iltasyazilim
FD Üye
Frambuazlı Veya Meyve Soslu Sultan Lokumu Tarifi İçin Malzemeler
*1 litre süt
*1 su bardağı dolusu un
*1 yemek kaşığı un (silme)
*1 su bardağı şeker
*1 yemek kaşığı margarin
*1 paket vanilya
Sosu için
*1, 5 su bardağı frambuaz
*1 su bardağı su
*2 yemek kaşığı dolusu nisasta (tepeleme)
*1 çay bardağı su (nişastayı ıslamak için)
*9 yemek kaşığı şeker
*1 paket vanilya
Tepsiye dökmek için :
*Hindistan cevizi
Üzeri için :
*Ceviz veya file badem
Frambuazlı Veya Meyve Soslu Sultan Lokumu Tarifi Yapılışı Merhabalar, şimdiye kadar asla bu tur lokum tarifleri yapamayan biriydim ta ki eltim Emine sultan ‘in yapımı kolay sultan lokumu tarifini uygulayana kadar Tabi ki şükür elim yapmaya alışınca frambuazlısını denemek istedim ve oldu Yaparken frambuazı iyice soğutup ta böyle pütürsü kıvamını alınca sürerseniz zorlanmazsınız diye umuyorum Aksi takdirde sararken zorlanırsınız
İlk olarak frambuaz sosunu yapacağız ki muhallebi pişene kadar soğusun Küçük bir tencereye frambuaz, su ve şekeri alıyoruz Diğer yandan bir kase içinde nişastamızı suyla ıslatıyoruz ve onu da tencereye ekliyoruz Ocağa almadan bunları blendardan geçiriyoruz ve pişirmeye başlıyoruz ( eğer frambuaz buzlu ise biraz ocakta ılındıktan sonra blenderdan geçirin pişme sırasında ) Sosumuzu kısık ateşte kaynayana kadar karıştırarak pişiriyoruz ve kaynadıktan sonra 23 dakika daha pişirip ocaktan alıyoruz Soğumaya bırakıyoruz ve bu esnada sık sık karıştırıyoruz ki kabuk tutmasın
Sos hazır geçelim muhallebiye:
Bir tencereye muhallebi malzemelerinden margarin hariç hepsini alıyoruz ve ocakta kaynayana kadar pişiriyoruz Kaynayınca margarini ekleyip bir iki dakika daha pişirip ocaktan alıyoruz (muhallebiyi devamlı altı kısık ocakta sürekli karıştırarak pişiriyoruz )
Muhallebi hazır fırın tepsimize bol bol
hindistan cevizi serpiyoruz ve muhallebiyi sıcak sıcak yavaş ve dikkatlice tepsimize eşit bir şekilde yayıyoruz Kış olduğu için hava soğuk pencere kenarında soğumaya bırakıyoruz
Kesinlikle iyice soğuduktan sonra üzerine sosumuzu dikkatli bir şekilde sürüp dilimliyoruz İki parmak kalınlığında şeritler halinde dilimliyoruz ve bu şeritlerin ortasından da tek çizgi halinde kesiyoruz fotoğrafta kesimi belli
Gelelim sarımına: Bir çikolata sürme bıçağı yardımıyla kenarlarından kanırtarak hızlı hızlı rulo yapıp hindistan cevizine serpilmiş bi tepsiye sardığımız ruloları koyuyoruz ki altı yapışmasın ve sunum tabağına kolaylıkla alalım (sararken resim çekemedim çünkü evde fotoğraf çekecek kimse yoktu)
Sarma işlemi bitince buzdolabında bir kaç saat dinlendirip üzerini süsleyip servis ediyoruz Afiyet olsun???
Not: Bu tarifi yazın tutturmak biraz zor oluyor hemen soğumuyor
Başka bir meyveyle sos yapacaksanız şekerini kontrollü ekleyin
Sararken yamuk yumuk şekiller ortaya çıkarsa buzdolabında iyice dinlendikten sonra bir tabağa hindistan cevizi koyun ve kenarlarına elinizle hindistan cevizi serpin ve elinizle şekil verin Malum sarma aşaması biraz hızlı oluyor ve el alışkanlığı istiyor
*1 litre süt
*1 su bardağı dolusu un
*1 yemek kaşığı un (silme)
*1 su bardağı şeker
*1 yemek kaşığı margarin
*1 paket vanilya
Sosu için
*1, 5 su bardağı frambuaz
*1 su bardağı su
*2 yemek kaşığı dolusu nisasta (tepeleme)
*1 çay bardağı su (nişastayı ıslamak için)
*9 yemek kaşığı şeker
*1 paket vanilya
Tepsiye dökmek için :
*Hindistan cevizi
Üzeri için :
*Ceviz veya file badem
Frambuazlı Veya Meyve Soslu Sultan Lokumu Tarifi Yapılışı Merhabalar, şimdiye kadar asla bu tur lokum tarifleri yapamayan biriydim ta ki eltim Emine sultan ‘in yapımı kolay sultan lokumu tarifini uygulayana kadar Tabi ki şükür elim yapmaya alışınca frambuazlısını denemek istedim ve oldu Yaparken frambuazı iyice soğutup ta böyle pütürsü kıvamını alınca sürerseniz zorlanmazsınız diye umuyorum Aksi takdirde sararken zorlanırsınız
İlk olarak frambuaz sosunu yapacağız ki muhallebi pişene kadar soğusun Küçük bir tencereye frambuaz, su ve şekeri alıyoruz Diğer yandan bir kase içinde nişastamızı suyla ıslatıyoruz ve onu da tencereye ekliyoruz Ocağa almadan bunları blendardan geçiriyoruz ve pişirmeye başlıyoruz ( eğer frambuaz buzlu ise biraz ocakta ılındıktan sonra blenderdan geçirin pişme sırasında ) Sosumuzu kısık ateşte kaynayana kadar karıştırarak pişiriyoruz ve kaynadıktan sonra 23 dakika daha pişirip ocaktan alıyoruz Soğumaya bırakıyoruz ve bu esnada sık sık karıştırıyoruz ki kabuk tutmasın
Sos hazır geçelim muhallebiye:
Bir tencereye muhallebi malzemelerinden margarin hariç hepsini alıyoruz ve ocakta kaynayana kadar pişiriyoruz Kaynayınca margarini ekleyip bir iki dakika daha pişirip ocaktan alıyoruz (muhallebiyi devamlı altı kısık ocakta sürekli karıştırarak pişiriyoruz )
Muhallebi hazır fırın tepsimize bol bol
hindistan cevizi serpiyoruz ve muhallebiyi sıcak sıcak yavaş ve dikkatlice tepsimize eşit bir şekilde yayıyoruz Kış olduğu için hava soğuk pencere kenarında soğumaya bırakıyoruz
Kesinlikle iyice soğuduktan sonra üzerine sosumuzu dikkatli bir şekilde sürüp dilimliyoruz İki parmak kalınlığında şeritler halinde dilimliyoruz ve bu şeritlerin ortasından da tek çizgi halinde kesiyoruz fotoğrafta kesimi belli
Gelelim sarımına: Bir çikolata sürme bıçağı yardımıyla kenarlarından kanırtarak hızlı hızlı rulo yapıp hindistan cevizine serpilmiş bi tepsiye sardığımız ruloları koyuyoruz ki altı yapışmasın ve sunum tabağına kolaylıkla alalım (sararken resim çekemedim çünkü evde fotoğraf çekecek kimse yoktu)
Sarma işlemi bitince buzdolabında bir kaç saat dinlendirip üzerini süsleyip servis ediyoruz Afiyet olsun???
Not: Bu tarifi yazın tutturmak biraz zor oluyor hemen soğumuyor
Başka bir meyveyle sos yapacaksanız şekerini kontrollü ekleyin
Sararken yamuk yumuk şekiller ortaya çıkarsa buzdolabında iyice dinlendikten sonra bir tabağa hindistan cevizi koyun ve kenarlarına elinizle hindistan cevizi serpin ve elinizle şekil verin Malum sarma aşaması biraz hızlı oluyor ve el alışkanlığı istiyor