Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Fıstıklı Ekler

Fıstıklı Ekler

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
FISTIKLI EKLER






MalzemelerEkler Hamuru (Pâte à choux) için (14 adet)1 su bardağı (236 ml) su 100 gram tereyağı 12 çay kaşığı tuz 1+14 su bardağı (175 gram) un 4 adet büyük boy yumurta, oda sıcaklığında

Fıstıklı krema için (2 su bardağı) 15 su bardağı tam yağlı süt 4 adet büyük boy yumurtanın sarısı 14 su bardağı (50 gram) şeker 3 çorba kaşığı mısır nişastası 170 gram fıstık ezmesi

Çikolatalı Ganaj sos için (1 su bardağı) 120 gram bittersweet (%70 kakao oranı) çikolata 14 su bardağı süt kreması 2 çorba kaşığı süt

Yapılışı
Fıstıklı kremayı bir önceki gün hazırlayıp buzdolabında bekletirseniz zamandan kazanmış olursunuz Fıstık kremasını hazırlamak için ufak boy bir tencerede sütü ısınmaya bırakın Orta boy bir tencerede yumurta sarılarını ve şekeri tel çırpıcı yardımıyla pürüzsüz bi kıvam alana kadar çırpın Mısır nişastasını ekleyip iyice karışana kadar tekrar çırpın Isınmış olan sütten bu karışıma azar azar damlatarak (bir kerede eklerseniz sıcak süt soğuk yumurtaları pişirecektir) çırpmaya devam edin Sütün tamamını ekledikten sonra tencereyi orta ateşin üzerine alın ve koyu bir muhallebi kıvamını alana kadar, yaklaşık 5 dakika, çırpmaya devam edin Tel çırpıcıyla karıştırmak çok zorlaştığında karışım hazır demektir Tencereyi ocaktan alıp, içinde soğuk su ve buz dolu olan bir kaba oturtun, fıstık kremasını ekleyin ve kremaya iyice yedirene kadar çırpın Bu çırpma işlemi sırasında krema da soğuyup oda sıcaklığına gelecektir Kremayı bir kaba koyup tepesine bastırarak üzerine streç film yerleştirin (streç filmle krema arasında hava kalmasın) ve hava almayacak şekilde buzdolabında ertesi güne kadar saklayın Ertesi gün, fırınınızı önceden 190 C’de ısıtın Su, tuz ve tereyağını, orta boy bir tencerede, kısık ateşte, tereyağı tamamen eriyene kadar tahta bir kaşıkla karıştırın Tereyağı tamamen eridikten sonra ocağın altını açıp yüksek ateşte kaynama noktasına getirin ve ateşten alın Unu tek seferde karışımın içine döküp tahta bir kaşık yardımıyla karıştırarak yedirin Tencereyi tekrar ocağa alıp, orta ateşte, hamurun suyu biraz uçup tencerenin altında ince bir hamur tabakası oluşana kadar, yaklaşık 3 dakika boyunca aralıksız olarak tahta kaşıkla karıştırmaya devam edin Ateşten alıp karışım biraz soğuyana kadar tahta kaşıkla karıştırmaya devam edin (karışım çok sıcak olursa yumurtalar eklendikten sonra pişmeye başlayacak ve istenmeyen bir yumurta kokusunun oluşmasına sebep olacaktır) Ardından yumurtaları teker teker ekleyin ve her eklemeden sonra hamura iyice yedirecek şekilde karıştırın Yumurtalar ilk eklendiğinde hamur kesilmiş gibi görünebilir, endişe etmeyin, karıştırdıkça hamur pürüzsüz ve yapışkan bir kıvam almaya başlayacaktır (biraz kol kuvveti gerekiyor) Yumurtaların eklenmesi bittiğinde yapışkan ve elastik bir hamur elde edeceksiniz Baş ve işaret parmağınızla aldığınız bir parça hamur, parmaklarınızı açtığınızda kırılmayıp uzuyorsa hamur şekil vermek için hazırdır Eğer bu kıvamı elde edemediyseniz ekstradan bir adet yumurtanın beyazını ekleyip tekrar karıştırın Hiç bekletmeden, hamuru 2 cm genişliğinde bir uç takılmış büyük boy bir krema torbasına (veya kilitli buzdolabı poşetleri de olur, yalnız çok ince oldukları için piknik poşet diye satılanları tavsiye etmiyorum, kremayı koyup ucundan iki santimetrelik bir delik açabilirsiniz) koyup 12 cm boyunda hamur parçalarını aralarında 5?er cm kalacak şekilde yağlı kağıt serili iki adet fırın tepsisinin üzerine sıkın İlk etapta çok ince görünebilirler ama fırında genişleyeceklerini hesaba katın 10 dakika boyunca pişirip ardından fırının kapağını aralayıp tahta bir kaşığın sapını sokarak çok az açıklık bırakın ve 5 dakika daha pişirin 15 dakikanın sonunda tepsileri önleri arkaya gelecek şekilde ve alttaki tepsiyi üsttekiyle değiştirmek suretiyle tekrar fırına yerleştirin ve fırın kapısı yine kaşığın sapıyla hafif aralık kalacak şekide 10 dakika daha pişirin Pişirme süresi mutfaktaki neme, sıcaklığa ve fırınınızın özelliklerine göre değişiklik göstereceği için bu verdiğim dakikalar yerine hamurun tamamıyla yükselmiş olması ve dışının altın rengi almış olmasını baz alın En son 10 dakikayı buna göre isterseniz uzatabilirsiniz (toplam süre 25 dakika – 10 dakika kapak kapalı + 5 dakika kapı aralık, fırın tepsilerinin yerlerini değiştir + 10 dakika kapı yine aralık) Ekler hamurlarını fırından çıkartıp soğumaya bırakın Eklerler soğurken çikolatalı ganaj sosunu hazırlayın Krema ve sütü ufak boy bir tencerede kaynama noktasına getirip ince doğranmış çikolatanın üzerine dökün, 1 dakika bekleyip spatulayla karıştırarak pürüzsüz kıvamda bir sos elde edin Eklerler oda sıcaklığına geldiklerinde ortadan ikiye kesin, alt katmana bolca fıstıklı kremadan doldurun, üst katmanını da çikolatalı ganaj sosa daldırıp üzerine kapatın
 
858,496Konular
982,410Mesajlar
30,227Kullanıcılar
vkvkSon üye
Üst Alt