GDO'lu Besinler
Genetiği Değiştirilmiş Organizma Urunler
Gundemi bugunlerde cok fazla meşgul eden GDO'lu urunlere yonelik sorunlar kafalarda soru işareti bırakıyor
Bazılarına gore ''mucize'' bazısına gore de ''frankeştayn'' olarak kabul edilen GDO’lu urun tartışması bitecekmiş gibi gorunmuyor
imagesgdolubesinler5ad56b15ced96
Tarım ve Koy İşleri Bakanlığı’nca hazırlanan ve 26 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yururluğe giren GDO Yonetmeliği neredeyse tum sivil toplum kuruluşlarını ayağa kaldırmış bulunuyor Tuketici orgutleri, sendikalar, bilim adamları uluslar arası tekellerin baskısıyla cıkarıldığını iddia ettikleri yonetmeliğin, Turkiye’nin toprağını, tarımını en onemlisi de gelecek nesillerini tehdit ettiğini ileri suruyor Turkiye’de mısır mı yetişmiyor yoksa pamuk mu; aclık sorunu mu var soruları birbiri ardına sıralanıyor
Tarım Bakanlığı ise iddiaların aksine yonetmeliğin buyuk bir boşluğu doldurduğunu savunuyor Şuanda GDO’lu urunlere ilişkin bir kural bulunmadığını belirterek Biyogavenlik Yasası cıkana kadar, bu yonetmeliğin oluşan boşluğu dolduracağını GDO’lu urunlerin ithalini, uretimini ve satışının kurallara bağlandığını belirtiyor
SağlıkSen Yonetmeliğin iptali icin Danıştay’a başvururken, Tarım ve Koy İşleri Bakanı Mehdi Eker, “Yapmayın, bunun vebalini taşıyamazsınız diyor
Peki ama mısır, soya, kolza,pamuk gibi bitkiler ve bunlardan uretilen yuzlerce urunde bulunan GDO nedir, nerede uretilir, hangi urunlerde bulunur, kim neden karşı cıkıyor sorularının yanıtları nelerdir;
Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) nedir?
Biyoteknolojik yontemlerle kendi turu dışındaki bir turden gen aktarılarak belirli ozellikleri değiştirilen bitkihayvan ya da mikroorganizmalara ‘genetiği değiştirilmiş organizma’ ya da ‘transgenik’ deniyor
GDO’lu urunler uzerine calışmaları kim başlattı?
ABD’li şirketler tarafından başlandı Tarla denemelerine 1985’te; GDO’lu urunlerin ticari anlamda ekimine ise 1996’da başlandı
Hangi urunler GDO’lu?
GDO’u bitkilerin yuzde 99’unu soya, mısır, kolza ve pamuk oluşturuyor Bunların yanı sıra patates, domates, pirinc, buğday, balkabağı, ayciceği, yer fıstığı, bazı balık turleri, kasava ve papaya da GDO’lu olarak uretiliyor Muz, ahududu, cilek, kiraz, ananas, biber, kavun ve karpuzda ise calışmalar devam ediyor
Mısır ve soyadan uretilen yağ, un, nişasta, glikoz şrubu, sakkaroz, fruktoz iceren gıdalar gunluk tuketim maddeleri arasında yer alıyor Orneğin; Biskuvi, kraker, kaplamalı cerezler, pudingler, bitkisel yağlar, bebek mamaları, şekerlemeler, cikolata ve gofretler, hazır corbalar, mısır ve soyayı yem olarak tuketen tavuk ve benzeri hayvansal gıdalar ile pamuk GDO’lu olma riski taşıyan gıdaların başında geliyor
Sadece mısırdan uretilen ve ceşitli gıdalarda “bileşen veya katkı maddesi olarak kullanılan yan urun sayısı 700’u, soyadan uretilen turevlerinin sayısı ise 900’u buluyor Yani bu yan urunleri iceriğinde kullanan her bir işlenmiş urunun GDO’lu olma riski bulunuyor
Hangi ulkeler uretiyor?
Bugun tum dunyada Turkiye yuzolcumune yakın bir alanda GDO’lu ekim yapılıyor Ekim alanlarının yuzde 99’u ABD, Arjantin, Kanada, Cin ve Brezilya’da bulunuyor
Hangi amacla uretiliyor?
Tum dunyada aclık sorununa cozum bulmak amacıyla geliştirildiği savunuluyor Verimliliği on kata kadar artırdığı, daha az ilac ihtiyacı duyduğu, tarıma uygun olmayan alanlarda da uretime imkan tanıdığı icin aclık ve yoksulluğu care olduğu iddia ediliyor
Sivil toplum neden karşı cıkıyor?
Sağlık acısından riskli:
Alerji, antibiyotiklere direnc, toksin birikimi ve metabolizma değişiklikleri Ozellikle GDO kokenli yiyeceklerde; inek sutu, yumurta, balık, kabuklu deniz mahsulleri, soya, fıstık, buğdayda alerji saptanıyor Soya alerjisi en cok rapor edilen allerji grubunu oluşturuyor Kısacası, GDO’lu urunlerden işlenmiş gıda urunlerinin sofralarımıza ulaşması, halkımızı daha da ağırlaşan alerjik reaksiyon, antibiyotik dayanıklılık, toksik etki, artan doğum anormalleri ve kısırlık gibi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya bırakacak, deniyor
Biyoceşitlilik azalıyor…
Yerel bitki turleri, GDO’lu turlerle baş edemediği icin yok oluyor Zengin biyo ceşitliliğin yerini GDO’lu homojen urunler alıyor Normal ve organik tarımı tehdit ediyor Ne kadar uzak alanda olursa olsun ruzgar ve arılar yoluyla organik urunlere de bulaşıyor GDO’lu tarım yapılan alanlardaki haşereleri yiyen kuşların turu tukeniyor GDO’lu ekinler, tozlaşma yoluyla aynı turden akrabalarının da genlerini değiştirebiliyor
Ulkeleri tohum ve ilac şirketlerine bağımlı kılıyor…
GDO’lu tohumlar kendini yeniden uretemiyor Ozelde ciftci, genelde ise ulke o tohuma bağımlı hale geliyor Ayrıca GDO’lu ekim alanlarında kullanılmak uzere geliştirilen kimyasal ilacları ureten firmalar, GDO’lu tohum ureten firmalar tarafından alınıyor Boylece tohumdaki şirket egemenliği tarımsal ilac piyasası ile pekiştiriliyor
GDO’lu tohumlar topraklarımız ve dunyamıza bırakılmış birer saatli bombadır!
İclerinde BT toksini, orneğin mısırın icinde % 25 oranında bulunmaktadır Bunlar toprağı zehirler Bitki artıklarını parcalamaya kalkan toprak canlıları (mikro organizmalar dahil) bu bitkileri ısırınca zehirden etkilenir Bu yolla toprak icinde yaşayan canlılar da zarar gorur Topraktaki canlıların zarar gormesiyle verimlilik duşer
Turkiye’nin ihtiyacı yok
Mısır, soya, pamuk, kolza, patates, domates… bunlar Turkiye’nin hemen tum ekolojik bolgelerinde uretilebiliyor Ya hayvansal urunler?
Hayvan yetiştiriciliğinde kullanılan ve genetik yontemlerle elde edilen hormonlar felaketlere neden oluyor BST veya bovin buyume hormonu (BGH) hayvan yetiştiriciliğinde tuketiliyor
Kısa surede bol paraya kavuşmayı arzulayan besiciler, hayvanlara aşırı kilo aldıran, yasa dışı ilaclara yonelir Hormon vazifesi goren Ralgro ve Synovex isimli ilaclar, kiloyu yuzde 1520 arası artırıyor Ancak hormonlu eti yiyen kişilerin hormonal yapısı bozuluyor Hormonlu et kısırlık, cinsel guc kaybı ve kalp hastalıklarına sebep oluyor
Sivil Toplum Ne İstiyor?
Hammedde, işlenmiş urun, hangi nitelikte olursa olsun ulkeye GDO’lu urun girişi yasaklansın GDO’lu tohumların kontrolsuz alanda ekimine izin verilmesin Gumruklerde, ic piyasada etkin bir denetim sistemi kurulsun
Etimizde, sutumuzde, yumurtamızda, beyaz etimizde, balığımızda GDO’lu urun kullanılmasına ve bu yolla uretilmiş urunlerin satılmasına izin verilmesin
Turkiye’de yasak mı?
Halen Turkiye’de genetiği değiştirilmiş tohumların uretilmesi, satılması ve kullanılması kanunen yasak GDO’lu urunlerle ilgili duzenleme Biyoguvenlik Yasası ile yapılacak Tarım Bakanı Mehdi Eker, taslağın Bakanlar Kurulu gundeminde olduğunu belirtirken, bu yasa cıkana kadar yonetmeliğin onemli bir boşluğu doldurduğunu savunuyor
Tartışılan Yonetmelik ne getiriyor?
GDO’lu urunlerin ithalatı, işlenmesi, ihracatı, kontrol ve denetimi kurallara bağlanıyor
Yonetmelik hukumlerine aykırı olan GDO’lu gıda ve yemlerin işleme ve tuketim amacıyla ithali, piyasaya surulmesi, tescili, ihracatı ve transit gecişleri yasaklanıyor
GDO’lu urunlerin, bebek mamaları ve bebek formulleri, devam mamaları ve devam formulleri ile bebek ve kucuk cocuk ek besinlerinde kullanılması yasaklanıyor
İnsan ve hayvan tedavisinde kullanılan antibiyotiklere karşı direnc genleri iceren GDO ve urunlerinin ithalatı ve piyasaya sunulması yasak kapsamına giriyor
Gıda veya yem, GDO’lardan biri ya da birkacının toplamda % 0,9 oranında iceriyor ise, GDO’lu kabul ediliyor Bu nedenle icinde yuzde 09’un uzerinde GDO bulunanlara “Bu urun GDO’ludur etiketi zorunluluğu getiriliyor Ancak bu oranın altında ise etiket zorunluluğu bulunmuyor
Gıda veya yemin % 0,5 ten fazla izin verilmeyen GDO icermesi halinde ithalatına, işlenmesine, nakline, dağıtımına ve satışına izin verilmiyor
GDO’ suz urunlerin etiketinde urunun GDO’suz olduğuna dair ifadeler bulunamaz
GDO’lu urunle ilgili risk değerlendirmesi Komiteler tarafından yapılıyor
Alıntı
Genetiği Değiştirilmiş Organizma Urunler
Gundemi bugunlerde cok fazla meşgul eden GDO'lu urunlere yonelik sorunlar kafalarda soru işareti bırakıyor
Bazılarına gore ''mucize'' bazısına gore de ''frankeştayn'' olarak kabul edilen GDO’lu urun tartışması bitecekmiş gibi gorunmuyor
imagesgdolubesinler5ad56b15ced96
Tarım ve Koy İşleri Bakanlığı’nca hazırlanan ve 26 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yururluğe giren GDO Yonetmeliği neredeyse tum sivil toplum kuruluşlarını ayağa kaldırmış bulunuyor Tuketici orgutleri, sendikalar, bilim adamları uluslar arası tekellerin baskısıyla cıkarıldığını iddia ettikleri yonetmeliğin, Turkiye’nin toprağını, tarımını en onemlisi de gelecek nesillerini tehdit ettiğini ileri suruyor Turkiye’de mısır mı yetişmiyor yoksa pamuk mu; aclık sorunu mu var soruları birbiri ardına sıralanıyor
Tarım Bakanlığı ise iddiaların aksine yonetmeliğin buyuk bir boşluğu doldurduğunu savunuyor Şuanda GDO’lu urunlere ilişkin bir kural bulunmadığını belirterek Biyogavenlik Yasası cıkana kadar, bu yonetmeliğin oluşan boşluğu dolduracağını GDO’lu urunlerin ithalini, uretimini ve satışının kurallara bağlandığını belirtiyor
SağlıkSen Yonetmeliğin iptali icin Danıştay’a başvururken, Tarım ve Koy İşleri Bakanı Mehdi Eker, “Yapmayın, bunun vebalini taşıyamazsınız diyor
Peki ama mısır, soya, kolza,pamuk gibi bitkiler ve bunlardan uretilen yuzlerce urunde bulunan GDO nedir, nerede uretilir, hangi urunlerde bulunur, kim neden karşı cıkıyor sorularının yanıtları nelerdir;
Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) nedir?
Biyoteknolojik yontemlerle kendi turu dışındaki bir turden gen aktarılarak belirli ozellikleri değiştirilen bitkihayvan ya da mikroorganizmalara ‘genetiği değiştirilmiş organizma’ ya da ‘transgenik’ deniyor
GDO’lu urunler uzerine calışmaları kim başlattı?
ABD’li şirketler tarafından başlandı Tarla denemelerine 1985’te; GDO’lu urunlerin ticari anlamda ekimine ise 1996’da başlandı
Hangi urunler GDO’lu?
GDO’u bitkilerin yuzde 99’unu soya, mısır, kolza ve pamuk oluşturuyor Bunların yanı sıra patates, domates, pirinc, buğday, balkabağı, ayciceği, yer fıstığı, bazı balık turleri, kasava ve papaya da GDO’lu olarak uretiliyor Muz, ahududu, cilek, kiraz, ananas, biber, kavun ve karpuzda ise calışmalar devam ediyor
Mısır ve soyadan uretilen yağ, un, nişasta, glikoz şrubu, sakkaroz, fruktoz iceren gıdalar gunluk tuketim maddeleri arasında yer alıyor Orneğin; Biskuvi, kraker, kaplamalı cerezler, pudingler, bitkisel yağlar, bebek mamaları, şekerlemeler, cikolata ve gofretler, hazır corbalar, mısır ve soyayı yem olarak tuketen tavuk ve benzeri hayvansal gıdalar ile pamuk GDO’lu olma riski taşıyan gıdaların başında geliyor
Sadece mısırdan uretilen ve ceşitli gıdalarda “bileşen veya katkı maddesi olarak kullanılan yan urun sayısı 700’u, soyadan uretilen turevlerinin sayısı ise 900’u buluyor Yani bu yan urunleri iceriğinde kullanan her bir işlenmiş urunun GDO’lu olma riski bulunuyor
Hangi ulkeler uretiyor?
Bugun tum dunyada Turkiye yuzolcumune yakın bir alanda GDO’lu ekim yapılıyor Ekim alanlarının yuzde 99’u ABD, Arjantin, Kanada, Cin ve Brezilya’da bulunuyor
Hangi amacla uretiliyor?
Tum dunyada aclık sorununa cozum bulmak amacıyla geliştirildiği savunuluyor Verimliliği on kata kadar artırdığı, daha az ilac ihtiyacı duyduğu, tarıma uygun olmayan alanlarda da uretime imkan tanıdığı icin aclık ve yoksulluğu care olduğu iddia ediliyor
Sivil toplum neden karşı cıkıyor?
Sağlık acısından riskli:
Alerji, antibiyotiklere direnc, toksin birikimi ve metabolizma değişiklikleri Ozellikle GDO kokenli yiyeceklerde; inek sutu, yumurta, balık, kabuklu deniz mahsulleri, soya, fıstık, buğdayda alerji saptanıyor Soya alerjisi en cok rapor edilen allerji grubunu oluşturuyor Kısacası, GDO’lu urunlerden işlenmiş gıda urunlerinin sofralarımıza ulaşması, halkımızı daha da ağırlaşan alerjik reaksiyon, antibiyotik dayanıklılık, toksik etki, artan doğum anormalleri ve kısırlık gibi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya bırakacak, deniyor
Biyoceşitlilik azalıyor…
Yerel bitki turleri, GDO’lu turlerle baş edemediği icin yok oluyor Zengin biyo ceşitliliğin yerini GDO’lu homojen urunler alıyor Normal ve organik tarımı tehdit ediyor Ne kadar uzak alanda olursa olsun ruzgar ve arılar yoluyla organik urunlere de bulaşıyor GDO’lu tarım yapılan alanlardaki haşereleri yiyen kuşların turu tukeniyor GDO’lu ekinler, tozlaşma yoluyla aynı turden akrabalarının da genlerini değiştirebiliyor
Ulkeleri tohum ve ilac şirketlerine bağımlı kılıyor…
GDO’lu tohumlar kendini yeniden uretemiyor Ozelde ciftci, genelde ise ulke o tohuma bağımlı hale geliyor Ayrıca GDO’lu ekim alanlarında kullanılmak uzere geliştirilen kimyasal ilacları ureten firmalar, GDO’lu tohum ureten firmalar tarafından alınıyor Boylece tohumdaki şirket egemenliği tarımsal ilac piyasası ile pekiştiriliyor
GDO’lu tohumlar topraklarımız ve dunyamıza bırakılmış birer saatli bombadır!
İclerinde BT toksini, orneğin mısırın icinde % 25 oranında bulunmaktadır Bunlar toprağı zehirler Bitki artıklarını parcalamaya kalkan toprak canlıları (mikro organizmalar dahil) bu bitkileri ısırınca zehirden etkilenir Bu yolla toprak icinde yaşayan canlılar da zarar gorur Topraktaki canlıların zarar gormesiyle verimlilik duşer
Turkiye’nin ihtiyacı yok
Mısır, soya, pamuk, kolza, patates, domates… bunlar Turkiye’nin hemen tum ekolojik bolgelerinde uretilebiliyor Ya hayvansal urunler?
Hayvan yetiştiriciliğinde kullanılan ve genetik yontemlerle elde edilen hormonlar felaketlere neden oluyor BST veya bovin buyume hormonu (BGH) hayvan yetiştiriciliğinde tuketiliyor
Kısa surede bol paraya kavuşmayı arzulayan besiciler, hayvanlara aşırı kilo aldıran, yasa dışı ilaclara yonelir Hormon vazifesi goren Ralgro ve Synovex isimli ilaclar, kiloyu yuzde 1520 arası artırıyor Ancak hormonlu eti yiyen kişilerin hormonal yapısı bozuluyor Hormonlu et kısırlık, cinsel guc kaybı ve kalp hastalıklarına sebep oluyor
Sivil Toplum Ne İstiyor?
Hammedde, işlenmiş urun, hangi nitelikte olursa olsun ulkeye GDO’lu urun girişi yasaklansın GDO’lu tohumların kontrolsuz alanda ekimine izin verilmesin Gumruklerde, ic piyasada etkin bir denetim sistemi kurulsun
Etimizde, sutumuzde, yumurtamızda, beyaz etimizde, balığımızda GDO’lu urun kullanılmasına ve bu yolla uretilmiş urunlerin satılmasına izin verilmesin
Turkiye’de yasak mı?
Halen Turkiye’de genetiği değiştirilmiş tohumların uretilmesi, satılması ve kullanılması kanunen yasak GDO’lu urunlerle ilgili duzenleme Biyoguvenlik Yasası ile yapılacak Tarım Bakanı Mehdi Eker, taslağın Bakanlar Kurulu gundeminde olduğunu belirtirken, bu yasa cıkana kadar yonetmeliğin onemli bir boşluğu doldurduğunu savunuyor
Tartışılan Yonetmelik ne getiriyor?
GDO’lu urunlerin ithalatı, işlenmesi, ihracatı, kontrol ve denetimi kurallara bağlanıyor
Yonetmelik hukumlerine aykırı olan GDO’lu gıda ve yemlerin işleme ve tuketim amacıyla ithali, piyasaya surulmesi, tescili, ihracatı ve transit gecişleri yasaklanıyor
GDO’lu urunlerin, bebek mamaları ve bebek formulleri, devam mamaları ve devam formulleri ile bebek ve kucuk cocuk ek besinlerinde kullanılması yasaklanıyor
İnsan ve hayvan tedavisinde kullanılan antibiyotiklere karşı direnc genleri iceren GDO ve urunlerinin ithalatı ve piyasaya sunulması yasak kapsamına giriyor
Gıda veya yem, GDO’lardan biri ya da birkacının toplamda % 0,9 oranında iceriyor ise, GDO’lu kabul ediliyor Bu nedenle icinde yuzde 09’un uzerinde GDO bulunanlara “Bu urun GDO’ludur etiketi zorunluluğu getiriliyor Ancak bu oranın altında ise etiket zorunluluğu bulunmuyor
Gıda veya yemin % 0,5 ten fazla izin verilmeyen GDO icermesi halinde ithalatına, işlenmesine, nakline, dağıtımına ve satışına izin verilmiyor
GDO’ suz urunlerin etiketinde urunun GDO’suz olduğuna dair ifadeler bulunamaz
GDO’lu urunle ilgili risk değerlendirmesi Komiteler tarafından yapılıyor
Alıntı