Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Gebelikte Sağlıklı Beslenme Rehberi

Gebelikte Sağlıklı Beslenme Rehberi
0
143

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
19
Gebelik Ve Sağlıklı Gıda Rehberi
Gebelikte Beslenme Rehberiniz
Gebelikte Uyarı Edeceğiniz Bütün Konular

Başından ardına kadar dinç bir gebelik geçirmenin esas kuralı ahenkli hekim kontrolleri olduğu gibi aynı zamanda sağlıklı beslenmektirGebeler için dinç beslenme, tatmin edici ve dengelenmiş beslenmedirVücudumuzu oluşturan hücrelerin ahenkli ve dengeli çalışması için besin öğelerinden yani yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerden tatmin edici miktarda alınmalıdır Vücudumuzun tüm beslenme maddelerine ihtiyacı vardır tek taraflı beslemek yani sadece protein ya da karbonhidratla beslemek yanlıştır Dengelenmiş beslenerek vitaminler, mineraller ve lifler gibi kayda değer gıda maddelerinden de gücenmiş olunur

Dinç ve ahenkli besin için besin piramidinin iyi bilinmesi gerekmektedir Gıda piramidi 5 asıl beslenme grubunu içerir Piramit en altta bulunan ve sıklıkla tüketilmesi gereken karbonhidratlarla başlar ve daha eksik tüketilmesi gereken gıdalara içten gider Bu besin grupları karbonhidratlar, mineraller, proteinler, yağ ve şekerdirGıda piramidi gıdaların dürüst seçimi için gebelerin rehberi olmalıdır

Karbonhidratlar: Daha Aşağı grupta yer alan ve çoğunlukla tüketilmesi gereken gıdalardır Ekmek, makarna, pirinç, tahıl ürünleri ve kuru baklagillerde yüksek miktarda bulunur Şekerler de karbonhidratlar grubunda yer alır Şekerler bildiğimiz çay şekeri (sukroz), meyve şekeri (fruktoz) ve laktoz (süt şekeri) olarak gruplara ayrılır Karbonhidrat vücudumuz için iyi bir enerji kaynağıdır Günlük alınan enerjinin %5560 ’ının karbonhidratlardan sağlanması gerekir Burada kayda değer olan şekerli besinlerden fazla, öteki karbonhidrat kaynaklarını tüketmektir

Mineraller ve vitaminler : Sağlıklı yaşam için gereklidir Mineraller (kalsiyum, bakır, iyot, demir, çinko vb) sebze ve meyvelerde bulunur, hücre korunması ve dinç diş, kemik, deri yapısı için önemlidir Mineraller hem kalp ritmi, kan basıncı, vücuttaki akıcı dengesi gibi daha çoğu düzenleyici fonksiyonlarda rol oynar Vitaminler vücutta düzenleyici olarak çalışırken, mineraller de kemik ve diş sağlığında fazla önemli bir role sahiptir

Proteinler: Vücudun en etkili kalori brülör bölümü olan adale dokusunu yükseltmek açısından fazla önemlidir Et, süt ve ürünleri ile yumurta ve kuru baklagillerde yüksek miktarda bulunur Hücrelerin gelişmesi, dokuların yenilenmesi için gereklidir Jurnal alınan enerjinin %1012 ’sinin proteinlerden sağlanması gerekir

Yağ: Yağlar çok az tüketilmesi gereken gıdadır; lakin A, D, E ve K vitaminleri gibi vücudumuz için kayda değer vitaminleri taşıma görevi yaptıklarından dolayı sağlığımız için yenilmesi de çok önemlidir Akışkan ve katı yağlar bu grupta yer alır Et, süt, peynir, margarin, tereyağı ve kuruyemişlerde yüksek miktarda bulunur Jurnal alınan enerjinin % 2530 ’unun yağlardan sağlanması gerekir Burada manâlı olan bu miktarın maksimum %10 ’unun batmış yağlardan (Et, süt, yumurta gibi hayvansal kaynaklı ürünlerde bulunur Aşırı tüketimi kolesterol seviyesinin yükselmesine sebep olur), %10 ’unun tekli doymamış yağlardan (zeytinyağı) ve %10 ’unun çoklu doymamış yağlardan (Gündöndü, soya fasulyesi, tahıl ürünleri, balık ve ürünleri, ıspanak, brokolide bulunur) karşılanmasıdır

Su: Su, yaşamak için oksijenden daha sonra gelen en önemli öğedir Erişkin insan vücudunun yaklaşık %59' u sudur Su vücutta besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınmasında ve vücut ısısının denetiminde manâlı rol oynar Bunun için jurnal 2 litre su içilmelidir Dere, kahve ,şekerli meyve suyu gibi sıvılar suyun işlevlerini yerine getiremezGebelerde su tüketimi gebeliğin dinç devamı için bilhassa önemlidir

Yemek yeme alışkanlığımız zihinsel ve fiziki faaliyetlerimizi etkileyen unsurlardan biridir Sağlığa Zararlı gıda düşünme ve sezgi yeteneğinin azalmasına ve akıl kayıplarına niçin olur Günde 8 saat uyuduğunuz halde kendinizi yorgun hissediyor, fiziksel, zihinsel faaliyetlerinizde ivedi yoruluyor, akıl ve düşüncenizde azalma görüyorsanız mutlaka yemek yeme alışkanlığınızı gözden geçirin ve aşağıdaki önerilerimize bir göz atın

Dengelenmiş Besin Önerileri:

Doymamış yağ (tereyağ, hayvani kökenli kuyruk yağı) oranı yüksek besinleri daha az tüketinYeterli miktarda doymuş yağ (ay çiçek, mısırözü, soya, fındık, zeytin yağı) almaya dikkat edin Yarım yağlı süt, yağsız yoğurt tüketinYağlı kırmızı et yerine yağsız et, kuru baklagiller (nohut, mercimek, fasulye gibi), balık ve tavuk tercih edin Süt ve süt ürünleri de (yoğurt, peynir vb) tüketilmeli, ama bunlarında eksik yağlı olmalarına uyarı edilmelidirYemeklerinizi haşlama, fırında pişirme ya da ızgarada pişirme yöntemleriyle pişirirseniz yemeğe eklenecek yağıda azaltmış olursunuz

Fazla şekerli gıdalardan kaçınmalı ve hatta dere, kahve gibi içecekler tatsız içilmeli ya da şeker miktarı azaltılmalıdır Kahve ve çayın günde 2 bardağı geçmemesine ,bitkisel çayların da doktorunuzun önerdiklerinden olmasına itina gösterin

Gıdalardan aldığımız günlük tuz miktarı 6 grı (bir tatlı kaşığı) geçmemelidir Bu miktara yemeklerden, ekmekten, içeceklerden aldığımız tuzlu miktarı dahildir Tuzlu tüketimi ile yüksek kan basıncı arasında ilişki bulunmaktadırGebelerin hiç tuzsuz gıda almaları da önerilmemektedir Tuzlu az da olsa kullanılmalıdır Olağan insanlarda olduğu gibi adamakıllı tuzsuz besin tavsiye edilmez,kan basıncı düşüklüğü olabilir

Güne kahvaltınızı yaparak başlayın Gece boyu gıda alımı olmadığından beyninizin sabahtan kalkınca enerjiye ihtiyacı vardır sonra gıda alımınızı kahvaltıdan başlayarak gün içine yaymanız daha etkin kalori yakmanıza niçin olurÖğünlerinizi önceden belirleyinizMümkünse yediklerinizi 3 ana öğün, 3ara öğüne bölün, eksik ve sık besleninBol su için, yiyecekleri adamakıllı çiğneyin Her yemek yediğinizde midenin 13 ’ünü manâsız bırakın Midenizi katı gıdalarla doldurmayın Katı gıdalarla doymuş mide içeriğinin gerekli öz suyu her tarafa dengelenmiş ulaştırması güçleşir ve sindirim zorlaşır Uyumlu yemek yemek yiyenler daha dengelenmiş ve sağlıklı beslenmekte ve ideal kilolarını korumaktadırlar

Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynaklarının en önemlilerinden biri de meyvelerdir Beynin oksijen dışındaki tek enerjisi glikozdur Dekstroz meyvelerde hazır halde bulunur Diğer gıdalarla alınan şeker midede yakılarak glikoza çevrilir bu nedenle meyveleri aç karnına yememeliyizMeyveler yemeklerden 30 dakika önce veya 3 saat sonra alınmalıdırMide doluyken alınan meyveler midede kalıp besin değeri kaybolup orada mayalanacağı için tüm sindirim sistemimizi yorarGebelere ahenkli tüketilmesi önerilen meyvelerin başında kiraz, muz,kayısı, şeftali ve natürel ancak kabuğu ile birlikte yeşil elma gelmektedir

Vücudumuzda dakikada 10 milyon hücresel ölür ve bir o kadarı da yenilenir Ortalama 100 günde (beyin ve sinir hücreleri hariç) tüm vücudumuz yenilenirDüzensiz kötü gıda yenileme sistemini aksatır Cildiniz canlılığını, tazeliğini kaybeder ve en önemlisi hastalıklara açık olursunuz Takâtsizlik, tez yorulma, baş ağrısı olabilir Hafıza ve hafıza sistemi bulanıklaşırBu nedenlerden nedeniyle ahenkli ve dinç beslenmeye dikkat etmeli ve yemek yemek için yaşamamalı, sadece yaşamak için yemeli görüşünü benimsemeliyiz


Gebelikte dengeli beslenmenin püf noktaları nedir ?

Soya sütü: Tercihe kadar çikolatalı, sade yada vanilyalı olabilir Bir kutu küçük soya sütünü daima çantanızda bulundurun Bu Vesile Ile gebelik esnasında ihtiyacınız olan jurnal kalsiyum ve D vitamini ihtiyacınızı kolaylıkla karşılayabilirsinizSabah bulantılarına iyi geldiğini unutmayın

Bir avuç kuru üzüm: Atıştırma ihtiyacınızı da giderecek kuru üzüm günlük almanız gereken demirin dörtte birini ve protein miktarının da bir kısmını karşılarAyrıca marketlerde satılan saf katkısız üzüm suyunu da korkmadan seçim edebilirsiniz

Yoğurt: Günlük kalsiyum ihtiyacınızın %25 ’ini tedarik eden bu lezzetli süt ürünü; protein, değişik vitamin ve mineraller açısından da besleyicidirDiyet yoğurt gebelere önerilmektedir Kalsiyum oranı bayağı yoğurda göre daha konsantredir

Hazırlanması kolay tahıl gevrekleri , Müsli: Marketlerde hazırları da bulunan müslileri yulaf ezmesi, kuru meyveler ,fındık ve badem kullanarak kendiniz de hazırlayabilirsinizYağsız bir bardak süt ile tüketmek bağırsak hareketlerini arttırıp kabızlığa da tezgâhtar olacaktır

Taze naneli salata , brokoli ve havuç: Salatanıza taze nane katarak mide problemlerini azaltabilirsiniz Az haşlanmış brokolinin mineral ve vitamin deposu olduğunu unutmayın İnce ince doğrayacağınız havuçları, limoni sos eşliğinde veya yoğurtla günün her vaktinde yiyebilirsiniz Karnıbahar, brokoli ve ıspanak gibi sebzeleri akşam yemeğine saklayınÇantanızda gündüz 2 tane soyulmuş havuç taşımanız sabahtan bulantıları için tezgâhtar olacağını aklınızın bir köşesinde bulundurun

Portakal suyu: Günlük C vitamini ihtiyacınızın yarısını bol bol portakal suyu içerek karşılamış olursunuz bununla birlikte kalsiyum ihtiyacınızın da %15 ’i portakal suyuyla karşılanmaktadırGreyfut suyu bir takım ilaç,vitamin ve yiyecekler ile etkileşip emilimlerini bozdukları için gebede öğüt edilmemektedir

Mısır gevrekleri ve lifli bisküviler: Doğal, şekersiz olanlarını seçim edin İçinizin ezildiğini hissettiğiniz anlar için, bir dakika içinde hazırlayıp tadını çıkarabilirsiniz Bilhassa mide yanmalarının ve reflünün arttığı gebeliğin beşinci ayından sonra çantanızdan beceriksiz etmeyin

Yağsız ya da az yağlı peynir çeşitleri: Günlük protein ve kalsiyum ihtiyacınızı karşıladığınızdan emin olunYağsız süt ürünleri ve peynirlerin içindeki kalsiyum gebeler tarafından daha yoğun olarak emilmektedirUyarı etmeniz gereken paketli ,pastörize ve bilinen marka yağsız peynirleri kullanmanız gerektiğidir

Bal kullanımı:Bir çok ebeveyn bebek 1 yaşına gelmeden önce bal verilmediğini bilmektedirBunun belli başlı nedeni balın botulinum toksini içerebilmesi ve güvenli olmayan bir botilismus zehirlenmesine yol açabilmesidir Asidik ortamlar bu sporların büyümelerini ve toksin salgılamalarını engellemektedirBebeğin sindirim sisteminin gelişmemiş olmasından dolayı yeterince asidik ortam laf konusu değildir ve toksin üretiminin engellenmesi tatmin edici olmayabilir Diğer bir açıklama ile bebeğin sindirim sisteminin sıcak,havasız ve düşük asiditede ortam içermesi botilinum sporlarının büyümesine sebep vermektedir

Gebe kadın güvenle bal tüketebilir,çünkü gebenin sindirim sistemi asidik olduğu için botilinum sporlarının toksin üretimi önlenmektedir Anne adayının bal yada bal taşıyan yiyecekler tüketmesinin fetus üzerinde hiçbir zararlı etkisi yoktur *
 
858,506Konular
982,855Mesajlar
33,082Kullanıcılar
iptvmaSon üye
Üst Alt