Fen ve İlimle ilgili sözler fen ile ilgili veciz sözler fenle ilgili sözler fen ile güzel atasözleri Fen ve ilimle ilgili hoş özlü sözleri sizlerle paylaşmak istiyorum bakalım meşhur kişiler bu konuda neler söylemişlerfenveilimleilgilisozler5c5568319986dalt Dünyada her şey için yaşam için başarı için en reel yol gösterici bilimdir fendir Bilimve fennin haricen yol gösterici çağırmak aymazlık cehalet dürüst yoldan çıkmışlıktır Yalnız bilimin ve fennin yaşadığımız her dakikadaki evrelerinin gelişimini çakmak vebilim ve fen dilinin çizdiği genel kuralları şu kadar bin sene önce bugün aynı biçimde uygulamaya kalkışmak muhakkak bilim ve fennin içinde bulunmak değildir(1924 ; SD II ) Ülkemizin en bayındır en latif en hoş yerlerini üç buçuk yıl lekeli ayaklarıyla çiğneyen düşmanı yenen zaferin sırrı nerededir bilir misiniz ? Orduların yönetiminde bilim ve fen ilerlemelerini izlemek koşuldur Bin iki bin binlerce yıl önceki ilkelerini rehber edinmektir Ulusumuzu geliştirmek için temel olan okullarımızın yüksek okullarımızın kurulmasında benzer yolu izleyeceğiz Evet; ulusumuzun siyasal toplumsal yaşamında ulusumuzun fikir bakımından eğitiminde de kılavuzumuz bilim ve fen olacaktır (1922; SD II ) Ülkemiz içinde uygar düşüncelerin modern ilerlemelerin bir lahza yitirmeksizin yayılması vebilim ve fen adamlarının bu konuda çalışmayı bir namus borcu bilmesi gerekir Öğretmenlerimiz ozanlarımız edebiyatçılarımız ulusa bu facia günlerini ve onun hakiki nedenlerini açık ve kesinkes yazıp söyleyecekler bu kara günlerin dönmemesi için dünya yüzünde medeni ve çağdaş bir Türkiye’nin varlığını tanımak istemeyenlere onu tanımak zorunda olduğumuzu anımsatacaktır (1922 MEDB ) Gözlerimizi kapayıp yalnız yaşadığımızı varsayamayız Ülkemizi bir çember içine alıp dünya ile ilgilenmeksizin yaşayamayız Aksine gelişmiş uygarlaşmış bir millet olarak uygarlık alanının üzerinde yaşayacağız : bu yaşam ama bilim ve fenle olur bilim ve fenve ulusun her bireyinin kafasına koyacağız Bilim ve fen için senet ve durum yoktur (1922; SD I ) Başarılı Olmak için aydınlatılmış sınıfla halkın zihniyet ve hedefi aralarında doğal bir ahenk karşılamak lazımdırYani kültürlü sınıfın halka tavsiye edeceği ideallerhalkın ruh ve vicdanından alınmış olmalıdır1923 Halka yaklaşmak ve halkla kaynaşmak daha fazla aydınlara yöneltilen bir fazifedirGençlerimiz ve aydınlarımız neden yürüdüklerini ve yapacaklarını önce kendi beyinlerinde ayrıntılarıyla kararlaştırmalıonları insanlar tarafından ayrıntılarıyla benimsenip kabul edilebilecek bir hale getirmelionları fakat ondan sonradan ortaya atmalıdır1923 Taassup cahilliğe dayanırBundan olayı taassup cahildirİlim mutlaka cahilliği yenero halde halkı aydınlatmak lazımdır1023 Bu ahali ve memleket ilmeirfana çok yoksul;tahsil yapmış diploma almış gelmişonları korumak değin doğal ve gerekli bir şey olmaktan başkapati parti eğitim ve öğretim görmek için ilim ve fen almak için Avrupa’yaAmerika’ya ve her tarafa çocuklarımızı göndermeye mecburuz ve göndereceğizİlim ve fen ve uzmanlaşma nerede varsasanat nerede varsa gidipöğrenmeye mecburuzBu nedenle artık himaye fazla kuvvetsiz kalırBunun yerine mecburiyet geçerli olur1923 İlim ve özellikle sosyal bilimler dalındaki işlerde ben emir verememBu alanda isterim ama beni bilim adamları aydınlatsınlarOnun için siz kendi ilminizeirfanına güveniyorsanızbana söyleyinizsosyal ilimlerin hoş(yapıcı) yönlerini gösterinizben takip edeyim1923 Benim manevi mirasım ilim ve akıldırBenden sonrakilerbizim vermek zorunda olduğumuz çetin ve köklü zorluklar karşısındagayelere tamamen eremediğimizi lakin katiyen taviz vermediğimiziakıl ve ilmi kılavuz edindiğimizi onay edeceklerdir1923 Milli Eğitim programımızın Milli Eğitim siyasetimizin esas taşı cahilliğin değil edilmesidir Cehalet değil edilmedikçe yerimizdeyiz uygun duran bir şey ise geriye doğru gidiyor demektir Bir taraftan genel olan cahilliği yok etmeye çalışmakla beraber diğer taraftan toplumsal hayatta faal ve yardımcı bereketli elemanlar geliştirmek lazımdır Bu da ilk ve orta öğretimin uygulamalı bir şekilde olmasıyla mümkündür Fakat bu sayede toplumlar meslek adamlarına sanatkarlara sahip olur Şüphesiz milli dehamızı hislerimizi değerinde olduğu dereceye dışında tutmak için yüksek iş sahiplerini de yetiştireceğiz Çocuklarımızı da benzer öğretim derecelerinden geçirerek yetiştireceğiz Milli Eğitim işlerinde şüphesiz zafere varmak lazımdır Bir milletin gerçek kurtuluşu fakat bu şekilde olur Bu zafere ulaşılması için hepimizin tek ceset ve tek fikir olarak esaslı bir program üzerinde çalışması lazımdır Kendimce bu programın iki önemli noktası vardır: Sosyal hayatımızın ihtiyaçlarına uyumlu olması çağın gereklerine uygun olmasıdır İlim ve fen çalışmalarının merkezi okuldur Bundan dolayı okul lazımdır Okul adını hep beraber hürmetle saygıyla analım Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılâpların gayesi Türkiye Cumhuriyeti halkını iyice modern ve bütün mana ve şekliyle uygar bir toplum haline getirmektir İnkılâplarımızın ana ilkesi budur Bu gerçeği kabul edemeyen zihniyetleri darmadağın etmek zaruridir Şimdiye kadar milletin beyinlerini paslandıran uyuşturan bu zihniyette bulunanlar olmuştur