iltasyazilim
FD Üye
Gebelikte Oruç Alıkoyma Gebelik Ve Lohusalıkta Oruç
Hamileyken Oruç Tutabilirmiyim?
Gebelik esnasında oruç yetişmek sakıncalı mıdır?
Doktorundan onay alan hamile bir kadının oruç tutmasında dengeli ve ahenkli gıda prensiplerine uyulduğu taktirde sakınca yoktur Bu dönemde besin mönüsü, anne ve bebeğin ihtiyaçlarını en iyi miktarda karşılayacak şekilde düzenlenmelidir Sağlıklı bir gebe diyeti; tahıl grubu, meyve, sebze, et ve süt ürünlerini ve bol istikrarsız gıdalar içermelidir Şeker Hastalığı, hipertansiyon ve kalp hastalıkları gibi aynı hastalıkları bulunanların hekim tavsiyesiyle oruç tutması gerekmektedir
Anne ve bebek sağlıklı bir gelişim süreci izliyorsa, jurnal alınması gereken enerji ve gıda öğeleri sahur ve iftar saatlerine bölünerek tüketildiği sürece, orucun gebeliği olumsuz etkileri çok aza indirelecektir
Gebeliğin birincil 3 ayı ve son ayında oruç tutulması da mutlaka hekim izni ile olmalıdır
Hangi gebeler (hamileler) oruç tutamaz? Kimler için sakıncalıdır?
Anne adayının sistemik hastalıkları var ise, bebeğin gelişiminde problem gözleniyor ise ve doktoru yerinde görmüyor ise oruç yetişmek hem anne adayı hem de bebek için sakıncalı olabilmektedir Hamilelik, enerji ve öbür besinlerin gereksiniminin arttığı bir dönemdir Oruç bu gereksinimlerin yerine konulmasını engelliyorsa ertelenmelidir Bir Takım anne adayları uzun süreli açlığa aleyhinde dayanıklı değildir Keza, gebelikte bulantı, kusma, mide ekşimesi ve mide yanması yakınmaları olabilir Bu şikayetler uzun süren özlem dönemlerinde daha da artar Bu gibi durumlarda anne sağlığı açısından oruç tutulması dürüst değildir
Lohusalar oruç tutabilir mi?
Doğum sonrası birincil 5 hafta lohusalık olarak adlandırılmaktadır Doğuma emrindeki kanama ve adi doğum ya da sezeryanın getirdiği travma sonucu anneler genellikle bu dönemde yorgun ve halsiz olurlar Eksik az kanamanın da devam edebileceği bu dönemde demir ihtiyacı da önemlidir Süt veren annelerin lohusalık döneminde oruç tutmaları çoğunlukla zorlama olmakta ve önerilmemektedir
Ramazan ayında oruç tutan hamileler için sakıncalı yiyecekler nelerdir?
Her şeyden önce aşırı yemekten kaçınmak gerekir, bu reflüyü ve mide yanmasını arttırır Hem fazla yağlı, şekerli ve tuzlu gıdalardan, demli çaydan ve kahveden olası olduğunca firar etmek zorunlu Taze hazırlanmış besinler, az yağlı yiyecekler seçim edilmeli, kızartmalardan uzak durulmalı, taze sebze ve meyveler seçilmeli Çok fazla meyve tüketmemeye özen gösterilmelidir Ağır tatlılar yerine hafif sütlü tatlılar tercih edilmelidir
Gebeler (hamileler) oruç tutarken nelere dikkat etmelidir? En dinç beslenme nasıl olmalıdır?
Gün içinde halsizlik, baş dönmesi gibi benzer durumlarla karşılaşılabilecek sorunları minimuma indirmek için mutlaka sahura kalkılmalıdır Sahur yapmadan oruç tutulmamalıdır Sahurda hafif ve tok bağnaz, proteinden zengin besinler tüketilmelidir Gebelikte en manâlı iki gıda öğesi demir ve kalsiyumun bir kısmı bu vakitte alınmalıdır Eksik yağlı peynir, haşlanmış yumurta, pekmez, süt, kepekli ekmek, meyve seçimi ideal olacaktır Uzun zaman tok kalabilmek ve kabızlığı durdurmak nedeniyle asgari 45 dilim kepekli ekmek ve yanında istikrarsız alımına itina gösterilmelidir
İftar 23 öğüne bölünerek yapılmalı Oruç, birkaç yudum su ve hurmayla açılabilir ilk olarak evde hazırlanmış çorba, arkasında ana yemek yemek olarak etli sebze veya tavuk sebze haşlama ya da balık buğulama türde besinler tercih edilmelidirİftardan takriben bir saat sonradan, bir kase yoğurt ve bir porsiyon söğüş sebze ya da salata tüketilebilir İftardan sonradan aralarda bir avuç dek kuruyemiş, kuru meyve tüketilmelidir 15 dakikayı aşmayan kolay egzersizlerin yapılması faydalı olmaktadır
Anne adaylarına misal bir Ramazan mönüsü
İftar: 1 kase çorba, salata, esmer ekmek 12 saat sonra: 1 porsiyon et, tavuk ya da balık, 1 porsiyon sebze yemeği, 2 kaşık yoğurt ya da ayran, esmer ekmek ya da az yağlı pilav, makarna ve salata
Sahur: 1 bardak süt, iki kibrit kutusu peynir, domates, salatalık, biber, esmer ekmek, gün fazla yumurta, birkaç zeytin, meyve *
Hamileyken Oruç Tutabilirmiyim?
Gebelik esnasında oruç yetişmek sakıncalı mıdır?
Doktorundan onay alan hamile bir kadının oruç tutmasında dengeli ve ahenkli gıda prensiplerine uyulduğu taktirde sakınca yoktur Bu dönemde besin mönüsü, anne ve bebeğin ihtiyaçlarını en iyi miktarda karşılayacak şekilde düzenlenmelidir Sağlıklı bir gebe diyeti; tahıl grubu, meyve, sebze, et ve süt ürünlerini ve bol istikrarsız gıdalar içermelidir Şeker Hastalığı, hipertansiyon ve kalp hastalıkları gibi aynı hastalıkları bulunanların hekim tavsiyesiyle oruç tutması gerekmektedir
Anne ve bebek sağlıklı bir gelişim süreci izliyorsa, jurnal alınması gereken enerji ve gıda öğeleri sahur ve iftar saatlerine bölünerek tüketildiği sürece, orucun gebeliği olumsuz etkileri çok aza indirelecektir
Gebeliğin birincil 3 ayı ve son ayında oruç tutulması da mutlaka hekim izni ile olmalıdır
Hangi gebeler (hamileler) oruç tutamaz? Kimler için sakıncalıdır?
Anne adayının sistemik hastalıkları var ise, bebeğin gelişiminde problem gözleniyor ise ve doktoru yerinde görmüyor ise oruç yetişmek hem anne adayı hem de bebek için sakıncalı olabilmektedir Hamilelik, enerji ve öbür besinlerin gereksiniminin arttığı bir dönemdir Oruç bu gereksinimlerin yerine konulmasını engelliyorsa ertelenmelidir Bir Takım anne adayları uzun süreli açlığa aleyhinde dayanıklı değildir Keza, gebelikte bulantı, kusma, mide ekşimesi ve mide yanması yakınmaları olabilir Bu şikayetler uzun süren özlem dönemlerinde daha da artar Bu gibi durumlarda anne sağlığı açısından oruç tutulması dürüst değildir
Lohusalar oruç tutabilir mi?
Doğum sonrası birincil 5 hafta lohusalık olarak adlandırılmaktadır Doğuma emrindeki kanama ve adi doğum ya da sezeryanın getirdiği travma sonucu anneler genellikle bu dönemde yorgun ve halsiz olurlar Eksik az kanamanın da devam edebileceği bu dönemde demir ihtiyacı da önemlidir Süt veren annelerin lohusalık döneminde oruç tutmaları çoğunlukla zorlama olmakta ve önerilmemektedir
Ramazan ayında oruç tutan hamileler için sakıncalı yiyecekler nelerdir?
Her şeyden önce aşırı yemekten kaçınmak gerekir, bu reflüyü ve mide yanmasını arttırır Hem fazla yağlı, şekerli ve tuzlu gıdalardan, demli çaydan ve kahveden olası olduğunca firar etmek zorunlu Taze hazırlanmış besinler, az yağlı yiyecekler seçim edilmeli, kızartmalardan uzak durulmalı, taze sebze ve meyveler seçilmeli Çok fazla meyve tüketmemeye özen gösterilmelidir Ağır tatlılar yerine hafif sütlü tatlılar tercih edilmelidir
Gebeler (hamileler) oruç tutarken nelere dikkat etmelidir? En dinç beslenme nasıl olmalıdır?
Gün içinde halsizlik, baş dönmesi gibi benzer durumlarla karşılaşılabilecek sorunları minimuma indirmek için mutlaka sahura kalkılmalıdır Sahur yapmadan oruç tutulmamalıdır Sahurda hafif ve tok bağnaz, proteinden zengin besinler tüketilmelidir Gebelikte en manâlı iki gıda öğesi demir ve kalsiyumun bir kısmı bu vakitte alınmalıdır Eksik yağlı peynir, haşlanmış yumurta, pekmez, süt, kepekli ekmek, meyve seçimi ideal olacaktır Uzun zaman tok kalabilmek ve kabızlığı durdurmak nedeniyle asgari 45 dilim kepekli ekmek ve yanında istikrarsız alımına itina gösterilmelidir
İftar 23 öğüne bölünerek yapılmalı Oruç, birkaç yudum su ve hurmayla açılabilir ilk olarak evde hazırlanmış çorba, arkasında ana yemek yemek olarak etli sebze veya tavuk sebze haşlama ya da balık buğulama türde besinler tercih edilmelidirİftardan takriben bir saat sonradan, bir kase yoğurt ve bir porsiyon söğüş sebze ya da salata tüketilebilir İftardan sonradan aralarda bir avuç dek kuruyemiş, kuru meyve tüketilmelidir 15 dakikayı aşmayan kolay egzersizlerin yapılması faydalı olmaktadır
Anne adaylarına misal bir Ramazan mönüsü
İftar: 1 kase çorba, salata, esmer ekmek 12 saat sonra: 1 porsiyon et, tavuk ya da balık, 1 porsiyon sebze yemeği, 2 kaşık yoğurt ya da ayran, esmer ekmek ya da az yağlı pilav, makarna ve salata
Sahur: 1 bardak süt, iki kibrit kutusu peynir, domates, salatalık, biber, esmer ekmek, gün fazla yumurta, birkaç zeytin, meyve *