Yeni laparoskopik cerrahi yontemleriyle acık operasyon riskleri sıfırlandı Kısa surede iyileşme, daha az iz, fıtık olasılığında duşuş de cabası Bakalım gastrik bypass nasıl yapılır
Gastrik bypass gunumuzde laparoskopiyle uygulanıyor Bu sayede acık operasyon riskleri de ortadan kalkmış oluyor İyileşme suresinin kısalması, daha az iz kalması, ameliyat yeri fıtığı olasılığında duşuş de cabası
Ufalan mide ve kısalan bağırsaklar emilimin azalmasını sağlar
Laparoskopik cerrahide buyuk kesilere gerek yok Cok sayıda kucuk kesiye yerleştirilen portlardan kamera ve operasyon aracları karın icine giriyor Cerrah operasyonu video monitorden izleyerek gercekleştiriyor
Gastrik bypassta birkac farklı yol var Bunların hepsi prensipte aynı ama uygulamada ufak değişiklikler soz konusu
Proksimal rouxeny: En sık kullanılan yontem Operasyon sonrası komplikasyon olasılığı duşuk
Hastanın karnında hepsi 1 cm olan 4 – 6 kesi yapılarak kamera ve aletler yerleştiriliyor Midenin yaklaşık %95’i bypass ediliyor
Giriş kısmında yaklaşık yumurta buyukluğunde bir bolum bırakılıyor İnce bağırsak mideden cıktıktan 45 cm sonra bolunuyor Gıda akışını sağlamak icin Roux bacağıyla Y biciminde yeniden ağızlaştırılıyor
Roux bacağı 80 – 150 cm arası tutularak ince bağırsağın emilim fonksiyonlarının coğu korunuyor Hasta yemeye başlar başlamaz kısa surede mide dolgunluğu hissediyor
Gastrik bypass rouxeny: Normalde ince bağırsağın uzunluğu 600 – 1000 cm arasında değişiyor Rouxeny operasyonuyla bağırsak 100 – 150 cm kısaltılıyor Mideye bağlanıyor İnce bağırsağın besinleri emme kapasitesi azalıyor
Sakıncası: Emilmemiş yağlar ve nişasta kalınbağırsağa gecebilir Kotu kokulu gaz oluşturabilir
Beslenmeye bağlı bu yan etkiler genel kilo kaybıyla bağlantılı dengelenir
Loop mini gastrik bypass: Midenin başlangıc kısmı yaklaşık 100 cc kalacak şekilde tupleştiriliyor Oluşturulan bu tup mide ince bağırsağın ilk kısmı olan duodenuma bağlandığı yerden ayrılıyor
Yeni oluşturulan tup mide ince bağırsakların başlangıc kısmından yaklaşık 200 cm mesafede jejunuma ağızlaştırılıyor Bu sayede hastalar cok daha kucuk porsiyonlarla doyma hissine ulaşıyor Tuketilen yuksek kalorili besinlerin onemli bir kısmının emilimi de engelleniyor
Loop diğer yontemlere gore cok daha kolay Coğu doktor bu yontemi tercih ediyor Ancak riskleri var: Safra ve pankreas enzimleri ince bağırsaktan yemek borusuna kacabilir
Koroziv (aşındırıcı) nitelikte bu sıvılar midede ve yemek borusunda yangıya, ulserasyona yol acabilir
Gastrik bypass gunumuzde laparoskopiyle uygulanıyor Bu sayede acık operasyon riskleri de ortadan kalkmış oluyor İyileşme suresinin kısalması, daha az iz kalması, ameliyat yeri fıtığı olasılığında duşuş de cabası
Ufalan mide ve kısalan bağırsaklar emilimin azalmasını sağlar
Laparoskopik cerrahide buyuk kesilere gerek yok Cok sayıda kucuk kesiye yerleştirilen portlardan kamera ve operasyon aracları karın icine giriyor Cerrah operasyonu video monitorden izleyerek gercekleştiriyor
Gastrik bypassta birkac farklı yol var Bunların hepsi prensipte aynı ama uygulamada ufak değişiklikler soz konusu
Proksimal rouxeny: En sık kullanılan yontem Operasyon sonrası komplikasyon olasılığı duşuk
Hastanın karnında hepsi 1 cm olan 4 – 6 kesi yapılarak kamera ve aletler yerleştiriliyor Midenin yaklaşık %95’i bypass ediliyor
Giriş kısmında yaklaşık yumurta buyukluğunde bir bolum bırakılıyor İnce bağırsak mideden cıktıktan 45 cm sonra bolunuyor Gıda akışını sağlamak icin Roux bacağıyla Y biciminde yeniden ağızlaştırılıyor
Roux bacağı 80 – 150 cm arası tutularak ince bağırsağın emilim fonksiyonlarının coğu korunuyor Hasta yemeye başlar başlamaz kısa surede mide dolgunluğu hissediyor
Gastrik bypass rouxeny: Normalde ince bağırsağın uzunluğu 600 – 1000 cm arasında değişiyor Rouxeny operasyonuyla bağırsak 100 – 150 cm kısaltılıyor Mideye bağlanıyor İnce bağırsağın besinleri emme kapasitesi azalıyor
Sakıncası: Emilmemiş yağlar ve nişasta kalınbağırsağa gecebilir Kotu kokulu gaz oluşturabilir
Beslenmeye bağlı bu yan etkiler genel kilo kaybıyla bağlantılı dengelenir
Loop mini gastrik bypass: Midenin başlangıc kısmı yaklaşık 100 cc kalacak şekilde tupleştiriliyor Oluşturulan bu tup mide ince bağırsağın ilk kısmı olan duodenuma bağlandığı yerden ayrılıyor
Yeni oluşturulan tup mide ince bağırsakların başlangıc kısmından yaklaşık 200 cm mesafede jejunuma ağızlaştırılıyor Bu sayede hastalar cok daha kucuk porsiyonlarla doyma hissine ulaşıyor Tuketilen yuksek kalorili besinlerin onemli bir kısmının emilimi de engelleniyor
Loop diğer yontemlere gore cok daha kolay Coğu doktor bu yontemi tercih ediyor Ancak riskleri var: Safra ve pankreas enzimleri ince bağırsaktan yemek borusuna kacabilir
Koroziv (aşındırıcı) nitelikte bu sıvılar midede ve yemek borusunda yangıya, ulserasyona yol acabilir