Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Fransız Düşünür Albert Camus'tan Bilgece Sözler

Fransız Düşünür Albert Camus'tan Bilgece Sözler
0
84

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
Fransız Düşünür Albert Camus'tan Zekice Sözler Albert Camus Sözler Albert Camus Bilge Sözler Sevgili melekler, Fransa tarih baştan başa öyle çok düşünür yetiştirmiştir Bu konumuzda da Fransızların meşhur düşünürü Albert Camus 'tan Albert Camus bilge sözler ile karşınızdayız fransizdusunuralbertcamustanbilgecesozler5c5569d172634alt 1549101516 1549101516 fransizdusunuralbertcamustanbilgecesozler5c5569d1a70cffransizdusunuralbertcamustanbilgecesozler5c5569d1a70cf fransizdusunuralbertcamustanbilgecesozler5c5569d1a70cf Dünyada her kötülük, anında her zaman cehaletten kazanç Düşüncenin haline gözyaşı dökmek boşunadır Onun için çalışalım yeter Yaşamanın tadını çıkarmaktan korkana aptal derim Geleceğe karşın hakiki soylu davranış ,şu lahza mevcut olan herşeyden vazgeçmeyi içerir Acınacak Şey yararsız olunca, insan ondan bıkar usanır Kötülük cehaletten kazanç İnsanlara boyun eğdirmek isteyenin kulağı sağırdır İnsanın her gün yaptığı en iyi şey intihar etmemeye karar vermektir Korkunç bir bırakılmışlık duygusu Dünyanın tüm varlıklarını göğsüme sarsam bile, kendimi hiçbir şeyden koruyamazdım Zamanımdan ayrılamayacağımı anlayınca, onunla birleşmeye karar verdim Yaşamak kendi başına bir değer yargısıdır Nefes olmak ise; yargılamaktır Yaşama umutsuzluğu yoksa yaşama aşkı da yoktur Marifetli olarak ölümün kendisine yaşam verdim Ölmeden önce yaptığım şey bu Vefat korkusunu aşmadıkça insan için özgürlük yoktur Fakat intihar ile yok Bu korkuyu dinmek için kendini bırkmamak gerekir Hiç burukluk duymadan, korkmadan ölebilmeli Ölüm bir istatistik ve devlet işi oldu mu, dünya işleri artık iyi gitmiyor demektir Sanatkâr başkalarının katlandığı acıları uyuşturmasın içinde Yabancı saçmanın karşısındaki insanın çıplaklığını gösterir Politika ve sanat dünyanın düzensizlikleri karşısında başkaldırmanın iki ayrı yüzüdür Politika için yaratılmadım Çünkü hasmın ölümünü istemekten veya kabul etmekten acizim Yirminci yüzyılımız nefret çağıdır Diyeceksiniz ki korku bir bilim değildir, fakat bu korkuda bilimin payı var Huzur, suskunluk içinde hoşuna gitmek olabilirdi Lakin bilinç ve insan var; konuşmak gerekiyor Hoşuna Gitmek cehenneme dönüşüyor Aşk, akıllı aptal demeden bütün insanlara bulaşan bir hastalıktır Büyük olmanın yolu da, deha gibi egzersiz ve alınterinden geçer Kimi durumlarda neler düşündüğü konusunda bir soruya kişinin 'hiç' yanıtını vermesi bir yüze gülücü olabilir Sevilen yaratıklar bunu iyi bilirler İnsan düşüncesinin bir manâ taşıyabilecek biricik tarihini yazmak gerekseydi, yapılacak şey birbirini kovalayan pişmanlıklarının ve güçsüzlüklerinin tarihini yazmak olurdu Yaşama nedeni denilen şey, aynı zamanda çok hoş bir ölme nedenidir de Modern siyasi toplum, insanları mutsuzluğa düşürme makinesidir Yazılan her şey yaşanamaz, lakin insan bunu yapmayı deneyebilir Dostlarım, derhal ben size büyük bir şey söyleyeceğim Sakın kıyametin kopmasını beklemeyin, o hergün kopmaktadır Devlete Ait tarih oldum olası büyük katillerin tarihidir Kabil, Habil'i bugün öldürmüş değil, fakat bugün Kabil, Habil'i düşünce uğruna öldürüyor ve iftihar madalyası istiyor Dünya aydınlık olsaydı, sanat olmazdı Yazarlık sanatı korunması güç olan şu iki ödeve alt kalacaktır; kasten yalan söylememek ve insanın insanı ezmesine direnmek Yazan, sanatını büyük yapan şu iki görevi yüklenmelidir; gerçeği ve özgürlüğü Bir yazarım Ben değil kalemim düşünür, anımsar veya kuşatır Ateşten ve yiyecekten yoksun bir insan için özgürlük, hiç de acelesi olmayan bir lükstür Bir yapıtın kalbinde, orası karanlık bile olsa sönmeyen bir güneş parlar Aşılmaz bir duvarın önünde yaşamak köpekçe yaşamaktır Başardığımız her meslek bizi köleleştirir, çünkü daha iyisini yapmaya zorlar Bir insan söyledikleri dek söylemedikleri ile de insanlaşır Hak olmadan düzen olmaz Bu dünyada en büyük suç, insanların taşıdıklarından kaçmak değilse nedir? Alçalmak, yükselmekten çok daha kolaydır Sözün gelişi 'dostlarım' diyorum, dostum yok bundan böyle, sadece kabahat ortaklarım var Onların da sayısı o kadar çoğaldı, tüm millet suç ortağım benim En ilk olarak da siz geliyorsunuz Kim yanımdaysa birinci odur Ben umutsuzluğu ve bu gözü yaşlı dünyayı kabul etmeyerek, insanların birleşmesini ve kötü yazgılarına aleyhinde savaşmalarını istiyordum Benim uğraşım, kitaplarımı kâğıda dökmek, insanlarım ve halkım tehdit edildiğinde savaşmaktır Tümü bu Bir kalıp düşünceyi derin etki bırakmak, bir incelik üzerinde durmaktan çok daha kolaydır Benim için kalıp düşünceyi seçtiler: Ben de saçma oldum kaldım Ne Faust, ne Don Kişot birbirini yenmek için yaratılmamışlardır; ve sanat dünyaya kötülük etmek için buluş edilmemiştir Sanatçılar yaşamdan yanadırlar ölümden yana değil Usta yalanla ve kötülükle uzlaşamaz Ressam tanımı gereği, bugün tarihi yapanların buyruğuna girmez Sanat, sanatçıyı insanlardan ayrılmamaya zorlar Sanat zorbalığa karşıdır Sanat keza bir coşma, keza de bir yadsıma işidir Mutluluk şansı olmasaydı, adaletin hali ne olurdu İnsan, kendi kendisinden saklamaya çalıştığı yanını sevmez İnsan, kendisine bir mânâ vermeye çalışan tek mahlûktur İnsanın eninde sonunda alışamayacağı bir hafıza yoktur İnsan ne ise, o olmayı reddeden tek yaratıktır Felsefe, utanmazlığın çağdaş biçimidir Evrenimin gizi: İnsandaki ölümsüzlük isteğine kapılmadan Tanrı'yı düşlemek Sanat kendimce en büyük sayıda insanı ortak acılar ve sevinçlerle coşturacak görüntüleri, biçimleri bulmaktır Polemik yüzünden çoğumuzun gözünü perdeler bürümüş, artık halk aralarında yok bir gölgeler dünyasında yaşıyoruz Bağımsızlık gelecek umudu değildir O, şu 'an'adır ve insanlarla ve şu andaki dünyayla uyumludur Bilirsiniz oysa;en zeki insanlar bile yanındakinden bir şişe pozitif devirmekten şeref duyarlar Bazılarının, sadece olağan elde etmek için ne büyük çaba sarf ettiğini kimse ayrım etmiyor Bütün büyük olayların, büyük düşüncelerin değersiz bir başlangıcı vardır Bir adam karısına arabasının kapısını acıyorsa emin olabilirsiniz: Ya arabası yenidir, ya da karısı Basın özgürlüğü ola ki de serbest düşüncesinin gitgide artarak aşağılanmasından en çok acı çekmiş özgürlüktür Ağın ilmiklerine takılmış bir balık gibi çırpınıyorum Sevmenin sınırı olamaz İnsan hiçbir zaman tamamıyla mutsuz olmaz Hiçbir sanatkâr gerçekte vazgeçmez İnsan kendisi için reel ve mutlak olan mutluluğa yaşamı baştan başa yalnız bir kez erişir ve geri kalan tüm yaşamını bu mutluluğa her tarafta ulaşmaya adar Âlem insan için uyumsuzdur ve bilinemez Bugün annem öldü, veya dün, tam hatırlamıyorum Bugün karım öldü ama neyse oysa masamın üstü beni oyalayacak bir sürü evrakla doymuş Ahlaka dair ne biliyorsam bunu futbola borçluyum Çünkü top hiçbir vakit beklediğim köşeden gelmedi Eğer tanrı olmasaydı, bir insan aziz olabilir miydi; bu benim bugün bildiğim tek arkadaşça problemdir Ya zamanla birlikte yaşar ölürsün, ya daha ulu bir yaşam uğruna zamanın dışına çıkarsın Mutluluk, bizi zorlayan kadere aleyhinde kazanılan zaferlerin en büyüğüdür İnsanlarla uzun süre yaşayamıyorum Sonsuzluğun payından bana azıcık yalnızlık lüzum İnsanın parası varsa niyetlenmek zorunda kalmaz Bu Nedenle zamanı satın alır Bu kalan zamanda da kendini mutlu edebilecek şeyleri yapar Yani para mutluluğu satın alır Ya tüm çırpınmalarını aşan daha yüksek bir anlamı vardır bu dünyanın, veya bu çırpınmalardan diğer hiçbirşey hakiki değildir Önümden gitme seni izleyemeyebilirim, arkamdan da gelme yol gösteremeyebilirim; yanımda yürü ve yalnızca dostum kal Tarih insanların, düşlerin en parlak olanlarını yerine getirmek için giriştikleri çaresiz bir çabadan diğer bir şey değildir Dünyanın insandan diğer anlamı yoktur Yaşam anlayışımızı kurtarmak istiyorsak, insanı kurtarmamız gerekir İnsan bütünüyle suçlu değildir çünkü tarihi o başlatmadı, lakin tümüyle masum da değildir çünkü tarihi sürdürdü Şerefini bir yandan bırakan inkılap, bu duygunun başat olduğu kaynaklarına ihanet etmiş olur İnsan da, yaşam da saçmadır; boşunadır, rastgeledir, sağlam hiç bir şey yoktur; ama gerçi yaşamak gerekir İnsanların tüm mutsuzlugu,kendilerini kalenin sessizliginden koparan,kurtuluş bekleyişi içinde surlara atan umuttan gelmektedir Halk gösterdiğiniz nedenlere, içtenliğinize ve acılarınızın ağırlığına, ama ; Siz öldüğünüzde inanırlar Çekip gidene her şey espri, kalıp bekleyene her şey şiirdir Oldum mümkün içimde biri, tüm gücüyle hiçbir şey olmamaya çalışıyor Sana bütün bunları kim öğretti, Hekim?Yanıt hemen geldi Acı çekmekHer özgürlüğün ucunda bir YARGI vadır; işte bu yüzden özgürlüğün yükü çekilmez, çok ağırdır Derin duygular da büyük yapıtlar gibi ; Bilinçli olarak söylendiklerinde daha pozitif amaç taşır defalarca Ben dilimin sınırlarında nöbet beklerim Halk için en ideal harmoni, onların mutlu olduğu düzendir İnsanı savunuyorum, çünkü düştüğünü gördüm İnsanı zeki yapan tek şey nefrettir Geceler sonsuz değildir Anımsamak için yavaşlar, unutmak için hızlanırız Gençlik basit mutluluklar için aydınlık bir çağdır Haklı olma ihtiyacı, banal insanlara özgüdür Gölgesiz güneş yoktur ve geceyi tanımak gerekir Gerçek çaresizlik can atışma, mezar ve uçurumdur Kelimeler torba gibidir, içine konan şeyin şeklini alır Galibiyet kolay elde edilir, kuvvet olan başarıyı adalet etmektir Eğer bir ağa köleleri olmadan yapamıyorsa, ikisinden hangisi bağımsızlık bir insandır Bir insanı sevmek, onunla birlikte yaşlanmaya razı olmaktır İnancın yere düşerse silahın da yere düşer Hürriyet, tarihin kaybolmayan tek değeridir Her şeye katlanabilirim, yeter fakat içimde o yoğun ve coşkun yalımı duyayım Hepimiz öleceğimize göre, ne vakit ve nasıl olduğunun önemsizliği meydandadır Hayat bir şey değildir İtinayla yaşayınız Hiçbir şey, cömertlik kadar sade değildir; çünkü sade olmak, biraz da büyük olmaktır Kışın en soğuk vaktinde, ben nihayet içimde yenemediğim bir yaz olduğunu öğrendim Bir insanın kimsesiz mutlu olması utanılacak bir şeydir  

858,498Konular
982,051Mesajlar
30,034Kullanıcılar
hasim61Son üye
Üst Alt