iltasyazilim
FD Üye
Gebelikte zorunlu olan vitaminler
Hamilelikte zorunlu vitaminler ve besin
Hamilelik döneminde Hamile kadınların gereksinimleri olan vitamin ve mineralleri ihtiyaçları doğrultusunda alabilmeleri için bir takım besinlerin tüketilmesine daha fazla dikkat etmeleri gereklidir
Dört veya daha fazla porsiyon taze meyve ve yeşil sebze
Altı ila yedi porsiyon ekmek veya hububat, enerji gereksinimihamilebesin için
en az dört porsiyon süt ve süt ürünü, kalsiyum ihtiyacı için
Üç ya da daha fazla porsiyon et, balık,yumurta,kuru yemiş protein ihtiyacı için
A vitamini
A vitamini, yağda eriyen bir vitamindir ve plesentadan geçerek fetüste toplanır Nebati ve hayvansal kaynaklı almak üzere 2 gruba ayrılır Ciğer, balık, süt, yumurta sarısı, ıspanak, havuç, domates ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur
Folik asit
Karaciğer, koyu yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, et, yumurta, süt ve türevleri ile tahıllar, folik asit açısından epeyce önemli kaynaklardır
D vitamini
Gebelikte ve emziklilikte D vitamini gereksinmesi artar Annenin beslenme şekli yanında, güneş ışınlarından yararlanması D vitamini alımı için siklet taşır D vitamini, kemiklerin gelişimi ve kalsiyum minerali için önemlidir
C vitamini (Askobik asit)
Vücudu enfeksiyon ve toksinlere aleyhinde koruyan C vitamini, kuşburnu, yeşil ve kırmızıbiber, turunçgiller, domates ve patateste bulunur
Gebelikte beceriksiz gıda durumunda
Büyüyen enerji ve protein gereksinimini karşılayamamak, annede ağırlık azalmasına niçin olabilir
Yetkisiz protein alımına alt, ödem oluşabilir
Çoğalan gereksinmeler karşılanmadığı süre kansızlık, diş çürüklüğü, osteomalasi (kemik dokusu değişimi) gibi hastalıklar ortaya çıkabilir
Yetersiz ve dengesiz beslenen gebelerde toksemi (toksik maddelerin sebep olduğu hastalık) görülme riski daha fazladır *
Hamilelikte zorunlu vitaminler ve besin
Hamilelik döneminde Hamile kadınların gereksinimleri olan vitamin ve mineralleri ihtiyaçları doğrultusunda alabilmeleri için bir takım besinlerin tüketilmesine daha fazla dikkat etmeleri gereklidir
Dört veya daha fazla porsiyon taze meyve ve yeşil sebze
Altı ila yedi porsiyon ekmek veya hububat, enerji gereksinimihamilebesin için
en az dört porsiyon süt ve süt ürünü, kalsiyum ihtiyacı için
Üç ya da daha fazla porsiyon et, balık,yumurta,kuru yemiş protein ihtiyacı için
A vitamini
A vitamini, yağda eriyen bir vitamindir ve plesentadan geçerek fetüste toplanır Nebati ve hayvansal kaynaklı almak üzere 2 gruba ayrılır Ciğer, balık, süt, yumurta sarısı, ıspanak, havuç, domates ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur
Folik asit
Karaciğer, koyu yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, et, yumurta, süt ve türevleri ile tahıllar, folik asit açısından epeyce önemli kaynaklardır
D vitamini
Gebelikte ve emziklilikte D vitamini gereksinmesi artar Annenin beslenme şekli yanında, güneş ışınlarından yararlanması D vitamini alımı için siklet taşır D vitamini, kemiklerin gelişimi ve kalsiyum minerali için önemlidir
C vitamini (Askobik asit)
Vücudu enfeksiyon ve toksinlere aleyhinde koruyan C vitamini, kuşburnu, yeşil ve kırmızıbiber, turunçgiller, domates ve patateste bulunur
Gebelikte beceriksiz gıda durumunda
Büyüyen enerji ve protein gereksinimini karşılayamamak, annede ağırlık azalmasına niçin olabilir
Yetkisiz protein alımına alt, ödem oluşabilir
Çoğalan gereksinmeler karşılanmadığı süre kansızlık, diş çürüklüğü, osteomalasi (kemik dokusu değişimi) gibi hastalıklar ortaya çıkabilir
Yetersiz ve dengesiz beslenen gebelerde toksemi (toksik maddelerin sebep olduğu hastalık) görülme riski daha fazladır *