Besinlerin temel işlevi organizmanın metabolik gereksinimleri için gerekli hususları sağlamaktır. Meğer, besinler metabolik aktivitemiz için gerekli makro- ve mikro besleyicilerden öteki sıhhatimiz üzerinde olumlu tesirleri olan bileşenler de içermektedir. Son yıllardaki ilmî çalışmalar diyet ve illetler arasındaki ilgiyi açık bir biçimde ortaya koymuş olup, epidemiyolojik çalışmalar diyetin kronik marazların önlenmesindeki rolüne işaret etmektedir. Beslenme alışkanlıklarının daha çokça meyve, zerzevat ve tahıl tüketecek formda değiştirilmesi kronik illetlerin önlenmesinde aktif ve pratik bir yaklaşımdır.
Besleyici özellikleri dışında vücudumuza fizyolojik yararlar sağlayan ve kronik hastalık riskini azaltabilen besinlere fonksiyonel besinler denilmektedir.
Bireyin beslenmesine ekte bulunmalı
Sıhhatin korunması ve daha âlâ duruma getirilmesine yardımcı olmalı
Tıbbi ve beslenme haberlerimize dayalı olarak laf konusu besin yahut besin ögesi için günlük iyi alım ölçüleri belirlenmiş olmalı,
Kelam konusu besinin tüketiminin sağlam olduğu ortaya konulmuş olmalı
Kelam konusu besin bileşenlerinin fizikokimyasal özellikleri, niceliksel ve niteliksel özellikleri belirlenmiş olmalı
Laf konusu besin işlenerek fonksiyonel özellik kazanmışsa; besleyici özelliğinde kayıp olmamalı
Laf konusu besin seyrek olarak tüketilen değil, günlük beslenmede sıkça kullanılan bir besin olmalı
Kelam konusu besin doğal olarak tüketildiği halinde olmalı
Son devirlerde içtimaî medya ve televizyonlarda sıkça duyduğumuz, keten tohumu, chia tohumu, yeşil çay, beyaz çay, rooibos çayı, yararlı doyamamış yağ asitleri (çiğ kuruyemişler,fındık yağı, zeytinyağı), beta karoteinden güçlü kırmızı-turuncu sebzeler. Fonksiyonel besinler öbeğine girmektedir. Fonksiyonel besinler sistemli ve uzun vadeli tasarruflarda yarar sağlayacaktır. Lakin burada dikkat edilmesi gereken değerli nokta; bu besinlerin size iyi ölçülerinin sıhhat profesyonelleri tarafından önerilmesi ve abartılmadan ehil bir ölçüde kullanılmasıdır.
Unutulmaması gereken kıymetli bir bahis da şudur ki hiçbir besin mucizevi değildir, mucizevi olan siz, mülahazalarınız, yaptıklarınız ve yapacaklarınızdır. Bu yüzden bilinçsiz besin tüketimine son verip araştırmayı, öğrenmeyi kendinize yol edinmelisiniz.
Besleyici özellikleri dışında vücudumuza fizyolojik yararlar sağlayan ve kronik hastalık riskini azaltabilen besinlere fonksiyonel besinler denilmektedir.
Bireyin beslenmesine ekte bulunmalı
Sıhhatin korunması ve daha âlâ duruma getirilmesine yardımcı olmalı
Tıbbi ve beslenme haberlerimize dayalı olarak laf konusu besin yahut besin ögesi için günlük iyi alım ölçüleri belirlenmiş olmalı,
Kelam konusu besinin tüketiminin sağlam olduğu ortaya konulmuş olmalı
Kelam konusu besin bileşenlerinin fizikokimyasal özellikleri, niceliksel ve niteliksel özellikleri belirlenmiş olmalı
Laf konusu besin işlenerek fonksiyonel özellik kazanmışsa; besleyici özelliğinde kayıp olmamalı
Laf konusu besin seyrek olarak tüketilen değil, günlük beslenmede sıkça kullanılan bir besin olmalı
Kelam konusu besin doğal olarak tüketildiği halinde olmalı
Son devirlerde içtimaî medya ve televizyonlarda sıkça duyduğumuz, keten tohumu, chia tohumu, yeşil çay, beyaz çay, rooibos çayı, yararlı doyamamış yağ asitleri (çiğ kuruyemişler,fındık yağı, zeytinyağı), beta karoteinden güçlü kırmızı-turuncu sebzeler. Fonksiyonel besinler öbeğine girmektedir. Fonksiyonel besinler sistemli ve uzun vadeli tasarruflarda yarar sağlayacaktır. Lakin burada dikkat edilmesi gereken değerli nokta; bu besinlerin size iyi ölçülerinin sıhhat profesyonelleri tarafından önerilmesi ve abartılmadan ehil bir ölçüde kullanılmasıdır.
Unutulmaması gereken kıymetli bir bahis da şudur ki hiçbir besin mucizevi değildir, mucizevi olan siz, mülahazalarınız, yaptıklarınız ve yapacaklarınızdır. Bu yüzden bilinçsiz besin tüketimine son verip araştırmayı, öğrenmeyi kendinize yol edinmelisiniz.