iltasyazilim
FD Üye
Geceden Hazırlanabilen Patatesli El Açması Börek Tarifi İçin Malzemeler
*1 ,5 su bardağı ılık süt
*1 ,5 su bardağı su
*1 tane yaş maya
*4 su bardağı dolu dolu un
*Yarım su bardağı sıvı yağ
*2 yumurta (1 inin sarısı üzerine)
*Tuz (Ben 2 tatlı kaşığı kullandım)
Üzeri için
*Susam
*3 yemek kaşığı dolu dolu tereyağı
*Yumurta sarısı
İç malzemesi
*67 adet haşlanmış patates
*1 büyük soğan
*1 orta boy kase kıyma
*Tuz
*Karabiber
*Pul biber
*2 yemek kaşığı salça
*Yarım çay bardağı sıvı yağ
Geceden Hazırlanabilen Patatesli El Açması Börek Tarifi Yapılışı Geceden hazırlanabilen sabaha hemen pişirilip yenebilecek mis gibi patatesli kıymalı börek Tavsiye ederim denemelisiniz
Öncelikle ocakta ılıttığımız sütümüze yaş mayamızı atıyoruz eritiyoruz Mayamız eriyedursun İç malzememizi hazırlamaya geçiyoruz
Soğanlarımızı ince ince kıyıp yarım çay bardağı sıvı yağda ölene kadar kavuruyoruz Ardından kıymamızı ekliyoruz Kıymalarımızın rengi değişene kadar kavuruyoruz Haşladığımız patateslerimizi elimizle mıncıklayarak ezip kıyma soğan karışımına ekliyoruz Salçayı da ekleyip 3 dk kadar kavuruyoruz Altını kapatıp baharatları tuzu ekliyoruz ve ılımaya bırakıyoruz iç malzememiz hazır
Hamurumuz için bütün malzemeleri su hariç karıştırma kabına alıyoruz Suyu da kontrollü bir şekilde ekliyoruz Ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz hamurumuzu 15 dk dinlendirip avuç içinizi dolduracak kadar bezeler yapıyoruz Yaklaşık 15 adet beze çıkıyor Daha sonra bezelerimizi merdane yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde açıyoruz İç malzememizden içine yayıyoruz ve rulo yapıp uzatarak tepsimize koyuyoruz ( 1 büyük tepsi ve 1 küçük tepsi oluyor bu ölçülerle) bütün hamurumuza bu işlemi uyguladıktan sonra 4 yemek kaşığı tereyağımızı kısık ateşte eritip böreklerimizin üzerine sürüyoruz Ardından da yumurta sarısını sürüp susam atıp strec filmle sarıyoruz Sabah pişirecek olanlar sabaha kadar oda ısısında tepside mayalanmaya birakabilirler Ama aynı gün içerisinde pişirecek olanlar 1 saat sıcak ortamda tepside mayalandırıp 180 derecede 3540 dk kadar üzeri altı kızarana dek pişiriyoruz
Çıtır çıtır olsun isterseniz üzeri açık ilimasini bekleyin fakat yumuşak isteyenler nemli bir bezle üzerini örtüp 5 dk bekletebilirler Mis gibi patatesli kıymalı boregimiz hazır afiyet şifa olsun ( tüm aşamaları fotoğraflarda gösterdim)
*1 ,5 su bardağı ılık süt
*1 ,5 su bardağı su
*1 tane yaş maya
*4 su bardağı dolu dolu un
*Yarım su bardağı sıvı yağ
*2 yumurta (1 inin sarısı üzerine)
*Tuz (Ben 2 tatlı kaşığı kullandım)
Üzeri için
*Susam
*3 yemek kaşığı dolu dolu tereyağı
*Yumurta sarısı
İç malzemesi
*67 adet haşlanmış patates
*1 büyük soğan
*1 orta boy kase kıyma
*Tuz
*Karabiber
*Pul biber
*2 yemek kaşığı salça
*Yarım çay bardağı sıvı yağ
Geceden Hazırlanabilen Patatesli El Açması Börek Tarifi Yapılışı Geceden hazırlanabilen sabaha hemen pişirilip yenebilecek mis gibi patatesli kıymalı börek Tavsiye ederim denemelisiniz
Öncelikle ocakta ılıttığımız sütümüze yaş mayamızı atıyoruz eritiyoruz Mayamız eriyedursun İç malzememizi hazırlamaya geçiyoruz
Soğanlarımızı ince ince kıyıp yarım çay bardağı sıvı yağda ölene kadar kavuruyoruz Ardından kıymamızı ekliyoruz Kıymalarımızın rengi değişene kadar kavuruyoruz Haşladığımız patateslerimizi elimizle mıncıklayarak ezip kıyma soğan karışımına ekliyoruz Salçayı da ekleyip 3 dk kadar kavuruyoruz Altını kapatıp baharatları tuzu ekliyoruz ve ılımaya bırakıyoruz iç malzememiz hazır
Hamurumuz için bütün malzemeleri su hariç karıştırma kabına alıyoruz Suyu da kontrollü bir şekilde ekliyoruz Ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz hamurumuzu 15 dk dinlendirip avuç içinizi dolduracak kadar bezeler yapıyoruz Yaklaşık 15 adet beze çıkıyor Daha sonra bezelerimizi merdane yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde açıyoruz İç malzememizden içine yayıyoruz ve rulo yapıp uzatarak tepsimize koyuyoruz ( 1 büyük tepsi ve 1 küçük tepsi oluyor bu ölçülerle) bütün hamurumuza bu işlemi uyguladıktan sonra 4 yemek kaşığı tereyağımızı kısık ateşte eritip böreklerimizin üzerine sürüyoruz Ardından da yumurta sarısını sürüp susam atıp strec filmle sarıyoruz Sabah pişirecek olanlar sabaha kadar oda ısısında tepside mayalanmaya birakabilirler Ama aynı gün içerisinde pişirecek olanlar 1 saat sıcak ortamda tepside mayalandırıp 180 derecede 3540 dk kadar üzeri altı kızarana dek pişiriyoruz
Çıtır çıtır olsun isterseniz üzeri açık ilimasini bekleyin fakat yumuşak isteyenler nemli bir bezle üzerini örtüp 5 dk bekletebilirler Mis gibi patatesli kıymalı boregimiz hazır afiyet şifa olsun ( tüm aşamaları fotoğraflarda gösterdim)