iltasyazilim
FD Üye
Mayalanma Hakkında data
Mayalanma Tanımı
Fermantasyon ya da fermantasyon, bir maddenin bakteriler, mantarlar ve öteki mikroorganizmalar Mayalanma anaerobik şartlarda, yani oksidatif fosforilasyon olamadığı durumlarda, glikoliz yoluyla ATPzimolojidir
Fermantasyonda dekstroz (veya diğer bir alaşım) hidrojenlerini teker teker kaybederek enerji üretimini sağlar Oksijen olmadığı için bu parçalanma sonucunda ortaya meydana çıkan kolay organik bileşikler hücrenin kullanabileceği nihai elektron alıcısı ve hidrojen alıcıları olurlar
Fermantasyonun son adımı (pirüvatın mayalanma ürünlerine dönüşmesi) enerji üretmese deha, bu işlem anaerobik bir hücresel için önemlidir çünkü glikozun pirüvata dönüşmesi sırasında harcanan nikotinamit adenin dinükleotit'in (NAD+) yenilenmesini sağlar; glikolizin devamı için bu gereklidir Mesela içki fermantasyonunda pirüvattan oluşan asetaldehit, NADH + H+etanola dönüşür, bu da hücreden dışarı atılır göre
Glikozun fermantasyonunda genelde en sık üretilen basit alaşım pirüvat ya da ondan türemiş bir ya da birkaç bileşiktir: bunlar aralarında etanol, laktik asit, hidrojen, bütirik asit ve asetonalkanoik asitler, pürinler, pirimidinler ve diğer bileşikler de fermente edebilir Farklı Alanlara Yönlendirilmiş fermantasyon tipleri ürettikleri ürünlere göre adlandırılırlar
Fermantasyon terimi biyokimyada oksijen yokluğunda enerji üreten reaksiyonlar için kullanılmasına karşın, gıda sanayisinde daha genel bir kasıt taşır, mikroorganizmaların oksijen varlığında yaptığı parçalama reaksiyonlarını da kapsar (sirke fermantasyonu gibi) Biyoteknolojide bu terim daha da genel kullanılır ve büyük tanklarda büyütülen mikroorganizmalara yaptırılan her türlü üretime (proteinler dahil) fermantasyon denir *
Mayalanma Tanımı
Fermantasyon ya da fermantasyon, bir maddenin bakteriler, mantarlar ve öteki mikroorganizmalar Mayalanma anaerobik şartlarda, yani oksidatif fosforilasyon olamadığı durumlarda, glikoliz yoluyla ATPzimolojidir
Fermantasyonda dekstroz (veya diğer bir alaşım) hidrojenlerini teker teker kaybederek enerji üretimini sağlar Oksijen olmadığı için bu parçalanma sonucunda ortaya meydana çıkan kolay organik bileşikler hücrenin kullanabileceği nihai elektron alıcısı ve hidrojen alıcıları olurlar
Fermantasyonun son adımı (pirüvatın mayalanma ürünlerine dönüşmesi) enerji üretmese deha, bu işlem anaerobik bir hücresel için önemlidir çünkü glikozun pirüvata dönüşmesi sırasında harcanan nikotinamit adenin dinükleotit'in (NAD+) yenilenmesini sağlar; glikolizin devamı için bu gereklidir Mesela içki fermantasyonunda pirüvattan oluşan asetaldehit, NADH + H+etanola dönüşür, bu da hücreden dışarı atılır göre
Glikozun fermantasyonunda genelde en sık üretilen basit alaşım pirüvat ya da ondan türemiş bir ya da birkaç bileşiktir: bunlar aralarında etanol, laktik asit, hidrojen, bütirik asit ve asetonalkanoik asitler, pürinler, pirimidinler ve diğer bileşikler de fermente edebilir Farklı Alanlara Yönlendirilmiş fermantasyon tipleri ürettikleri ürünlere göre adlandırılırlar
Fermantasyon terimi biyokimyada oksijen yokluğunda enerji üreten reaksiyonlar için kullanılmasına karşın, gıda sanayisinde daha genel bir kasıt taşır, mikroorganizmaların oksijen varlığında yaptığı parçalama reaksiyonlarını da kapsar (sirke fermantasyonu gibi) Biyoteknolojide bu terim daha da genel kullanılır ve büyük tanklarda büyütülen mikroorganizmalara yaptırılan her türlü üretime (proteinler dahil) fermantasyon denir *