sarayının bir mutfak defteri vardır Bu defter, İstanbul fatihinin neler yediğini, sarayında en çok pişen yemeklerin neler olduğunu, mutfak masrafının ne kadar olduğunu göstermektedir
Bir Takım yiyecekleri o günkü adları fazla ilginçtir Örneğin balığa, mâhî; kaza, gerdendiraz (uzun boyunlu); tavuğa, mâkiyan deniliyordu Soğanın adı piyaz, lahananın adı kelem, cevizin adı kirdigân, karpuzun adı kürbeze, karabiberin adı fülfüldü
Bu mevsim ve bu ayda sarayda anında her gün pişen yemek yemek, saray halkının yediği lahana çorbasıydı Fatih Sultan Mehmed de kendisi her gün balık, istiridye, karides ve ıstakoz yemişti
*
Fatih Sultan Mehmet'in Sevdiği Yemek Yemek
Fatih Sultan Mehmet ve sevdiği yemekler
Fatih Sultan Mehmet Tavuk ve Balık Severdi
Araştırmalara kadar, Fatih Sultan Mehmet deniz ürünlerini ve tavuk yemeklerini severdi;
pişirilen yemeklerde en fazla yumurta kullanılıyordu
Mesela, tavuk kızartmasında, özel lapa ve peynirli pidede en çok harcanan yumurtaydı
Fatih'in padişah sofrasında yenen etler koyun, tavuk, kaz, baş, paça ve işkembeydi
Sarayda en çok yenen sebzeler pırasa, lahana ve ıspanaktı
Sultanın yemeğini önce çaşnigirbaşı, yani çeşni tadıcı tadar sonra padişah yerdi
1473 yılının şaban ayına ait Fatih Sultan Mehmed sarayının bir mutfak defteri vardır Bu defter, İstanbul fatihinin neler yediğini, sarayında en çok pişen yemeklerin neler olduğunu, mutfak masrafının ne kadar olduğunu göstermektedir
Bir Takım yiyecekleri o günkü adları fazla ilginçtir Örneğin balığa, mâhî; kaza, gerdendiraz (uzun boyunlu); tavuğa, mâkiyan deniliyordu Soğanın adı piyaz, lahananın adı kelem, cevizin adı kirdigân, karpuzun adı kürbeze, karabiberin adı fülfüldü
Bu mevsim ve bu ayda sarayda anında her gün pişen yemek yemek, saray halkının yediği lahana çorbasıydı Fatih Sultan Mehmed de kendisi her gün balık, istiridye, karides ve ıstakoz yemişti
*
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.