iltasyazilim
FD Üye
Fırında Toprak Güveç Tarifi İçin Malzemeler
*1, 5 kilo kemikli kuzu büyük parça et
*200 gr ince dilimlenmiş kuyruk yağı
*1 yemek kaşığı biber salçası
*2 yemek kaşığı tereyağı
*1 çay kaşığı ya da bir küçük kesme şeker
*1, 5 kilo domates
*1 kilo patlıcan
*1012 adet yarısı acı yarısı tatlı sivri biber (güveç acı güzeldir )
*1 büyük baş sarımsak
*Ağız tadınıza göre tuz
Fırında Toprak Güveç Tarifi Yapılışı İftar için tam yaza yakışan bir yemek
Önce domatesler soyulur doğranır, patlıcanlar alacalı soyulur doğranır Biberler doğranır, sarımsaklar soyulur Sonra fırın 250 dereceye getirilir ki yemek hazırlanırken iyice ısınsın
Toprak güvece tereyağı salça ve şeker konur, salça ocak üzerinde kavrulur
Ocaktan alınan güvece ince dilimlenmiş kuyruğun yarısı dizilir, onun da üzerine kemikli et yayılır, üzerine domates ve biberin yarısı konur
Patlıcanlar katılır Patlıcanların üzerine kalan domates ve biberler dökülür
En üste sarımsaklar dizilir ve kalan kuyruk yağı serilir Tuzu, tercih edilen baharatlar varsa baharatlar atılır Ben sarımsak ve acı biberin yanında artık baharatlara ihtiyaç duymadığımdan başka baharat kullanmıyorum
Eğer sulu bir güveç seviyorsanız bir su bardağı kadar su ekleyebilirsiniz, ben biraz daha kebap gibi sevdiğim için su katmıyorum
Güvecin toprak kapağı varsa kapağı kapatılır; yoksa folyo kağıdı ile güvecin ağzı kenarlardan sara sara sıkıştırarak kapatılır Fırın yeterince ısınmamışsa ısınmasını bekleyip tamamen ısınan fırının zeminine güveç konur
3545 dakika sonra fırın 200 dereceye getirilir 3545 dakika sonra 180 dereceye getirilir 4560 dakika da böyle pişirilir
Fırını kapatmadan son 810 dakika elinizi yakmadan kalın bir elen ile güvecin kapağını kaldırın Yani toplamda 22, 5 saatte yemeğiniz pişer
Fırından fırına pişirme süreleri değişebiliyor, bu yüzden zaman aralıkları bıraktım Fırınınızın ayarını siz daha iyi bilirsiniz
Fırını kapatın, güveç fırının içinde soğusun Ama fırının kapağını açık bırakın; toprak güveç kaynamaya devam ettiği için fırının kapağıda kapalı kalırsa geç soğur 15 dakika kadar sonra güveci fırından çıkarın, yoksa yanarsınız Yanında ister pirinç ister bulgur pilavı ile servis edin; ama ben kesinlikle taze sıcak ekmeği bandıra bandıra yemenizi öneririm, boş verin pilavı Birde buz gibi ayran Afiyet olsun
*1, 5 kilo kemikli kuzu büyük parça et
*200 gr ince dilimlenmiş kuyruk yağı
*1 yemek kaşığı biber salçası
*2 yemek kaşığı tereyağı
*1 çay kaşığı ya da bir küçük kesme şeker
*1, 5 kilo domates
*1 kilo patlıcan
*1012 adet yarısı acı yarısı tatlı sivri biber (güveç acı güzeldir )
*1 büyük baş sarımsak
*Ağız tadınıza göre tuz
Fırında Toprak Güveç Tarifi Yapılışı İftar için tam yaza yakışan bir yemek
Önce domatesler soyulur doğranır, patlıcanlar alacalı soyulur doğranır Biberler doğranır, sarımsaklar soyulur Sonra fırın 250 dereceye getirilir ki yemek hazırlanırken iyice ısınsın
Toprak güvece tereyağı salça ve şeker konur, salça ocak üzerinde kavrulur
Ocaktan alınan güvece ince dilimlenmiş kuyruğun yarısı dizilir, onun da üzerine kemikli et yayılır, üzerine domates ve biberin yarısı konur
Patlıcanlar katılır Patlıcanların üzerine kalan domates ve biberler dökülür
En üste sarımsaklar dizilir ve kalan kuyruk yağı serilir Tuzu, tercih edilen baharatlar varsa baharatlar atılır Ben sarımsak ve acı biberin yanında artık baharatlara ihtiyaç duymadığımdan başka baharat kullanmıyorum
Eğer sulu bir güveç seviyorsanız bir su bardağı kadar su ekleyebilirsiniz, ben biraz daha kebap gibi sevdiğim için su katmıyorum
Güvecin toprak kapağı varsa kapağı kapatılır; yoksa folyo kağıdı ile güvecin ağzı kenarlardan sara sara sıkıştırarak kapatılır Fırın yeterince ısınmamışsa ısınmasını bekleyip tamamen ısınan fırının zeminine güveç konur
3545 dakika sonra fırın 200 dereceye getirilir 3545 dakika sonra 180 dereceye getirilir 4560 dakika da böyle pişirilir
Fırını kapatmadan son 810 dakika elinizi yakmadan kalın bir elen ile güvecin kapağını kaldırın Yani toplamda 22, 5 saatte yemeğiniz pişer
Fırından fırına pişirme süreleri değişebiliyor, bu yüzden zaman aralıkları bıraktım Fırınınızın ayarını siz daha iyi bilirsiniz
Fırını kapatın, güveç fırının içinde soğusun Ama fırının kapağını açık bırakın; toprak güveç kaynamaya devam ettiği için fırının kapağıda kapalı kalırsa geç soğur 15 dakika kadar sonra güveci fırından çıkarın, yoksa yanarsınız Yanında ister pirinç ister bulgur pilavı ile servis edin; ama ben kesinlikle taze sıcak ekmeği bandıra bandıra yemenizi öneririm, boş verin pilavı Birde buz gibi ayran Afiyet olsun