Geçmişte meslek seçimi nasıl yapılırdı ve meslek sahipleri nasıl davranırdı? geçmişteki meslekler geçmişte iş seçimi günümüzde iş edinme geçmişte ve günümüzde mesleki eğitim geçmişten günümüze mesleki eğitim Geçmişte iş seçimi günümüzde olduğu gibi değil daha çok aile bütçesine katkı amacı ile ve ilerde zanaat sahibi olunabilmesi için çocuklar daha ilkokul çağlarında kimi vakit yaz tatillerinde kimi zamanda okul çıkışında bir işe verilirdi ve daha ufak yaşlarda işe yatkınlıkları sağlanmaya çalışılırdı Bu egzersiz şekli başlıca herkesin benimsediği bir meslek edinme biçimiydi, çünkü o kişilerde vaktinde ailelerinden aynı uygulamayı görmüşlerdi Bir meslek yerine çırak olarak verilmek haricen daha ilerlemiş yaşlarda memur edinmek daha mevki sahibi olmak için atılmış büyük bir adım olarak görülürdü Emrindeki her çocuk birincil meslek deneyimine ailesinin öngördüğü bir iş dalında başlaması zaruri bir durumdu Beklide çok öbür yeteneklerinin olduğu göz ardı edilen birçok kişi mecburen buşeklde meslek sahibi olurdu Yaşanılan çevrede bir aşina vardı mutlaka meslek sahibi olmuş ve tabiki babası ile beraber çocuk bu tanıdığın atölyesi veya dükkanına giderlerdi ‘eti senin kemiği benim’ sözüyle başlayıp hayırlı olsun labiten ve o arada ne olduğunu anlamayan bir çırak olarak başladığı işte sanatçı olmayı beklerdi küçücük eller Ressam yanına çalışmaya başlayan minik çocuğa elinden geldiğince işin inceliklerini öğretmeye başlar bu arada iş ahlakı dersleride verilir eğer bir umut ışığı görürse sanatçı ileride onun yerine geçeceği düşüncesi çocuğada bildirilirki daha sıkı sarılsın işetabi aile de çocuğun o iş dalında aşarılı olacağı umudu taşıyorsa mektep hayatı bile söz konusu olmaz yeterki bir meslek edinsin kolunda altın bilezik denilenbir zanaatı olsun amacı ile Genelde bu şekilde insanlar meslek sahibi olurlardı Bazende okul en fazla lise dönemine değin sürerdi hemencecik arkasından erkekler askerlik görevlerini yapar geri geldiklerinde yaşanılan bölge şartlarında uygun meslekler aranırdı Mesela aşçılık, balıkçılık, hayvancılık, inşaat işleri gibi Günümüzdeki gibi istenilen mesleğin eğitimini okullardan yok daha önce o işi yapmış büyüklerden alırlardı Tabi iş sahipleri her çırağı sanatkâr yapmadıkları gibi o işe yatkın ve gerçekten yapılan işin hakkını veren çıraklara eğilir üstlerinde durur ve en ince detayını onlara öğretirlerdiki zaman geçip çıraklar ustalığa eriştiğinde gerideki ustasının namı yürüsün meslek gelişsin Geçmişte iş almak günüzdeki dek baskı olmasada eziyetli ve bir o kadarda meşakkatli bir süreçti Millet kabiliyetleri ölçüsünde iş sahibi olamazlardı beklide bir fazla meslek bu yüzden artık günümüze dek kalmamıştırÇünkü insanlar hayatlarını idame edecekleri meslekleri ilk kez sevmelidir Ama o işte başarılı olsunlar