Fransanın ozellikleri
Belcika, Luksemburg, Almanya, İsvicre, İtalya, Monako, Andorra ve İspanya ile komşu olan Fransa, Avrupa Birliği'nin kurucu uyesidir
Genellikle yazları ılıman ve kışları serin, Akdeniz sahiline bakan yerlerde sıcak yazlar ve ılıman kışlar, ulkenin kuzeyine doğru soğuk ve kuru bir hava hakimdir
Fransa, tarihi hazinelerinin yanı sıra başkent Paris'in bulvarları, guneşin aydınlattığı bağları, plajları, nostaljik koyleri, lezzetli mutfağı ve yeşil alanlara sahip bolgeleri ile unludur Disneyland Paris, ulkenin en cok ziyaretci ceken noktalarından biridir
Paris'in Notre Dame Katedrali diğer bir cazibe merkezidir Fransa alternatifi bol bir turizm merkezidir Alpler'de yazın uzum toplayın, kışın kış sporlarının tadına varın Pyrenees'de yamac paraşutunun heyecanını, Korsika'nın berrak sularında yuzmenin keyfini yaşayın
Fransa, dunyanın en cok ziyaret edilen ulkesidir Dunyada turizm geliri en yuksek olan ucuncu buyuk ulkedir Avrupa Birliği'nin ve Birleşmiş Milletler'in kurucu uyelerinden biridir Birleşmiş Milletler Guvenlik Konseyi'nin beş daimi uyesinden biridir
Konum: Batı Avrupa'da, kuzeyde Luksemburg, Belcika ve Marş Denizi, batıda Atlas Okyanusu ve Biskay Korfezi, guneyde İspanya ve Akdeniz, doğuda da İtalya, İsvicre ve Almanya ile cevrilidir
Coğrafi konumu: 46 00 Kuzey enlemi, 2 00 Doğu boylamı
Haritadaki konumu: Avrupa
Yuzolcumu: 547,030 km²
Sınırları: toplam: 2,889 km
sınır komşuları: Andora 566 km, Belcika 620 km, Almanya 451 km, İtalya 488 km, Luksemburg 73 km, Monako 44 km, İspanya 623 km, İsvicre km
Sahil şeridi: 3,427 km
İklimi: Ilıman bir iklim gorulur Ulkenin kuzeyinde kışları soğuk, yazları yağmurlu gecer Guneyde ise Akdeniz iklimi hakimdir
Arazi yapısı: Plato gorunumlu masifleri oluşturan yaşlı dağ kalıntıları; kuzey ve batıdaki tortul ovalar; guney ve guneydoğudaki genc dağlar ile bunların arasında uzanan dar ovalar
Deniz seviyesinden yuksekliği: en alcak noktası: Rhone Nehri deltası 2 m
en yuksek noktası: Blanc tepesi 4,807 m
Doğal kaynakları: Komur, demir, boksit, cinko, potas, kereste, balık
Arazi kullanımı: tarıma uygun topraklar: %3346
surekli ekinler: % 203
Sulanan arazi: 26,000 km² (2003 verileri)
Doğal afetler: Su baskınları, cığ duşmeleri
Ulke Mutfağı:
Fransız Mutfağı, dunyanın en unlu ve zengin mutfaklarından biridir Mutfağın zenginliği bolgelere gore farklılık gosteren iklim nedeni ile sahip olduğu sebze, meyve, av ve yetiştirme hayvanlarının ceşitliliğinden olduğu kadar, yemeklerin hazırlanışı, pişirme teknikleri, ozellikle de sut, krem, şarap, baharat, ceşitli taze ve kuru ot kullanımından da kaynaklanır
Fransız Mutfağı genelde et ve sebze ağırlıklı bir mutfaktır 1962 yılında Katolik kilisesindeki modernleşme hareketi ile birlikte balık da bu mutfakta ağırlıklı bir yere sahip olmuş ve Fransız damak tadına uygun metotlarla pişirilerek mutfaktaki saygın yerini almıştır Ayrıca deniz urunleri de Fransız Mutfağı'nın en gozde giriş yemeklerindendir
Kırmızı ve beyaz etler genellikle beyaz ve kırmızı soslu olarak, ozellikle beyaz ve kırmızı şarap kullanılarak pişirilir Eğer et fırında veya tava ve tencerede kızartılmışsa, yanında genellikle nefis bir sos ile servis yapılır Sebzeler ise haşlanmış olarak, ya tereyağı veya ceşitli soslarla, ya da gratine veya glase edilerek servis yapılır
Fransız Mutfağı denilince, dunyaca unlu ve hemen her mutfakta yerini alınış Amerikalıların French frydedikleri patates kızartması ile giriş yemeği veya tatlı olarak hazırlanabilen sufleleri de unutmamak gerekir
Tatlılar da Fransız Mutfağında cok onemli bir yer tutar Meyveli tartlar, kremalı pastalar, baba tatlıları, muslar, cikolata soslu meyveler ve tabii sufleler Peynir Fransız Mutfağının sihirli kelimesidir 11 ayrı bolgede en az 350 ceşit peynir ureten Fransızlar oğle ve akşam yemeklerinin sonunda mutlaka peynir yerler Ciğ veya pişmiş olarak yapılan bu peynirler inek, koyun ve keci sutlerinden hazırlanır Bazı Fransız peynirleri bozulacağı icin uretildiği bolge dışına taşınamaz
Fransa'nın gastronomiyle ilgili diğer bir ayrıcalığı da alkollu ickileridir Tabii bu ickiler icinde en onde gelenler kırmızı ve beyaz şaraplar, şampanyalar, konyaklar ve eau de vie denilen meyve alkolleri ile likorlerdir
Belcika, Luksemburg, Almanya, İsvicre, İtalya, Monako, Andorra ve İspanya ile komşu olan Fransa, Avrupa Birliği'nin kurucu uyesidir
Genellikle yazları ılıman ve kışları serin, Akdeniz sahiline bakan yerlerde sıcak yazlar ve ılıman kışlar, ulkenin kuzeyine doğru soğuk ve kuru bir hava hakimdir
Fransa, tarihi hazinelerinin yanı sıra başkent Paris'in bulvarları, guneşin aydınlattığı bağları, plajları, nostaljik koyleri, lezzetli mutfağı ve yeşil alanlara sahip bolgeleri ile unludur Disneyland Paris, ulkenin en cok ziyaretci ceken noktalarından biridir
Paris'in Notre Dame Katedrali diğer bir cazibe merkezidir Fransa alternatifi bol bir turizm merkezidir Alpler'de yazın uzum toplayın, kışın kış sporlarının tadına varın Pyrenees'de yamac paraşutunun heyecanını, Korsika'nın berrak sularında yuzmenin keyfini yaşayın
Fransa, dunyanın en cok ziyaret edilen ulkesidir Dunyada turizm geliri en yuksek olan ucuncu buyuk ulkedir Avrupa Birliği'nin ve Birleşmiş Milletler'in kurucu uyelerinden biridir Birleşmiş Milletler Guvenlik Konseyi'nin beş daimi uyesinden biridir
Konum: Batı Avrupa'da, kuzeyde Luksemburg, Belcika ve Marş Denizi, batıda Atlas Okyanusu ve Biskay Korfezi, guneyde İspanya ve Akdeniz, doğuda da İtalya, İsvicre ve Almanya ile cevrilidir
Coğrafi konumu: 46 00 Kuzey enlemi, 2 00 Doğu boylamı
Haritadaki konumu: Avrupa
Yuzolcumu: 547,030 km²
Sınırları: toplam: 2,889 km
sınır komşuları: Andora 566 km, Belcika 620 km, Almanya 451 km, İtalya 488 km, Luksemburg 73 km, Monako 44 km, İspanya 623 km, İsvicre km
Sahil şeridi: 3,427 km
İklimi: Ilıman bir iklim gorulur Ulkenin kuzeyinde kışları soğuk, yazları yağmurlu gecer Guneyde ise Akdeniz iklimi hakimdir
Arazi yapısı: Plato gorunumlu masifleri oluşturan yaşlı dağ kalıntıları; kuzey ve batıdaki tortul ovalar; guney ve guneydoğudaki genc dağlar ile bunların arasında uzanan dar ovalar
Deniz seviyesinden yuksekliği: en alcak noktası: Rhone Nehri deltası 2 m
en yuksek noktası: Blanc tepesi 4,807 m
Doğal kaynakları: Komur, demir, boksit, cinko, potas, kereste, balık
Arazi kullanımı: tarıma uygun topraklar: %3346
surekli ekinler: % 203
Sulanan arazi: 26,000 km² (2003 verileri)
Doğal afetler: Su baskınları, cığ duşmeleri
Ulke Mutfağı:
Fransız Mutfağı, dunyanın en unlu ve zengin mutfaklarından biridir Mutfağın zenginliği bolgelere gore farklılık gosteren iklim nedeni ile sahip olduğu sebze, meyve, av ve yetiştirme hayvanlarının ceşitliliğinden olduğu kadar, yemeklerin hazırlanışı, pişirme teknikleri, ozellikle de sut, krem, şarap, baharat, ceşitli taze ve kuru ot kullanımından da kaynaklanır
Fransız Mutfağı genelde et ve sebze ağırlıklı bir mutfaktır 1962 yılında Katolik kilisesindeki modernleşme hareketi ile birlikte balık da bu mutfakta ağırlıklı bir yere sahip olmuş ve Fransız damak tadına uygun metotlarla pişirilerek mutfaktaki saygın yerini almıştır Ayrıca deniz urunleri de Fransız Mutfağı'nın en gozde giriş yemeklerindendir
Kırmızı ve beyaz etler genellikle beyaz ve kırmızı soslu olarak, ozellikle beyaz ve kırmızı şarap kullanılarak pişirilir Eğer et fırında veya tava ve tencerede kızartılmışsa, yanında genellikle nefis bir sos ile servis yapılır Sebzeler ise haşlanmış olarak, ya tereyağı veya ceşitli soslarla, ya da gratine veya glase edilerek servis yapılır
Fransız Mutfağı denilince, dunyaca unlu ve hemen her mutfakta yerini alınış Amerikalıların French frydedikleri patates kızartması ile giriş yemeği veya tatlı olarak hazırlanabilen sufleleri de unutmamak gerekir
Tatlılar da Fransız Mutfağında cok onemli bir yer tutar Meyveli tartlar, kremalı pastalar, baba tatlıları, muslar, cikolata soslu meyveler ve tabii sufleler Peynir Fransız Mutfağının sihirli kelimesidir 11 ayrı bolgede en az 350 ceşit peynir ureten Fransızlar oğle ve akşam yemeklerinin sonunda mutlaka peynir yerler Ciğ veya pişmiş olarak yapılan bu peynirler inek, koyun ve keci sutlerinden hazırlanır Bazı Fransız peynirleri bozulacağı icin uretildiği bolge dışına taşınamaz
Fransa'nın gastronomiyle ilgili diğer bir ayrıcalığı da alkollu ickileridir Tabii bu ickiler icinde en onde gelenler kırmızı ve beyaz şaraplar, şampanyalar, konyaklar ve eau de vie denilen meyve alkolleri ile likorlerdir