Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Fitokimyasallar Nelerdir?

Fitokimyasallar Nelerdir?
0
141

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Fitokimyasallar kanser riskini eksilmek, bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra yaşa emrindeki sorunların ilerlemesini geciktirmek konusunda harikalar yaratabilir Bu makalede dağıtılmış sebze ve meyvelerde yüksek miktarda mevcut olup, doğal olarak meydana gelen bu kimyasallar hakkında veri vereceğiz
Biliyor Muydunuz?
Diğer besinlerin aksine, fitokimyasallar bizim yaşamımız için gerekli değildir ancak fitokimyasalların alımı şüphesiz sağlığımızı korumada katkıda bulunabilir
Fitokimyasallar ağırlıklı olarak bitkilerde yer alan bir dizi kimyasaldır Bitki Örtüsü uzun zamandır hayatta kalmak için ve kendilerini patojenlere aleyhinde korumak için fitokimyasalları kullanmıştır Fitonütrientler de denilen bu doğal kimyasallar sağlığımız için yardımcı olabilir Flavonoidler, karotenoidler, izoflavon, ellajik asit, indoller ve lignanlar fitokimyasalların en iyi örnekleridir

Fitokimyasallar Bakımından Zengin Besinler:
Pek fazla sebze ve meyve çeşidi iyi miktarda fitokimyasal içerir Meyve veya sebzelerin rengi ağırlıklı olarak içerdikleri fitokimyasallardan gelir Meyvenin rengi ister kırmızı, mor, turuncu ister mavi renk olsun, bu renk fitokimyasalların varlığından kaynaklanmaktadır Meyvenin rengi ne kadar koyu ise içerdiği fitokimyasal miktarı öyle fazladır Ayrı renkleri ile bilinen portakal, nar, yaban mersini, çilek gibi meyveler ve domates, pancar, brokoli gibi sebzeler iyi miktarda fitokimyasallar içerir Tam tahıl ürünleri ve baklagiller de bir dizi fitokimyasal içerir
Fitokimyasallar Ne İşe Fayda?
Bu soru tıpkı vitaminler ve mineraller ne işe fayda çağrıda bulunmak gibidir Sağlığınızla ilgileniyorsanız bu doğal kimyasallar göz ardı edilemez Aşağı fitokimyasalların yararlarından bazıları verilmiştir
Antiaging Etkileri:
Antioksidan aktiviteleri vücuttaki serbest radikalleri ortadan uyandırmak için tezgâhtar olmaktadır Bağımsızlık radikaller vücudumuzun içinde çalışan çeşitli biyoloji ile ilgili süreçler sonucu oluşan toksik maddelerdir Bu zararlı maddeler makula dejenerasyonu, deride kırışıklıklar ve bilişsel gerileme gibi yaşa ast geniş bir yelpazedeki sorunlar ile bağlantılı bulunmuştur Ama bu sorunlar antioksidandan varlıklı bir beslenme uygulanarak önlenebilir

Antikanser Etkileri:
Flavonoidler ve karotenoidler sınıfına ait kateşin ve likopen gibi antioksidanların, dağıtılmış insan ve hayvan deneylerinde kanserden koruyucu etkileri gösterilmiştir Klinik araştırmalar, hayvan çalışmaları ve bununla beraber tüp çalışmalarında bu antioksidanların kanser gelişimini bastırmada etkili olduğu gösterilmektedir Antikanser etkileri hem olağan hücreleri kanser hücrelerine dönüşümden koruyabilmektedir Yani bu besinleri beslenmenize dahil ederek farklı alanlara yönlendirilmiş kanser tiplerinden korunabilirsiniz
Bağışıklık Sistemi Güçlendirici Etkileri:
Çoğunlukla, bir çeşni olarak kullanılan sarımsak fitokimyasalların flavonoidler sınıfına ait olan ally sülfitler içerir Ally sülfitler değişik çalışmalarda antibakteriyel aktivite göstermiştir Bu fitokimyasal maddelerin streptokok, salmonella, clostridium, escherichia ve stafilokok gibi böylece çok bakteriye karşı etkin olduğu bulunmuştur Yani antimikrobiyal etkileri olan bu fitokimyasallar bağışıklık sistemini güçlendirmektedir
Yardımsever Enzimleri Uyarıcı Etkileri:
Genelde turpgillerde yer alan indoller denilen bir grup fitokimyasal laboratuvar çalışmalarında kanseri etkisiz ışık halkası getiren enzimler içermektedir Hepimizin bildiği gibi, kanser hücreleri kolayca yayılabilir ama kanserin bu özelliği enzim uyarıcı fitokimyasallar ile durdurulabilir

Östrojen Yarı Etkileri:
Fitokimyasalların diğer bir çeşidi olan fitoöstrojenler (izoflavonlar) östrojen hormonu güya aktivite gösterirler Yani fitoöstrojenden varlıklı besinleri beslenmenize dahil ederek östrojen hormonunun etkilerinden yararlanabilirsiniz Soya sütü ve fındık fitoöstrojenden zengin besinlerdir Ağırlıklı olarak kadınlarda bulunan östrojen hormonu, kemik yoğunluğunu denetim etmeye asistan olur Yani kemik yoğunluğunu korumak için, fitoöstrojenlerden zengin bu gıdaları yiyebilirsiniz Klinik araştırmalar ayrıca bu besinlerin fena kolesterolü (LDL) düşürebileceğini göstermektedir
Menopoz sonrası kadınlarda östrojen düzeylerinin manâlı ölçüde azaldığı gözlemlenmiştir Düşük östrojen düzeyleri bir dizi semptomlara yol açabilmektedir Incelemeler östrojen yarı etkileri olan bu fitokimyasalların vajinal kuruluk ve sıcak basması gibi menopoz belirtilerini hafifletmeye muavin olduğunu göstermiştir
sonuç olarak fitokimyasallar bizi sağlıklı yetişmek için manâlı bir rol oynamaktadır Yani bu besinleri beslenmemize dahil etmek sağlığımız için fazla önemlidir
Kaynakça:
http:wwwbuzzlecomarticlesthingsyouneedtoknowaboutphytochemicalshtml
 
858,496Konular
981,797Mesajlar
29,861Kullanıcılar
RyZeSon üye
Üst Alt