iltasyazilim
FD Üye
Fındık yetiştiriciliğinin özellikleri
Fındık nerede yetiştirilir
Türkiye, dünya fındık üretiminin en manâlı merkezi olup, 2005 yılı FAO verilerine tarafından dünya üretiminin %68,7 ’sini ve 2006 INC verilerine kadar ise dünya iç fındık üretiminin %75,8 ’ini tek başına gerçekleştirmiştir Türkiye ’nin iç fındık üretimindeki yeri bir takım yıllarda %85 ’e kadar çıkabilmektedir
Türkiye dışarıda fındık üreten ülkeler olarak İtalya, İspanya, ABD, İran ve Çin Millet Cumhuriyeti ile fazla eksik miktarda edinmek üzere Fransa, Yunanistan ve Rusya Federasyonu sayılabilir Ancak bugün için İtalya haricen diğer ülkeler dünya ihracatında ülkemiz için kayda değer bir karşı taraf olarak görülmemektedir
Ülkemiz Karadeniz bölgesinde 25 yüzyıldır kültür bitkisi olarak yetiştirilen fındığın ülkemizdeki en kayda değer imal bölgesini Ordu ili oluşturmaktadır Ordu bölgesi toplam kabuklu fındık üretimimizden takriben % 38 oranında pay almaktadır Bu bölgeyi sırasıyla Akçakoca, Giresun ve Trabzon bölgeleri izlemektedir Üretimde üçüncü sırada yer alan Giresun ilinde yetişmekte olan fındık dünyaca en kaliteli fındık olarak kabul edilmekte ve bu nedenle Türk fındığı bütün dünyada aranan bir ürün olarak kabul görmektedir
Ülkemizde hasatı yörelere göre Ağustos Eylül aylarında yapılan fındık, güneş enerjisi ile doğal koşullarda kurutulmaktadır Harmanlama dönemi de yine yöreye ve yağış durumuna tabi olarak Ekim ayına kadar uzayabilmektedir Hasat, insan gücü ile daldan ve yerden birleştirme biçiminde, harmanlama ise makinelerle yapılmaktadır
Dünyanın en manâlı fındık üreticisi olan ülkemizde fındık işleme sanayi de son derece gelişme göstermiştir İleri teknoloji kullanan fındık işleme tesislerimiz, üretimin her aşamasında maddesel, kimyasal ve mikrobiyolojik testlerle teftiş edilerek dış pazar ihtiyaçlarını her türlü karşılayabilecek durumdadır
Bilhassa son yıllarda artan araştırma ve geliştirme çalışmalarıyla mevcut ürün çeşitliliği gün geçtikçe artmakta ve gelişen ambalaj sanayi ürünleriyle paketlemek suretiyle de raf ömürleri uzatılmaktadır *
Fındık nerede yetiştirilir
Türkiye, dünya fındık üretiminin en manâlı merkezi olup, 2005 yılı FAO verilerine tarafından dünya üretiminin %68,7 ’sini ve 2006 INC verilerine kadar ise dünya iç fındık üretiminin %75,8 ’ini tek başına gerçekleştirmiştir Türkiye ’nin iç fındık üretimindeki yeri bir takım yıllarda %85 ’e kadar çıkabilmektedir
Türkiye dışarıda fındık üreten ülkeler olarak İtalya, İspanya, ABD, İran ve Çin Millet Cumhuriyeti ile fazla eksik miktarda edinmek üzere Fransa, Yunanistan ve Rusya Federasyonu sayılabilir Ancak bugün için İtalya haricen diğer ülkeler dünya ihracatında ülkemiz için kayda değer bir karşı taraf olarak görülmemektedir
Ülkemiz Karadeniz bölgesinde 25 yüzyıldır kültür bitkisi olarak yetiştirilen fındığın ülkemizdeki en kayda değer imal bölgesini Ordu ili oluşturmaktadır Ordu bölgesi toplam kabuklu fındık üretimimizden takriben % 38 oranında pay almaktadır Bu bölgeyi sırasıyla Akçakoca, Giresun ve Trabzon bölgeleri izlemektedir Üretimde üçüncü sırada yer alan Giresun ilinde yetişmekte olan fındık dünyaca en kaliteli fındık olarak kabul edilmekte ve bu nedenle Türk fındığı bütün dünyada aranan bir ürün olarak kabul görmektedir
Ülkemizde hasatı yörelere göre Ağustos Eylül aylarında yapılan fındık, güneş enerjisi ile doğal koşullarda kurutulmaktadır Harmanlama dönemi de yine yöreye ve yağış durumuna tabi olarak Ekim ayına kadar uzayabilmektedir Hasat, insan gücü ile daldan ve yerden birleştirme biçiminde, harmanlama ise makinelerle yapılmaktadır
Dünyanın en manâlı fındık üreticisi olan ülkemizde fındık işleme sanayi de son derece gelişme göstermiştir İleri teknoloji kullanan fındık işleme tesislerimiz, üretimin her aşamasında maddesel, kimyasal ve mikrobiyolojik testlerle teftiş edilerek dış pazar ihtiyaçlarını her türlü karşılayabilecek durumdadır
Bilhassa son yıllarda artan araştırma ve geliştirme çalışmalarıyla mevcut ürün çeşitliliği gün geçtikçe artmakta ve gelişen ambalaj sanayi ürünleriyle paketlemek suretiyle de raf ömürleri uzatılmaktadır *