TBB Lideri Metin Feyzioğlu, Meclis Bahçesi’nde düzenlenen İsimli Yıl Açılış Resepsiyonu'nda bir küme gazeteciyle sohbet etti. Feyzioğlu, sorular üzerine İsimli Yıl Açılış Töreni’nde gündeme getirdiği HSK’nın yapısının Meclis’te uzlaşma ile yine düzenlenmesi teklifini anlattı.
Ekim’de yeni yasama yılının başlamasıyla Meclis gündemine yargı paketlerinin geleceğini söz eden TBB Lideri Metin Feyzioğlu, “HSK’nın yapısını da haydi gelin değiştirelim” dedi. Bu mevzudaki tekliflerinin de çok net olduğunu kaydeden Feyzioğlu, şunları söyledi:
“Hiç denenmemiş bir şey söylüyorum. HSK üyelerinin yarısını 3/5 uzlaşma zorunluğu getirerek Meclis’e verin. Kalan yarısını da Yargıtay ve Danıştay genel şuralarına verin. Sistemi getirin. Fakat bu sistem bir şeyi önlemeyecek, hakim keyfiliğini. Biz sanıyoruz ki hakime bağımsızlığı anayasal garanti altına verdiğimizde her şey çözülüyor. Hayır kontrolünü getirmezsen bu kez da hakim keyfiliği başlıyor. Bunu da önlememiz lazım. Bunu önleyecek devayı de tekrar içine yerleştirelim otokontrol sistemiyle. Benim bu sistemi işletecek beşere gereksinimim var değil mi? Bunun yolu 70 baraj, üstüne 2 yıl adaylık, üstüne imtihan, üstüne 2 yıl hakim yardımcılığı, hakim yardımcılığını bitirene hakim olmak için imtihan, etti mi sana 5 yıl kıdemli adam. 4 imtihandan geçti mi geçti… “
Metin Feyzioğlu, bir soru üzerine de HSY’da Adalet Bakanı ile yardımcısının olmaması gerektiğini söz ederek, “Bizim teklifimiz çok açık. Yargıtay Lideri, Yargıçlar Konseyi Lideri olsun, Yargıtay Başsavcısı da Savcılar Şurası Lideri olsun” dedi.
Yapan bir teklif ortaya koyduklarını HSK konusunda bir anayasa değişikliğini de mümkünlük dahilinde gördüklerini kaydeden Feyzioğlu, “Ben şunu söyleyeyim HSK bugün değişsin dolar 2 lira düşer. Yabancı yatırımcıya nasıl hoş bir ileti verirsiniz. ‘HSK'nın yapısını değiştiriyoruz’ cümlesi bile kâfi. O kadar tesirli olur ki, lakin bir adım atalım” diye konuştu.
Yeni yasama yılında gündeme gelecek olan birinci yargı paketinde HSK değişikliğinin girmesini kendilerinin de istemeyeceğini belirten Feyzioğlu, “Bu paketin içine girsin denirse bu paket ölür. Lakin bu paket istediğimiz üzere Temmuz ayında hazırlandığı üzere çıkarsa gazeteciler temyize masraf, avukatlar temyize gidebilir hale gelir.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsimli Yıl Açılış Töreni’nde “Önümüzdeki devirde birinci çözmemiz gereken sorunlardan birinin, barolar başta olmak üzere tüm meslek teşekküllerinin seçim tekniklerinin temsili demokrasiye uygun hale getirilmesi olduğuna da inanıyorum” dedi. TBB Lideri Feyzioğlu, bu açıklamaya ait soru üzerine de bunun yeni bir açıklama olduğunu, bakanlık bünyesinde bu mevzuda bir hazırlığın olmadığını bildiğini, kendilerinin de şimdi mevzuyu ele alıp bir görüş oluşturmadıklarını söyledi.