Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Galatasaray Üniversitesi

Galatasaray Üniversitesi

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Beşyüz yılı aşkın bir eğitim ve öğretim geçmişinin ulaştığı safha:

Galatasaray Üniversitesi

Bugünkü adıyla Galatasaray tarihte ilk olarak 1481 yılında Sultan II Beyazıd kadar Galata Sarayı adıyla bir Enderun okulu olarak kurulmuştur Mektep, bugünkü Galatasaray Lisesi'nin bulunduğu yerde eğitime başlamıştır Niyet, Devletin farklı alanlara yönlendirilmiş idare kademelerine memur yetiştirmekti Gayretli ve kabiliyetli gençler orta dereceli bir okulda eğitiliyor ve yüksek derecedeki Enderun'a gönderiliyordu Yatılı, uyumlu ve çağın gerektirdiği eğitimi veren Galata Sarayı'ndaki Saray kelimesi, devlet işlerinin görüldüğü idare merkezi ve yüksek derecede Enderun okulu anlamındadır Günümüze dek adını, geleneksel yapısını ve işlevini sürdüren tek eğitim kurumu Galata Saray'dır

Tabii her kurum gibi Galata Sarayı da bazı duraklamalar, gerileme ve yeni atılımlar yaşamıştır

1838 yılında mevcut yapı baştan inşa edilmiş ve Galata Sarayı, Tıbbiyei Şahane'ye dönüştürülmüştür Öğretim dili Fransızca olan bu yüksek okuldan birincil Türk kadın ebeler ile sağlık alanında Devlete hizmet veren kişiler yetişmiştir Bu Nedenle sivil öğretim alanında batı bilimine yönelişin manâlı bir adımı atılmıştır 1868 yılında bugünkü Galatasaray'ın üçüncü aşamasını yaratıcı Mektebi Sultani hizmete açılmıştır Fransızca öğretime önem veren bu okulun kurulması için büyük mücadele sarfedenlerden biri, tıbbiyei şahane'den mezun, o dönemin Hariciye nazırı ve sonra Sadrazam olan Keçecizade Fuat Paşa, diğeri ise Ali Paşa'dır Tarihi okul ile fonksiyonel, mekansal ve beşeri bağlantıya mensup gençlerin yatılı bir düzende birlikte ve tam bir vicdan özgürlüğü içerisinde eğitildikleri bir eğitim ve öğretim kurumu olmuştur 1874 yılında Sultan Abdülaziz'in iradesiyle Mektebi Aliyei Sultaniye adı aşağı toplanan ve Galatasaray Hukuk Mektebi, Galatasaray Mülkiye Mühendisliği Mektebi ve Galatasaray Edebi Mektebi'nden oluşan üç tane akademi açılmıştır Bu yüksekokulların yönetimsel örgütü ile ders programları Sorbonne Üniversitesi'ne uygun bir şekilde yapılmıştır Özellikle Mektebi Hukuk, günümüzün hukuk fakültelerinin tarihi gelişimi bakımından Batı'daki emsalleri gibi öğretim veren bir mektep olmuştur

Mektebi Aliyeyi Sultaniye 1877 yılında Darülfünunu Sultaniye adını almış ve bünyesinde keza, Devletin üstteki seviye memurlarının bilgi ve kültür düzeylerinin yükseltilmesi amacıyla kurslar da düzenlenmiştir

Galatasaray, büyük Atatürk ve kadrosunun gerçekleştirdiği yeni devlet düzeniyle birlikte Cumhuriyet Lisesi olarak hizmet vermeye devam etmiş ve Galatasaray Lisesi adını almıştır

Üniversite Tarihçe Galatasaray Eğitim ve Öğretim Kurumu

Galatasaray Eğitim Vakfı'nın girişimleriyle gerçekleşen ve 14 Nisan 1992 tarihli anlaşmayla kurulan yükseköğretim kurumumuz, Haziran 1994 tarihine değin Galatasaray Eğitim Öğretim Kurumu adı aşağı etkinlik göstermiştir 6 Kasım 1992 tarih ve 21397 sayılı Resmi Gazete' de yayınlanarak yürürlüğe giren Kurum Statüsü, 6 Haziran 1994 tarih ve 3993 sayılı kanunun 6 maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır Galatasaray Eğitim ve Öğretim Kurumu, halk tüzel kişiliğine sahip ve ilköğretim, lise ve yükseköğretimin dağıtılmış kademe ve bölümlerinden oluşan entegre bir eğitimöğretim kuruluşu olarak üniversite statüsünü alıncaya değin geçen 19 ay süresince, Başkan Prof Dr Yıldızhan PLATO, Türk Başkan Yardımcısı Prof Dr Barlas TOLAN, Fransız Başkan Yardımcısı Annie PETIT, Mühendislik ve Teknoloji Yüksekokul Müdürü Prof Dr Ethem TOLGA ve Galatasaray Lisesi Müdürü Prof Dr Erdoğan TEZİÇ ve Genel Sekreter Doç Dr Yalçın ÇAKALIR'dan oluşan Yönetim Kurulu göre, 1992 tarihli milletlerarası uzlaşma, Kurum Statüsü ve Eşit Temsilli Kurul kararlarına uygun şekilde alınan kararlar çerçevesinde faaliyetini sürdürmüştür

Üniversite Tarihçe GS Eğitim Vakfı ve Üniversite Projesi

Galatasaray Lisesi mensuplarının kurduğu dernek, kulüp ve yarı kuruluşlar kendi alanlarında olumlu çalışmalar yapmaktadır Ama, etkinlik alanı içerisine girmediğinden hiçbir kuruluş eğitim olgusu üstünde ağırlıklı olarak duramıyordu Yalnızca Ulusal Eğitim Bakanlığı'nın bütçe olanaklarına tabi olarak etkinlik belirten Galatasaray Lisesi'nin eğitime ilişkin gereksinimleri ve hedefi gizli koşulları aşıcı konumdaydı Bu olgunun bilinciyle 1980 başlarında bir grup Galatasaraylı,Sayın İnan KIRAÇ'ın girişimiyle eğitime yönelik yeni bir örgütlenme çalışmasına girişti 29 Aralık 1981 tarihinde girişimin önderi İnan Kıraç'ın başkanlığında GALATASARAY EĞİTİM VAKFI kuruldu

Vakıf, kurulduğundan bugüne başlangıçmaddesinde öngörülen amacı çok başarılı bir şekilde yerine getirmektir Bu madde tıpkı şöyledir: Mezun oldukları, feyz aldıkları, ülkeye büyük değerler yetiştirmiş olan, 500 yıllık şerefli bir geçmişe sahip bulunan Galatasaray Lisesi'ne şükran borçlarını ödemek, bu yardımsever ve tarihi eğitim kurumunun varlığını daha da geliştirerek muhafazasını temin etmek, bu kurumdan daha binlerce Türk gencinin feyz almasını temin ederek, Türk kültür ve eğitimine katkısını artırmak,Lise'nin yerine getirmekle mükellef olduğu resmi eğitim hizmetlerini daha üstteki düzeyde devam etmek özlem ve heyecanıyla bir Eğitim Vakfı kurulmuştur Vakıf, 10 yıl içerisinde Lise ve Camiaya büyük katkılar yaparken, üniversite projesi de yavaş yavaş gündeme gelmeye başlamıştı Zaten Galatasaraylıların çoğunun gönlünde üniversite yatmaktaydı

1989 yılında Vakıf İkinci Başkanı Sayın Yiğit OKUR, Yönetim Kurulu'na bir rapor sunarak, Vakfın çalışma programının daha akla yatkın esaslara dayanmasını teklif etti Bu raporda alıştırma grupları yer almaktaydı Grupların biri de Üniversite Komisyonuidi Üniversite Komisyonu Başkanı Büyükelçi Coşkun KIRCA, üyeler ise ProfDrYıldızhan YAYLA, ProfDr Barlas TOLAN, ProfDr Erdoğan TEZİÇ, ProfDrTahsin YÜCEL,ProfDrNiyazi ÖKTEM,ProfDrEthem TOLGA,ProfDrHaluk ERKUT ve Levent DİLMAÇ idi Kurul yoğun bir şekilde çalışmalara başladı ve bilhassa Sayın Büyükelçi Coşkun KIRCA ile Sayın ProfDrBarlas TOLAN'ın özverili çalışmalarıyla kısa zamanda ayrıntılı bir proje ve program düzenlendi Hazırlanan program, anında Türk ve Fransız yetkililere tevdi edildi Ilk Olarak dönemin Türk Devlet adamları olmak üzere, proje her iki kanatta da büyük destek gördü Bunun üzerine 6 Aralık 1991 günü Türk ve Fransız Heyetleri üniversite protokolünü imzaladılar Protokolün imzalanmasından önce dönemin Cumhurbaşkanı Turgut ÖZAL Haziran 1991 tarihinde Elysée Sarayı'nda François MITTERRAND ile yaptığı görüşmede konuyu gündeme getirmişti 13 Nisan 1992 yılında bu amaçla Türkiye'yi ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı MITTERAND, 14 Nisan 1992'de Galatasaray Lisesi'ne gelerek , Turgut ÖZAL ile birlikte Türk Dışişleri Bakanı Sayın Hikmet ÇETİN ve Fransız Dışişleri Bakanı Sayın Roland DUMAS'nın imzaladığı Galatasaray Üniversitesi Kuruluş Belgesi imza töreninde hazır bulundu Galatasaray Eğitim Vakfı'nın hazırladığı proje bu vesile ile milletlerarası bir tören ve belgeyle hukuksal kimliğini aldı Galatasaray Üniversitesi, Devlet Başkanlarının katılımıyla kurulan birincil ve tek yükseköğretim kurumudur

Üniversite Tarihçe Galatasaray Üniversitesi

Galatasaray Egitim ve Öğretim Kurumu, 6 Haziran 1994 tarih ve 21952 sayılı Devlete Ait Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 3993 sayılı kanunla Galatasaray Üniversitesi'ne dönüşmüştür Kurum üniversite statüsünü almasına karşın, entegre eğitimöğretim kurumu olma özelliğini korumuş ve Galatasaray Lisesi ile ona emrindeki İlkokul ve Rektörlüğe tabi öğretim birimleri olarak tanımlanmıştır (Km1) Anılan kanunla yüksekokullar yerine fakülteler ihdas edilmiş; bu nedenle 1992 tarihli Anlaşma ve Eşit Temsilli Kurul kararları gereğince Devlet Bilimleri Yüksekokuluve Mühendislik ve Teknoloji Yüksekokuluolarak anılan birimler yerine aşağıdaki kurumlaşma gerçekleştirilmiştir

BIRINCIL KURULUŞ

Rektör:
Prof Dr Yıldızhan YAYLA
Rektör Yardımcıları:
Prof Dr Barlas TOLAN
Prof Dr Erdoğan TEZİÇ
Annie PETIT
Genel Sekreter:
Doç Dr Yalçın ÇAKALIR
Fakülteler
Hukuk Fakültesi
Dekan: Prof Dr Kemal OĞUZMAN