iltasyazilim
FD Üye
Gaziantep’in Meşhur Maltıhalı (Mercimek) Köftesi Tarifi İçin Malzemeler
1 su bardağı mercimek 2 5 Su bardağı simit(ince bulgur) 1 adet büyük kuru soğan 45 dal taze soğan 45 diş sarımsak 3 yemek kaşığı dolu karışık salça 1 demet maydanoz Pul biber, karabiber ve tuz Kuru Tarhın(Biz antepliler kuru tarhını sadece mantıhalı köfte ve çorbalarda kullanırız) Yarım su bardağından biraz fazla zeytinyağı Kaç Kişilik: 24
Hazırlama: 1 saat
Gaziantep’in Meşhur Maltıhalı (Mercimek) Köftesi Tarifi Yapılışı
Her yörenin kendine has yemek kültürü değişiktir, ayni yemeği yapsalar bile tatları hep başkadır
Tabi Antep’imizin de mercimekli köftesinin tadı bi başka ve lezzetlidir
İçinde tarhun olduğu için ağızda değişik hoş bir tat bırakır (Tarhın iştah açan ve gaz söktürücü özelliği vardır)
Antep’de yapılan mantihalı köftemiz bol yeşillikli lokum kıvamında lezzetlidir bir o kadar da bereketli olduğu için bizde pişen komşuyada düşer
Mercimeği yıkayalım ve üzerini geçecek kadar su koyup pişirmeye bırakalım suyu çok çektiği için susuz kalırsa su ilavesi yapalım suyunu çekip lapa olana kadar pişirelim
Mercimegimiz pişince altını kapatalım kıvamı lapa kıvamında olsun kaşık ile bastırdığımızda kaşığa bol bol su gelmemeli eğer gelirse köfteniz vıcık vıcık olur ve kıvam tutmaz tatsız olur
Köfte leğenimize simitimizi ekleyelim, suyunu çeken lapa pişmiş mercimeğimizi simitin üstüne boşaltıp karıştıralım ve ağzını kapatıp biraz şişmesini bekleyelim
Bulgurumuz şişene kadar bizde servis tabaklarımıza yoğururken ilave edeceğimiz soğan, maydanozumuzu doğrayalım
Kuru soğanımızı minik doğrayalım tavaya yağımızı koyalım ve soğanı hafif solana kadar kavuralım ve içine salçasını ekleyelim ve kavurmaya devam edelim salçanın kokusu çıkınca altını kapatalım
Leğenimizdeki simit ve mercimeğimizi yoğurmaya başlayalım içine taze soğan, tarhın ve sarımsağını ekleyip yoğuralım
Sonra içine küçük doğradığımız maydanozu boşaltıp salçalı soğanlı kızgın yağımızı da boşaltıp baharatlarını atıp malzemeler bütünleşene kadar yoğurup elimizi arada yağa batırıp resimdeki gibi sıkalım (yağı az gibi gelirse size yağı ısıtıp ekleyebilirsiniz içine)
Yanında buz gibi ayran, sulu salata, tursu ve pul bibere batırarak yemenizi öneririm
1 su bardağı mercimek 2 5 Su bardağı simit(ince bulgur) 1 adet büyük kuru soğan 45 dal taze soğan 45 diş sarımsak 3 yemek kaşığı dolu karışık salça 1 demet maydanoz Pul biber, karabiber ve tuz Kuru Tarhın(Biz antepliler kuru tarhını sadece mantıhalı köfte ve çorbalarda kullanırız) Yarım su bardağından biraz fazla zeytinyağı Kaç Kişilik: 24
Hazırlama: 1 saat
Gaziantep’in Meşhur Maltıhalı (Mercimek) Köftesi Tarifi Yapılışı
Her yörenin kendine has yemek kültürü değişiktir, ayni yemeği yapsalar bile tatları hep başkadır
Tabi Antep’imizin de mercimekli köftesinin tadı bi başka ve lezzetlidir
İçinde tarhun olduğu için ağızda değişik hoş bir tat bırakır (Tarhın iştah açan ve gaz söktürücü özelliği vardır)
Antep’de yapılan mantihalı köftemiz bol yeşillikli lokum kıvamında lezzetlidir bir o kadar da bereketli olduğu için bizde pişen komşuyada düşer
Mercimeği yıkayalım ve üzerini geçecek kadar su koyup pişirmeye bırakalım suyu çok çektiği için susuz kalırsa su ilavesi yapalım suyunu çekip lapa olana kadar pişirelim
Mercimegimiz pişince altını kapatalım kıvamı lapa kıvamında olsun kaşık ile bastırdığımızda kaşığa bol bol su gelmemeli eğer gelirse köfteniz vıcık vıcık olur ve kıvam tutmaz tatsız olur
Köfte leğenimize simitimizi ekleyelim, suyunu çeken lapa pişmiş mercimeğimizi simitin üstüne boşaltıp karıştıralım ve ağzını kapatıp biraz şişmesini bekleyelim
Bulgurumuz şişene kadar bizde servis tabaklarımıza yoğururken ilave edeceğimiz soğan, maydanozumuzu doğrayalım
Kuru soğanımızı minik doğrayalım tavaya yağımızı koyalım ve soğanı hafif solana kadar kavuralım ve içine salçasını ekleyelim ve kavurmaya devam edelim salçanın kokusu çıkınca altını kapatalım
Leğenimizdeki simit ve mercimeğimizi yoğurmaya başlayalım içine taze soğan, tarhın ve sarımsağını ekleyip yoğuralım
Sonra içine küçük doğradığımız maydanozu boşaltıp salçalı soğanlı kızgın yağımızı da boşaltıp baharatlarını atıp malzemeler bütünleşene kadar yoğurup elimizi arada yağa batırıp resimdeki gibi sıkalım (yağı az gibi gelirse size yağı ısıtıp ekleyebilirsiniz içine)
Yanında buz gibi ayran, sulu salata, tursu ve pul bibere batırarak yemenizi öneririm