Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Fermantasyon nedir? Fermantasyon çeşitleri ve ürünleri nelerdir?

Fermantasyon nedir? Fermantasyon çeşitleri ve ürünleri nelerdir?

teknolojiuzmani

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,200
Etkileşim
1
Puan
36
Yaş
36
F-D Coin
99
fermantasyon_nedir_fermantasyon_cesitleri_ve_urunleri_nelerdir_1607337285_9277.jpg

Yüzyıllardır kullanılan Fermantasyon yani mayalanma işlemi çok eski zamanlarda keşfedilmiş ve bugünlere kadar gelmiştir. Fermantasyon kelimesini günlük dilde çok sık kullanılan kelimeler arasında yer alıyor. Özellikle son dönemlerde çok merak edilen kelimelerden biri olan fermantasyon nedir, fermente nasıl edilir? İşte fermantasyon çeşitleri ve ürünleri hakkında tüm merak edilenler:

Fermantason işlemi eski tarihlerden günümüze kadar kullanılan ve çok etkili bir yöntem olarak bilinir. Eski uygarlıklar meyvelerin sularını ağaç kovuklarında saklayıp tükettiklerinde daha lezzetli olduğu fark etmişlerdir. Özellikle Mezopotamya bölgesinde uygulanan fermente işlemleri olarak bilinen mayalama işlemi özellikle deri hastalıklarının iyileştirilmesinde kullanılmıştır. Fermantasyon işleminin en büyük özelliği oksijensiz ortamda gerçekleşmesidir. Fermantasyon işlemi çürüme veya mayalanma süreçleridir. Fermente edilmek istenilen gıdanın; mantar veya mikroorganizmalar aracılığıyla kendi enerjilerini kullanarak ATP üretmesi işlemiyle başlıyor. İşlem sırasında glikoz, hidrojen iyonlarını kaybeder ve enerji oluşur. Bu yıkım işlemi sonucunda açığa çıkan bileşikler hücre tarafından kullanılabilen elektron alıcısı ve hidrojen alıcısı olurlar. Basit bir deyişle; organizmanın, mayalanma sürecinde daha basit yapılara ayrılma işlemidir. Bilinen en basit fermente gıdalar; yoğurt, peynir, turşu, ekmek mayası ve içeceklerdir. Fermantasyon; Mayalanma işlemi sıklıkla konserve, sebze, meyve ve hazır yiyeceklerin yapımında kullanılan bir işlemdir. Peki fermantasyon nedir, fermantasyon çeşitleri nelerdir? İşte cevaplar:

AfBvn_1607340248_7769.jpg

FERMANTASYON NEDİR? 

Fermantasyon kelimesinin kökeni Fransızca’dan geliyor. Fermantation kelimesinden dilimize fermantasyon olarak geçmiştir. Fermantasyon ya da bizdeki adı ile mayalanma, bir maddenin bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek kimyasal olarak çürümesi işlemine denir. Mutfaklarda hazırlanan birçok lezzette farklı usul ve derecelerde fermantasyon (mayalanma) ile yapılıyor. Gıda sanayisinde ise yoğurt, sirke, boza gibi maddelerin üretiminde kullanılan mayalama işlemidir. Doğal mayaların varlığı 1600’lü yıllara kadar çok fazla bilinmiyor. Bizim kültürümüzde mayalanma işlemi Orta Asya’ya kadar uzanıyor.

f65I8_1607340355_1043.jpg

FERMANTASYON MALZEMELERİ NELERDİR?

Gıda alanında sıkça kullanılan bazı fermantasyon malzemelerini tanıtalım.

Yazdan hazırlığı yapılan turşularınızın daha uzun ömürlü ve sağlıklı olması için kullanılan turşu kavanozları, özellikle cam tercih edilmelidir. Cam ürünler plastik ürünlere göre daha dayanıklı ve sağlıklıdır. Hamur işlerinde kullanılan kuru ve yaş mayalar da fermantasyon malzemelerinin en çok kullanılan türüdür. Tek kullanımlık paketler halinde de kuru mayalar satışa sunulmaktadır. Yaş mayalar ise marketlerde soğuk dolaplarda satılmaktadır.

80eoN_1607340447_041.jpg

Lezzetli peynirlerin yapımında kullanılan sıvı peynir mayaları ise oldukça iyi sonuçlar vermektedir. Son zamanlarda sıkça tercih edilen instant kuru maya ise fermantasyon malzemelerinin en pratik olanıdır. Salata ve soslarda kullanılan sirke de keskin kokulu bir fermantasyon malzemesidir.

FERMANTASYON ÜRÜNLERİ NELERDİR?

Fermantasyon sonucunda meydana gelen ürünlerin insan sağlığına olumlu etkisi biliniyor. 

- Mutfağımızın en eski lezzetlerinden biri olan tarhana tam bir fermantasyon, yani mayalanma örneği olarak varlığını gösteriyor.

FHn6X_1607340487_156.jpg

- Peynir laktik asit fermantasyonu sonucunda oluşan bir gıdadır. Kahvaltılardan eksik edilmeyen, börekleri ve poğaçaları lezzetlendiren bir üründür. Yoğurt da sütten elde edilen bir fermente gıda türüdür.

lQ7RR_1607340549_071.jpg

- Tereyağı ve ekşi krema da fermantasyon işlemi sonucunda meydana gelen bir gıdadır.

- Kefir, inek ve keçi sütünden elde edilen fermente bir içecektir. Kefirin bağırsak dostu olduğunu da unutmamak gerekir.

- Boza yapımı

- Asetik asit

- Laktik asit 

- Ürik asit gibi farklı maddeler Fermantasyon sonucu üretilen ürünlerdir. Bakteri fermantasyonu bu sebeple fermantasyon endüstrisinde önemli bir görevdedir.

woqUi_1607340608_6692.jpg
 

Similar threads

Mayalanma Hakkında data Mayalanma Tanımı Fermantasyon ya da fermantasyon, bir maddenin bakteriler, mantarlar ve öteki mikroorganizmalar Mayalanma anaerobik şartlarda, yani oksidatif fosforilasyon olamadığı durumlarda, glikoliz yoluyla ATPzimolojidir Fermantasyonda dekstroz (veya diğer bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
65
Fermantasyon Hakkında bilgi Fermantasyon Tanımı Mayalanma ya da fermantasyon, bir maddenin bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar Fermantasyon anaerobik şartlarda, yani oksidatif fosforilasyon olamadığı durumlarda, glikoliz yoluyla ATPzimolojidir Fermantasyonda glikoz (veya...
Cevaplar
0
Görüntüleme
79
Fermantasyon Nedir? Mayalanma Türleri Fermantasyon, bir maddenin bakteriler, mantarlar ve öteki mikroorganizmalar aracılığıyla, genel olarak ısı vererek ve köpürerek kimyasal olarak çürümesi olayıdır1 Fermantasyon anaerobik şartlarda, yani oksidatif fosforilasyon olamadığı durumlarda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
48
Binlerce yıldır üretilen bir içecek düşünün, farklı kültürlerde, farklı dinlerde farklı manaları olan. Tarih boyunca bazen vazgeçilmez olan, bazen de yasaklanan bir içecek. Evet şaraptan bahsediyoruz. Dünyanın her yerinde yapılan birçok farklı tipi olan, yediğiniz yemeğe, hissettiğiniz duyguya...
Cevaplar
0
Görüntüleme
156
Terletme, özellikle kebap yapımında, et ile birlikte pişmesi gereken ama pişme süresi etten daha uzun olan sebzelere yapılıyor. Patlıcan, soğan, sarımsak gibi birçok sebze de yapılan terletme işlemi nasıl yapılır. Yasemin.com ekibi olarak sizler için araştırdık. İşte yanıtlar... Son...
Cevaplar
0
Görüntüleme
108
858,496Konular
981,800Mesajlar
29,865Kullanıcılar
mchailSon üye
Üst Alt