Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Galdirik (Kaldirik) kavurması nasıl yapılır? Galdirik kavurması nedir ve hangi yörenin?

Galdirik (Kaldirik) kavurması nasıl yapılır? Galdirik kavurması nedir ve hangi yörenin?
0
71

morfeus

FD Üye
Katılım
Kas 12, 2021
Mesajlar
3
Etkileşim
4
Puan
38
Yaş
46
Konum
Rusya
F-D Coin
139
galdirik_kaldirik_kavurmasi_nasil_yapilir_galdirik_kavurmasi_nedir_ve_hangi_yorenin_1622192632_3135.jpg

İlkbahar ve yaz aylarında Ordu'da yetişen Kaldirik otu ülkemizde yabani alanlarda olan yeşil yapraklı bir sebzedir. Yöresel bir lezzet denemek isterseniz, galdirik kavurmasını deneyebilirsiniz. Pekala galdirik (kaldirik) kavurması nasıl yapılır, materyalleri neler? İşte galdirik (kaldirik) kavurması tanımı...

Tabiatta birbirinden farklı özelliklere sahip birçok yabani bitki/ot bulunuyor. Alternatif tıp alanında da kullanılan bu bitkiler hakikat kullanıldığında birçok rahatsızlığa uygun geliyorlar. Bu bitkilerden biri de kaldırık otu bitkisidir. Yabani olarak yetişen bu bitkinin yararları saymakla bitmiyor. Kaldırık otu, hodangiller familyasından bir bitkidir. Uzunluğu 60 santimetreye kadar çıkan morumsu gövdeli, yeşil yapraklıdır. Bulunduğu bölgeye nazaran mavi, beyaz ya da pembe çiçekler açıyor. Türkiye’de en fazla Trabzon ve Düzce bölgelerinde yabani olarak yetişiyor. Genel olarak Türkiye’nin birçok bölgesinde görülen bir bitkidir. Kaldırık otu, yemek olarak taze tüketildiği üzere, aktarlarda kurutulmuşu ve tohumundan çıkarılan yağı satılıyor. İsteyen aktarlardan kurutulmuşunu ve yağını satın alabilir. Kurutulmuşunu salatalara, omlete yahut yoğurda ekleyerek tüketebilirsiniz. Galdirik (kaldirik) kavurması, Ordu mutfağına ilişkin bir yemek. Bahar aylarında yetişen galdirik otuyla hazırlanan bu yemek yumurtalı yahut yumurtasız olarak hazırlanıyor. 



GALDİRİK(KALDİRİK) KAVURMASI TANIMI:

GEREÇLER

1 bağ galdirik
1 adet yumurta
3-4 adet yeşil soğan ya da kuru soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Pul biber
Tuz



YAPILIŞI

Galdiriği güzelce yıkayıp temizleyin ve ince ince doğrayın. Daha sonra tuzlu kaynar suda haşlayın. Akabinde soğuk sudan geçirin.

Bir tencereye sıvı yağı ekleyin. Doğradığınız soğanları da ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Üzerine pul biber ve galdiriği ek edip kavurun.

İnce ince doğranmış maydanoz ve yumurtayı da çırpıp tencereye ekleyip pişirin.

Afiyet olsun...
 
858,499Konular
982,575Mesajlar
30,323Kullanıcılar
furkan.xSon üye
Üst Alt