Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Fitokimyasallar

Fitokimyasallar
0
119

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
FİTOKİMYASALLAR

Sebze, meyve, tahıl ve baklagiller, sağlığı koruyan ve yasama zindelik katan binlerce kimyasal madde içermektedir. Tek başlarına besin özelligi taşımayan bu maddeler

"fitokimyasallar" olarak adlandırılmaktadır. Giderek yaygınlaşan sağlık problemleri ; kanser, kardiyovaskiiler sorunlar, hipertansiyon, hormonal bozukluklar ve diyabet gibi sorunların çözümünde fitokimyasallar önemli görev üstlenmektedirler.

Hangi besinlerde bulunur?

Turuncu sebzeler, brokoli, karalahana, karaturp: ''İsothiocyanates '' olarak adlandırılan fitokimyasal grubunu içerirler. Serbest radikallerin hücrelere verdiği zarara engel olarak birçok kanser türüne karşı koruyucudurlar.

Yeşil ve siyah çay , kakao : ''Catechins , epicatechins'' grubu fitokimyasalları içerirler. Kılcal damarların genişlemesini sağlarlar, beyine ani kan sıçramasını önlerler ve insülin duyarlılığını artırırlar.

Çilek, kırmızı şarap, yaban mersini : ''Antocyanin '' isimli fitokimyasallar sayesinde kanser hücre oluşumunu ve çoğalmasını engellerler, insülin duyarlılığını artırırlar ve sinir sistemini koruyucu etkileri bulunmaktadır.

Soya fasulyesi, soya sütü, tofu : ''Isoflavones'' fitokimyasalları içermektedir. Kan basıncını düşürmeye yardımcı olup kalp hastalıklarına karşı korurlar. Kan damarlarının genişlemesine yardımcı bir fitokimyasal grubudur.

Üzüm ekstresi, üzüm suyu, kırmızı şarap, kakao, yer fıstığı : ''Proantocyanin ,resveratrol ''grubu fitokimyasallar sayesinde LDL ( kötü huylu kolesterol ) oksidasyonunu ve inflamasyonu önlerler.

Soğan, sarımsak, pırasa, zeytin, yeşil soğan : ''Sulfides, thiols '' içerirler. LDL kan seviyesini düşürmeye yardımcı olurlar. Kansere karşı koruyucudurlar.

Havuç, domates, turuncu, yeşil ve kırmızı meyve ve sebzeler : '' Carotenoids ( lycopene ve betakarotene) '' içerdikleri için serbest radikallerin zararını engeller ve kansere karşı koruyucudurlar.

 
858,460Konular
981,098Mesajlar
29,527Kullanıcılar
ConsternatedSon üye
Üst Alt