bilgisayarci
FD Üye
Kavak mantarı olarak da bilinen istiridye mantarı eşsiz tadı ve sayısız faydasıyla sofraların baş tacı olmayı hak eden sebzelerden biri. Yaygın kanının bilakis istiridye mantarları zehirli mantar tipleri ortasında yer almaz. Bilakis içeriğinde bulunan mineral kaynaklarıyla çok yeterli bir besindir. Gelin birlikte istiridye mantarı nedir, istiridye mantarı nasıl pişirilir birlikte bakalım...????
Kaynak:
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
...İstiridye mantarı nedir?
İstiridye mantarları, hassas dokuya ve hafif bir tada sahip bir çeşit mantar tipidir. Hali istiridye kabuğuna benzediği için bu ismi almıştır.
İstiridye mantarı dünyada üretilen en yaygın mantar çeşitlerinden biridir. Ekseriyetle kavak ağacının gövdesinde yetiştirilir, bu sebeple kavak mantarı olarak da bilinir.
İstiridye mantarının toplu üretimi birinci sefer I. Dünya Savaşı yıllarında, Almanya'nın besin düşüncesine deva olarak yapılmıştır.
Savaş yıllarının akabinde hem besleyiciliğiyle hem de epey bereketli olmasıyla birlikte neredeyse tüm dünyaya yayılmış, özellike Uzak Doğu mutfağının yaygın kullandığı bir besin hususu haline dönüşmüştür.
Bu cins mantarların yararları saymakla bitmez. Her şeyden evvel istiridye mantarları güzel bir lif, protein ve çeşitli vitamin ve mineral kaynağıdır.
İstiridye mantarı tıpkı vakitte güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Yapılan araştırmalara nazaran hücresel hasarlara karşı bir bariyer oluşturur.
Bazı araştırmalara nazaran nizamlı bir biçimde istiridye mantarı tüketmek; yüksek tansiyon ve kolesterol üzere kalp hastalığına sebep olan risk faktörlerini azaltır.
İstiridye mantarı birebir vakitte kan şekerini düzenler ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
Faydaları saymakla bitmeyen istiridye mantarının tüm bunlara ek; anti-tümör, anti-inflamatuar ve bağırsak sıhhatini güzelleştirici özellikleri de vardır.
Peki, istiridye mantarı nasıl temizlenir?
İstiridye mantarları ekseriyetle pazarlarda ve marketlerde küme formunda satılır. Öncelikle mantarların sapı orta kısmından kesilir, üst kısmı nemli bir bezle silinir. Kökü olarak bilinen beyaz kısmı da ayrıyeten nemli bir bezle güzelce temizlenir.
Eğer mantarlarınız çok kirliyse onları suya batırıp çıkarın fakat pişirmeden evvel uygunca kuruduğundan emin olun. Kurutma sürecini rastgele bir baskı uygulamadan yapın.
İstiridye mantarının tadı nasıldır? Nasıl pişirilir?
İstiridye mantarları kavurulunca ve kızartılınca tadı kırmızı ete emsal. İstiridye mantarları tavada sote yapılarak, haşlanarak, kızartılarak, kavrularak, ızgara yapılarak, hatta çiğ bile tüketilebilir. Lakin çiğ tüketimde ağıza metal bir tat gelir, bizden söylemesi.Sotelenince ise dokusu yumuşar. Lakin her ne olursa olsun tadından hiçbir şey kaybetmez!