Fransız tarzı et sote materyalleri (8 kişilik)
Bu tanım, Le Creuset’in 31 cm oval döküm demir tenceresi ile yapılmaya münâsib bir tanımdır.
- 3- 4 yemek kaşığı likit yağ
- 280 gr pastırma
- 1,5 kg büyük kesimler halinde kesilmiş yağsız haşlamalık et
- 750 ml oda sıcaklığında al şarap
- 3 diş ince kıyılmış sarımsak
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 250 ml sıcak, koyu et suyu
- 2 orta uzunluk havuç
- 1 baharat demeti (taze maydanoz, biberiye ve 2 defne yaprağı)
- 3 yemek kaşığı taze kıyılmış maydanoz, servis için
- Tuz ve öğütülmüş karabiber
Karamelize arpacık soğanlar ve mantarlar için:
- 60 gr tereyağı
- 400 gr arpacık soğan
- 400 gr küçük mantar
Börmaniye için:
- 45 gr yumuşak tereyağı
- 2 yemek kaşığı buğday unu
Fransız yolu et sote yapılışı
- 3 yemek kaşığı likit yağı Le Creuset döküm demir tencerede orta ateşte ısıtın.
- Pastırmayı ek edin ve hafif kızartın.
- Bir kepçeyle pastırmayı alın ve kenara koyun. Bu arada yağı döküm tencerede bırakın.
- Eti modül kesim ek edin ve çıtır çıtır kızartın.
- Pastırmayı ve tüm eti tekrar döküm tencereye alın ve şarabı ek edin.
- Sarımsağı, domates salçasını, et suyunu, havucu, baharat demetini ve karabiberi ekleyin.
- Materyalleri orta ateşte pişirin. Tencerenin içindekiler kaynamaya başladığında, ocağın altını kısın ve kapağını kapatarak 2 saat kısık ateşte pişirmeye devam edin.
- Dana eti pişmeden yarım saat evvel arpacık soğanları karamelize edin.
- Bunun için 30 gr tereyağını bir tavada kısık ateşte eritin.
- Arpacık soğanları ek edin ve 10-15 dakika altın sarısı olana kadar karamelize edin.
- Bu süreç biraz sabır gerektirir lakin yavaş karamelize etmek yemeğe ağır bir lezzet katar.
- Delikli kepçeyle bir tabağa alın.
- Kalan 30 gr tereyağını bir tavada eritin, mantarları ek edin ve kahverengi olana kadar pişirin.
- 2 saat geçtikten sonra kapağı dikkatlice döküm tencereden alın ve baharat demetini çıkarın.
- Börmaniye için tereyağını ve unu bir kaba koyun.
- Küçük ölçüde yemeğe ekleyin ve her kezinde karıştırın.
- Karamelize arpacık soğanları ve mantarları ek edin.
- 10- 15 dakika kaynatın ve yoğunlaşmasını bekleyin.
- Son olarak yemeği tekrar düzgünce karıştırın ve tadını denetim edin.
- Servisten evvel yemeğin üzerine maydanoz serpin.
- Bu yemeğe patates püresi yahut taze baget ekmeği ile servis edebilirsiniz.