Gastrik by pass ameliyatı obezite cerrahisi uygulamalarında başvurulan ve hastaya kilo verdirmeyi hedefleyen bir ameliyat tekniğidir. Ameliyatta evvel midenin üst kısmında küçük bir cep (poş) oluşturulur, daha sonra ince barsakların başlangıçtaki 60-100 cm lik kısmı besin geçişi açısından devre dışı bırakılarak bu düzeyden bu cebe irtibat yapılır. Bu temas noktasından da yaklaşık 100-150 cm aşağıya devre dışı bırakılan ince barsak ağzı safra sıvısı ve pankreas enzimlerinin akması için irtibat yapılır (RNY Gastrik Bypass). Bazen de midede bir cep (poş) oluşturulduktan sonra yaklaşık 2 metre ileriden ince barsak tek bir temas ile bu mide cebine bağlanabilir (Mini Gastrik Bypass).
Bypass cerrahileri hem kısıtlayıcı yani az yediren hem de malabsorbtif (emilimi azaltan) yani yenilen besinlerden daha az faydalanmayı sağlayan tekniklerdir. Bu ameliyatlarda ince barsaklarda bir kısım devre dışı kaldığından vitamin mineral eksiklikleri daha fazla görülmektedir. Ameliyat sonrasında uzun yıllar multivitamin, demir, B12 üzere destekler almaya gerek olabilir. Bununla birlikte obezitenin cerrahi tedavisinde bu durumlar olmasa da bypass cerrahileri uygulamakta bir sakınca yoktur.
Kaçaklar ve kanamalar bu ameliyatlarda da ortaya çıkan istenmeyen komplikasyonlardır. Bunun yanısıra devre dışı kalan ince barsakların uzunluğu düzgün hesaplanmazsa ishal üzere kronik sıkıntılarla karşılaşmak da mümkündür.
Bypass ameliyatlarından sonra tekrar kilo alımının olmadığı formundaki inanış gerçeği yansıtmamaktadır. Tüm bariatrik cerrahilerde hastalar ameliyatlarla birlikte ömür şekli değişikliğini gerçekleştiremezlerse geri kilo almak mümkündür. Bu sebeple hastaların ameliyat sonrası için kâfi bilgiye sahip olmaları, beslenme kurallarını öğrenmeleri ve tertipli antrenman yapmaları kalıcı kilo vermenin temelini oluşturmaktadır.