Nutella fındıklarının neredeyse dörttü üçünü Türkiye’den tedarik ediyor.
Haberde söz konusu fındıkların çocuk çalışanlar, göçmenler ve uzun saatler makus fiyatlarla çalıştırılan tarım çalışanları tarafından toplandığı belirtildi.
Birçok fındık personeliyle yapılan görüşmelere de yer verilen haberde bilhassa Türkiye’nin güneydoğusundan gelen Kürt ailelerin çocuklarıyla birlikte fındık tarlalarında çalıştığı öne sürüldü.
12 ve 10 yaşlarındaki iki fındık toplayıcısının Türkiye’nin yasal çalışma yaş hududunun çok altında olduğu fotoğraflarla belgelenirken, ‘ağustos ayı için bunun çok sıradan bir imaj olduğu, dünyanın fındık arzının yüzde 70’inin sağlandığı Karadeniz kıyı kentlerinde hasat vakti çocuk çalışanların çalıştırıldığı’ ifade edildi.
‘Günde en fazla 65 lira kazanıyorlar’
Mahallî otoriteler tarafından belirlenen günlük yevmiye fiyatının 95 lira olduğu belirtilen haberde bu yevmiye fiyatının de resmi minimum fiyatın haftada 40 yahut 45 saat çalışma karşılığı olan 2 bin 20 liranın altında olduğuna dikkat çekildi.
Öte yandan kimi personeller günde 50 lira ya da en fazla 65 lira fiyatla çalıştığını belirtti. Aileler fındık toplama işini bulan aracılara yüzde 10 komite ödemek gerektiğini belirtiyor.
‘Anne ve babaları çalıştırmak istiyor’
Bir fındık tarlası sahibi ise çocuk personel çalıştırmaya şahsen karşı olduğunu lakin ailelerin çocuklarının da çalıştırılmasını ve karşılığında onlara da yevmiye fiyatı verilmesini talep ettiğini öne sürdü: “Ben çalıştırmak istemiyorum çocukları fakat sonra gideceklerini söylüyorlar. Anne ve babaları çalışmalarını ve kendilerine ödeme yapılmasını istiyor. Bu zincir bir yerde kırılmak zorunda.”
‘Kontrol ve kontrol, devlet ve güvenlik güçlerinin işi’
Ferrero’nun ne şartlarda üretim yaptırdığını yeterli takip etmemesi eleştirilen haberde şirkete mal satan bir esnafın şu tabirlerine de yer verildi: “Ferrero fındıklarımın nereden yahut hangi çiftliklerden geldiğini yahut bu tarlalarda ne şartlarda çalışıldığını sormuyor. Çocuk işçiliğinin bizimle bir ilgisi yok. Bunun denetimi ve kontrolü devlete ve güvenlik güçlerine aittir.“