Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Gazeteci Cem Seymen: Güç bizlerde, sistemi biz değiştireceğiz

Gazeteci Cem Seymen: Güç bizlerde, sistemi biz değiştireceğiz
0
68

Garfield

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
42,750
Etkileşim
1
Puan
36
Yaş
46
F-D Coin
80

Terra Madre Anadolu İzmir 2022'de tarım kesiminin problemleri konuşuldu

Cumhuriyet mirasının kıymetlerinden İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), milletlerarası gastronomi fuarı Terra Madre ile dördüncü gününde devam ediyor. Değerli buluşmalarla süren Terra Madre Anadolu İzmir 2022, İzmir Sanat Bahçe Söyleşileri'nde “Bereketiyle Gelsin” söyleşisinde tarım bölümünün meseleleri konuşuldu. Gazeteci Cem Seymen, “Ben lokal tohum istiyorum demek zorundasınız ki diğer bir tarımı mümkün kılalım. Güç bizlerde, sistemi biz değiştireceğiz” dedi.

Türkiye’de birinci kere yapılan Terra Madre Anadolu İzmir 2022 ve 91. kere dünyayı buluşturan İzmir Enternasyonal Fuarı dördüncü gününde devam ediyor. Terra Madre Anadolu İzmir 2022 kapsamında İzmir Sanat Bahçe Söyleşileri'nde tarım kesiminin kıymetli isimleri bir ortaya geldi. “Bereketiyle Gelsin” söyleşisinde gazeteci Cem Seymen, Slow Food temsilcisi Angelo LoConte ve üretici Halil Halaç, tarım dalının kurtuluşu konusunda açıklamalarda bulundu. Söyleşiyi İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, İzmir Köy-Koop Birlik Lideri Neptün Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, üreticiler ve fuara gele n İzmirliler de takip etti.

Seymen: “Güç bizlerde, sistemi biz değiştireceğiz”

Gazeteci Cem Seymen, “Başımıza ne geldiyse 50 senede geldi. Tohum, besin ticarileşti. Lezzetleri bize unutturdular. Yediğimiz eserlerin sıhhatimize yararı olmadığı üzere tadını da artık bilmiyoruz. 30 yıl öncesi ile alakası yok. Dediğim üzere başımıza ne geldiyse son 50 yılda geldi. Her şey olan coğrafyada tarım büyük bir yanlışla ilerliyor. Biz tesadüfen tarım yapabilecek bir ülke değiliz. Biz binlerce yıldır, tarımı, toprağı zihnimizde diğer bir yere taşımış toplumuz. Biz Anadolu'yuz. Tatları unutturan şirketlerin elinde köle olan bir millet olmamak durumundayız. Tabi ki endüstrileşme, endüstriyelleşme, yazılım, kodlama, algoritma, bilgi çağı. Çocuklarımızı en büyük mesleklerle donatmak durumundayız. Fakat en kadim bilgiyi unuttuk. Biz en yeterli hayatı kurarken en sıhhatsiz hayatı tercih et tik. Gastronomi ile tarımı birleştirmek, yani tekrar enstitülerin, eski cumhuriyet yıllarında olduğu üzere tohum üreten enstitülerin tekrar hayata geçirilmesi, lokal tohumun geliştirilmesi, ilacın yasaklanması. İlaç dediğimiz şey zehir. Global iklim krizi var. Toprak verimsiz ve hasta. Ben mahallî tohum istiyorum demek zorundasınız ki öbür bir tarımı mümkün kılalım. Güç bizlerde, sistemi biz değiştireceğiz” dedi.

“Dünyada birinci olabilme pahasına”

Türkiye'nin geçmişinin tarım konusunda çok parlak olduğunu söyleyen Seymen, şöyle konuştu: “Yerel üreticiyi desteklemediğimiz her an kendi ayağımıza kurşun sıkıyoruz. Çocuklarımızı en uygun kolejlere yolluyoruz, en uygun hayatları onlar için hazırlamaya çalışıyoruz. En makus gıdayı yediriyorsunuz. Türkiye'de bu türlü bir durum var, kontrol biziz. Öteki bir tarım mümkün derken bundan bahsediyorum. Hiçbir şey kolay olmuyor, Kurtuluş Savaşı da kolay değildi. Lakin tek bir kişinin kararıyla azmiyle hayaliyle inancıyla oldu. Üretici o kadar yalnız kaldı ki. Biz bu ülkenin toprağına inanıyoruz. Geçmişte nereden geldiğimizi biliyoruz. Yalnızca ellerimiz kelepçelendi ve kurtulmak istemiyoruz. Lisanını özgürleştirin. Ona hak ettiği tadı tekrar verin. Bu an cak yereli destekleyerek olur. Tarımla sanayinin ve teknolojinin birleştirilerek yeni bir tarım kodlaması yapılsa, yol haritası ortaya çıksa üretici sayısı artar biz aç kalma korkusu olmadan lokal tohumlarla kendimize beslenebilecek dünya yaratabiliriz. Ne kadar halkın uyanıp zehirsiz sofraya oturmak istiyorum diye ısrarla ve inatla, önüne konulanı yemeyi reddetmesi sivil itaatsizliktir. Ben halkımdan bunu hayal ediyorum. Zehirli bir gıdayı almamak üzere hareket başlatma. Dünyadaki birinci örnek olabilme kıymetine.”

LoConte: “Bu fuarı gezerek Türkiye'deki çeşitleri görmüş oldum”

Slow Food temsilcisi Angelo LoConte, “Kimyanın tarım bölümüne giriş yapması çok yakın tarihimize dayanıyor. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra savaş kesimine hizmet eden dalların azotu artık daha fazla savaşa ve silahlara kullanamamalarından ötürü tarıma kullanmaya karar vermeleriyle başlıyor. Küçük üreticileri bunun yeri diğer formda dolmayacak diye inandırmakla devam ediyor. Kimyanın tarım bölümüne giriş yapmasıyla hayatta kalmaya yönelik tarımdan endüstriyel düzeyde tarıma geçiş yapmış olduk. İtalya evet eser açısından çok varlıklı bir ülke ancak Türkiye'ye yaptığım ziyaretlerden sonra Türkiye de İtalya kadar varlıklı. Bu fuarı gezerek bile ne kadar çok çeşit olduğunu görebildim. Direk üreticiden aldığımız ü rünleri seçtiğimizde sağlıklı bir ömür biçimi seçmiş oluyoruz, endüstriyel eserleri seçtiğimizde sağlıklı olmayan ömür biçimini seçmiş oluyoruz” dedi.

Halaç: “Atalarımızın yaptığına dönmemiz gerekiyor”

Zehirsiz organik tarım yaptığını belirten Emiralem köyünden üretici Halil Halaç ise “10 bin yıldan beri tarım var tüm dünyada son 50 yıl kimyasal ve düşünceli oldu. Düzeltmemiz için, adım atmış üzere oldum ben. Doğal yolunu kullanmamız lazım. 3-5 çeşit doğal ilaçlar ürettim. Yeni çalışmam da var. Kimyasaldan uzaklaşalım, doğal olarak evvelden beri atalarımızın yaptığına dönmemiz gerekiyor. İvedilikle insanlara zehirsiz sofralar sunmak için adım atmamız lazım. Köylüler birleşecek, bin dönümden aşağısı olmaz. Tahlil insanlara zehirsiz sofralar sunabilmek. Her mahallede bin dönüm olsa, tarım sit alanı olarak kayıtlara geçirelim. Kendimizi, memleketimizi kurtaralım. Tunç Soyer'in karakılçık fikrinden bu aklıma geldi. Bun u daima bir arada tahlil üretelim. Çığır açalım. Ne hoş bir şey olur” tabirlerini kullandı.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
 

Similar threads

91. İEF ve Terra Madre Anadolu için geri sayım İzmir, bu yıl 91. İzmir Enternasyonal Fuarı ile birlikte dünyanın en büyük gastronomi fuarı Terra Madre’ye de konut sahipliği yapacak. “Terra Madre Anadolu İzmir” Anadolu’nun rahmetini dünya ile buluşturacak. İzmir Büyükşehir Belediye Lideri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
393
Türkiye’nin ticari ve kültürel hafızasını içinde barındıran 91 yıllık esaslı geçmişe sahip İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), yeniden dünyanın buluşma noktası oldu. İzmir Enternasyonal Fuarı ve eş vakitli düzenlenen dünyanın en büyük gastronomi fuarı Terra Madre Anadolu İzmir’e ilgi ağırdı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
153
91. İzmir Enternasyonal Fuarı ile kapılarını eşzamanlı açan Terra Madre Anadolu yerli üreticinin yüzünü güldürdü. Üreticiler Terra Madre Anadolu’da eserlerini tüm dünyaya aracısız olarak tanıtabilmekten mutlu. 91. sefer kapılarını açan İzmir Enternasyonal Fuarı ve Türkiye’de birinci kere...
Cevaplar
0
Görüntüleme
92
İzmir Enternasyonal Fuarı ve Terra Madre Anadolu heyecanı başladı İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer 2-11 Eylül tarihlerinde Kültürpark’ta 91. İzmir Enternasyonal Fuarı'yla düzenlenecek milletlerarası gastronomi fuarı Terra Madre Anadolu’nun tanıtım toplantısına konut sahipliği...
Cevaplar
0
Görüntüleme
95
Cumhuriyet’in miras kıymetlerinden biri olan İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), 2-11 Eylül tarihleri ortasında 91’inci sefer kapılarını açarken dünyanın en büyük gastronomi fuarı Terra Madre’ye de mesken sahipliği yapacak. “Terra Madre Anadolu İzmir2022”, Anadolu topraklarının rahmetini dünya ile...
Cevaplar
0
Görüntüleme
156
858,509Konular
982,856Mesajlar
30,649Kullanıcılar
Yılmaz'ınSon üye
Üst Alt