Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Gebelikte Deniz Ürünleri Tüketimi

Gebelikte Deniz Ürünleri Tüketimi
0
133

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73


ACOG, FDA ve EPA nın 2013 yılındaki ACOG komite görüşünü de yansıtan, gebelerin haftalık 12 onsa kadar düşük civa içeren balık ve kabuklu deniz ürünleri tüketmesinin teşvik edilmesini önermiştir.

Gebelik sırasında düşük cıva içeren deniz ürünleri tüketiminin artmış fetal rıöral gelişim sonuçları da dahil olmak üzere faydalarının olduğu düşünülmektedir. FDA ve EPA hamile kadınların halen bu seviyenin altında deniz ürünü tüketmekte olduğunu bildirmektedir. Bu nedenle ACOG gebelik ve emzirme dönemindeki kadınlara haftada en az 8-12 ons düşük civa içeren deniz ürünlerinin tüketilmesini önermektedir. Amerikan FDA örgütü gebe ve emziren annelerin önerilen miktarın altında balık tükettiğlne işaret ederek haziran 2014’te deniz ürünleri tüketimi için bilgilendirici önerilerde bulundu. Buna gore emziren anneler ve gebeler haftalık en az 8-12 ons (-224-336 gr) düşük oranda civa içeren çeşitli deniz ürünleri tüketmelidirler.

Balığın besinsel değeri çok eskilerden bu yana bilinmektedir, Balıklarda yüksek kalitede proteinler pekçok vitamin ve mineral, omega 3 ve hatta baıı balıklarda (özellikle sardalya) vitamin D bile bulunduğu düşünüldüğünde doğumdan önceki büyüme ve gelişme döneminde ve emzirme döneminde balık tüketiminin besinsel anlamı büyüktür.

Civa doğal olarak ya da insan faaliyetleri sonucu doğada bulunurken akarsu, göl ve denizlerde birikip metil-civaya dönüşmektedir. Bu tür civa deniz ürünlerinde bulunmaktadır ve çok fazla maruz kalındığında santral sinir sistemi toksisitesi yaptığı bilinmektedir. Neredeyse tüm balıklar bir miktar metil-civa içerirler ve biz onları tükettiğimizde bir miktar sindirim sistemimiz tarafından emilirler, Metil-civa uzun ömürlü büyük balıklarda diğerlerine nazaran daha çok bulunur. Bu yüzden gebelik ve emzirme döneminde metil civa düzeyi nispeten yüksek oranda bulunan Tilefish, kopek balığı, kılıç balığı ve kral orklnos tüketiminden kaçınılmalıdır. Ayrıca gebelik döneminde çiğ balık tüketiminden de uzak durulmalı hatta iyi pişmemlş et, yumurta ve tavuk ürünlerinden bazı enfeksiyonlara neden olabileceği için özellikle de gebelik ve çocukluk dönemindeki immun system özellikleri düşünüldüğünde mutlaka kaçınılmalıdır,

Haftalık balık ve deniz ürünleri gereksinimi kalori ihtiyacına gore hesaplanmalı ve mümkünse daha az kalori içermesi açısından ızgara şeklinde pişirme tercih edilmelidir ve ayrıca aynı tip balıkları tüketmek yerine civa içeriği düşük dozlarda olan farklı balık türleri seçilmelidir.

Kaçınılması gereken 4 balık türünden gebeyken veya emzirirken az miktarda tüketilmiş olması muhtemelen kötü bir etkiye sebep olmasa da bunların düzenli olarak diette bulunmaması önerilmektedir. Bölgesel sularda avlanan balıkların civa oranları bilinemeyeceğinden, tüketim oranları haftalık 6 ons (~ 150- 180 gr ) civarında tutulmalıdır. Balıkları pişirmeden önce derisini ve iç organlarını da temizlemek diğer zararlı maddeleri de uzaklaştırmak açısından özellikle yerel balıklar için önerilmektedir.


 

Similar threads

Amerikan Beslenme ve Diyetetik Akademisi’nin (AND) durum raporunda, özellikle deniz ürünlerinden haftada en az 227 g tüketilmesi ile omega-3 yağ asitleri alınmasının bebeğin görsel ve bilişsel gelişimini geliştirici etkisi olduğu bildirilmiştir. Bunun yanında, gebelik öncesi yüksek/toksik civa...
Cevaplar
0
Görüntüleme
120
Ülkemiz üç tarafı deniz ile çevrili olmasına rağmen doğurganlık yaşındaki kadınların balık tüketimi yeterli olmayabiliyor. Özellikle hamile ve emziren kadınların balık tüketimi çocuklarının zihinsel gelişimini olumlu etkilemektedir. Peki tüketilecek balık ne cins olmalıdır ve ne kadar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
85
Hamileler Ne Yememeli? TAZE PEYNİRLER VE PASTÖRİZE EDİLMEMİŞ SÜT : Pastörize edilmemiş süt ve onunla hazırlanan yumuşak peynirler, sizin ve bebeğinizin hayatını tehdit eden listeria ve brucella bakterileri barındırabilir. ÇİĞ -AZ PİŞMİŞ ET: Çiğ veya az pişmiş et, toksoplazma ve diğer...
Cevaplar
0
Görüntüleme
124
Yüksek oranda civa içeren deniz ürünleri (kiremit balığı, kılıçbalığı, köpekbalığı, midye, haftada 200 gramın üzeri konserve ton balığı) Derin sularda yaşayan bu balıklar, civa gibi ağır metaller içerebildiğinden çok miktarda tüketilirse bebekte sinir sisteminde hasara sebep olabilirler. Bu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
136
Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr Ebru Ünal, gebelik döneminde anne adaylarını bol bol balık tüketmeleri konusunda uyardı Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr Ebru Ünal, üç tarafı denizlerle taraflı Türkiye ’de balık tüketimin istenilen düzeyde olmadığını belirtti Ünal, gebe kadınlar için...
Cevaplar
0
Görüntüleme
94
858,505Konular
982,722Mesajlar
33,057Kullanıcılar
yaramaz61Son üye
Üst Alt