elektronikci
FD Üye
İstanbul Şekerciler ve Pastacılar Odası yetkilerinin verdiği bilgilere nazaran şu an İstanbul'da açılan üç lokmacıdan biri kapandı. İstanbul Şekerciler ve Pastacılar Odası'na kayıtlı 1.100 dükkan bulunuyor. Dükkanını devredenler 25 bin TL’ye satın aldıkları tezgâhlarını 10 bin TL’ye bırakıyor.
Sözcü'den Sibel Gülersöyler'in haberine nazaran; Gazetecilik mezunu bir lokmacı, artık capslere bahis olduklarını, skeçlerinin bile yapıldığını belirterek, “Piyasa kendini çok süratli tüketti. Çiğ köfteciye döndük, patır patır açılıp kapanıyoruz. Dal bir balondu ve patladı” diyor.
YETERLİ BİR LOKMACI DÜKKANI AÇMAK 100 BİN TL
Bir lokmacı dükkanı açmak, iç dekorasyonu ve gereçleri ile birlikte yaklaşık 100 bin liraya mal ediliyor. Günde ortalama 80-100 kişinin geldiği bir dükkanda, porsiyon başı 15 liradan günde ortalama 1200-1500 Türk lirası çıkar elde ediliyor.
Bilhassa gençler ortasında epey moda olan yeni jenerasyon lokma, orta yaş ve yaşlılar tarafından tercih edilmiyor. Beşiktaş, Kadıköy, Yeşilköy başta olmak üzere pek çok yerde süslü tabelalar ve ışıklandırmalar ile karşımıza çıkıyor. Lokmacılar genel olarak saat 12’de açılıyor ve birçoklarında ortalama 6-7 işçi çalışıyor. Sade bir lokmanın fiyatı 8 TL’den başlarken bu sayı içindeki karışım ve üzerine dökülen sosa nazaran 25 TL’ye kadar çıkabiliyor.
3 DÜKKANDAN 2’Sİ KAPANDI’
Bahis ile ilgili görüştüğümüz İstanbul Şekerciler ve Pastacılar Esnaf Odası’ndan bir yetkili, geçen yıla nazaran pasta ve şekerli dükkan sayısında artış yaşandığını belirterek, şu anda İstanbul’da bin 100 adet kayıtlı dükkan olduğunu söyledi. 2019 yılının birinci yarısından itibaren dükkanların sayısında düşüş yaşadığını anlatan yetkili lokma satan üç dükkandan birinin kapandığını söyledi.
KİMSE LOKMA TEZGAHI SİPARİŞ ETMİYOR’
İstanbul İkitelli’de lokma tezgahı üreten Hasan Bıkmaz isimli üretici haftalardır tek bir sipariş dahi alamadıklarını söyledi. Bıkmaz, “Nisan, mayıs aylarında siparişlere yetişemiyorduk. Esnaf arkadaşlara 1 ay sonrasına randevu veriyorduk. Artık kimse lokma tezgahı yaptırmıyor bilakis beşerler bu tezgahlarını bir an evvel elden çıkarmaya çalışıyor. Bir lokma tezgahı 25 bin TL’den başlıyor. İkinci eli ise 10 binlere kadar düşüyor” sözlerini kullandı.
1 KİLOMETREDE 7 LOKMACI
Lokmacıların peşpeşe açıldığı Avcılar’ın işlek caddelerinden Reşitpaşa Caddesi’nde 1 kilometrelik alan içerisinde tam 7 adet lokmacı bulunuyor. Lokmacılardan 2 tanesi iflas ederken, 2 tanesi de üzerine devren satılık ilanı astı. Kalan son lokmacılar ise, var olma çabası veriyor.
Avcılar’ın işlek bir noktasında lokmacılık yapan gazetecilik mezunu Ali K., lokmanın modasının geçtiğini belirterek, “Türkiye’de ne moda ise ona saldırma eğilimi var, herkes pastadan en büyük hissesi almak istiyor. Biz 8 ay evvel açıldık. Avcılar’da birinci açılan ve tutunmayı başaran biziz. İflas eden dükkanlar menülerini çok kısır tuttu.
Beşiktaş, Kadıköy üzere tutunacaklarını düşündüler. Bizden sonra 6 lokmacı daha açıldı. Bizim tutunmamızın sebebinin, cheesecake, pancake, waffle üzere ekstra eserleri de satmamız olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.