Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Gelecek vaat eden meslek liseleri

Gelecek vaat eden meslek liseleri
0
115

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
En İyi Meslek Liseleri
En basit meslek bulan meslek lisesi mezunları
kolay meslek bulan iş liseleri

Iş liseleri keza iş sahibi yapıyor keza de mezun ettiği öğrenciye basit iş bulgu imkânı tanıyor Son yıllarda iş liselerinin bir takım bölümleri öne çıktı Uçak bakımı, hak, denizcilik, hasta ve yaşlı bakım hizmetleri, raylı sistem teknolojileri, biyomedikal cihaz teknolojileri, matbaa ve bilişim teknolojileri, mezunlarına sektörde meslek bulma imkanı sunuyor

Her öğrencinin gönlünden fen lisesi, sosyal bilimler lisesi veya Anadolu lisesi geçse de puanı yeterli olmayabiliyor İyi bir üniversiteye ulaşma yolunda bu cins liseler ayrıcalıklı ise de iş liselerindeki bir takım alanlar var ama gelecek vaat ediyor Hasta ve yaşlı hizmetleri, hemşirelik, radyoloji teknisyenliği, adalet, raylı sistemler teknolojisi gibi bölümleri okuyanlar okul biter bitmez meslek bulgu imkânı buluyor

Fen lisesi, sosyal bilimler lisesi ya da Anadolu liselerine puanı tatmin edici olmayan öğrencilerin tercihlerinde ilk sırada sıhhat iş liseleri olmalı 'Hemşirelik alanı' ve 'anestezi teknisyenliği dalı', 'ortopedik yerine koyma ve ortez', 'radyoloji teknisyenliği' 'tıbbi laboratuvar teknisyenliği' alanlarının önü fazla açık ve meslek bulgu şansı da yüksek

Veliler, çocuklarını çocuk gelişimi ve eğitimi alanı, denizcilik alanı ve bu alanın içinde yer alan gemi elektroniği ve haberleşme alanı, bilişim teknolojileri alanı, motorlu araçlar teknolojisi alanı, raylı sistemler teknolojisi alanı, uçak bakım alanı, hak alanı, muhasebe ve finansman alanı, kuyumculuk teknolojisi alanı, endüstriyel otomasyon alanı, sanat ve grafik tasarım alanı olan ve bu alanlarda da eğitim veren okullara yönlendirebilir

Meslek liseleri, not ortalaması ile öğrenci alırken Anadolu meslek ve teknik liseleri SBS puanını dikkate alıyor Seçim edilen alana tarafından değişim gösterse de taban puan 320, tavan ise 438 Yoğun bir ders programına sahip bu liselerde haftada 35 saat eğitim ve öğretim görülüyor Tabii fakat Anadolu meslek liselerinde bu saat 45'e kadar çıkıyor Hem 10, 11 ve 12 sınıfta staj görülüyor Öğrenciler, genel olarak 12 sınıfta görülen 'işletmelerde maharet eğitimi' dersinde eğitime gittikleri kurumlarda işe yerleştiriliyor

Iş garantili bir bölüm: Uçak bakımı

Uzmanlara göre 'uçak bakımı', iş bulgu garantisi olan alanların başında geliyor İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü verilerine göre bu bölümden mezun olan öğrencilerin yüzde 99'u hemen iş sahibi oldu Sabiha Gökçen Havalimanı'nın 2008 yılında Uluslararası Havacılık Bakım Yenileme Merkezi (HABOM) olması ve sivil havacılıktaki gelişmeler; alanda istihdam imkânını artırdı Türkiye genelinde bu alana sahip okul sayısı eksik İstanbul'da yalnızca Bağcılar ve Sabiha Gökçen teknik ve endüstri iş liseleri bu alanda mezun veriyor Tavan puanları 377 ve 405'ten başlayan bu okullar, 412 ve 445 puanla yerleştirmeyi kapatıyor Kontenjan sayıları ise 48 ve 96 Bu bölümü bitiren bir öğrenci, uçak karoser–motor teknisyeni ya da uçak elektroniği teknisyeni olabiliyor Öğrenciler sayısal puan türüne tarafından otomotiv öğretmenliği, havacılık elektrik elektroniği sivil havacılık yüksekokulu, elektronik ve bilgisayar öğretmenliğine devam edebildikleri gibi çoğu meslek yüksekokulu programlarına sınavsız geçiş de yapabiliyor Raylı sistemler, elektrikelektronik teknolojisi, elektronik haberleşme, biyomedikal aygıt teknolojisi, mekatronik, radyo televizyon tekniği, otomotiv, endüstriyel elektronik bunlardan sadece birkaçı Uçak bakım alanında çalışacak iş elemanları; sivil uçak bakım merkezleri, askeri hava ikmal bakım merkezleri, uçak fabrikaları gibi meslek piyasasının ihtiyacına göre istihdam ediliyor

en fazla İstİhdam edİlen bölümler

Alanda istihdam Mezun

edilen mezun sayısı sayısına oranı

Ortopedi 79 100,00 %

Uçak bakım 120 99,17 %

Afiyet 100 69,44 %

Hemşirelik 85 52,80 %

Motorlu araçlar teknolojisi 753 46,68 %

Milli Eğitim Müdürlüğü verilerine göre İstanbul'da okulların istihdam durumu

Meslek liselerinin hangi bölümlerine ilgi var?

Bölge: Hak

Yapılabilecek meslekler: Zabıt kâtipliği, infaz koruma

Meslek bulma imkânı: Yargı Bakanlığı (merkez ve taşra) teşkilatı, cumhuriyet başsavcılıkları, ceza infaz kurumları, ulus ve özel emniyet şirketleri, hukuk ve avukatlık büroları, bankalar

Bölge: Denizcilik

Yapılabilecek meslekler: Gemi yöneticiliği, gemi elektroniği ve haberleşme zabitliği, makine zabitliği, yat kaptanlığı, balıkçı kaptanlığı, balıkçı gemisi kaptanlığı

Iş bulgu imkânı: Yük, yolcu ve hizmet gemileri

Alan: Hasta ve yaşlı hizmetleri

Yapılabilecek meslekler: Ihtiyar bakım elemanlığı, hasta bakım elemanlığı, engelli bakım elemanlığı

Iş bulgu imkânı: Huzurevleri, bakımevleri, evde bakım, hastane, poliklinik

Alan: Raylı sistemler teknolojisi

Yapılabilecek meslekler: Raylı sistem inşaatçılığı, raylı sistem makineciliği, raylı sistem elektrik elektronikçiliği, raylı sistem işletmeciliği, raylı sistem mekatroniği

Iş bulma imkânı: Özel ve kamu işletmeleri

Alan: Biyomedikal aygıt teknolojileri

Yapılabilecek meslekler: Afiyet alet ve makinelerinin bakımı ve onarımından sorumlu eleman

Meslek bulgu imkânı: Halk ya da özel hastane

Alan: Bilişim teknolojileri

Yapılabilecek meslekler: Ağ işletmenliği, web programcılığı, bilgi tabanı programcılığı, bilgisayar teknik servisi

Iş bulma imkânı: Bilgisayar satmak ve teknik yardım firmaları, bankalar, sigorta şirketleri, ticarî kuruluşlar, internet servis sağlayıcıları, internet yayın şirketleri, radyo televizyon şirketleri, araştırma şirketleri, borsalar, ulaştırma, lojistik firmaları ve hizmet sektöründe bulunan ulus kurum ve kuruluşları

Alan: Matbaa

Yapılabilecek meslekler: Baskı öncesi operatörlüğü, ofset zorlama operatörlüğü, flekso zorlama operatörlüğü, tifdruk baskı operatörlüğü, serigrafi ve tampon zorlama operatörlüğü, baskı sonrası operatörlüğü

Meslek bulma imkânı: Orta ve büyük ölçekli matbaalar

Alan: Laboratuvar hizmetleri

Yapılabilecek meslekler: Tarım laboratuvar teknisyenliği, hayvan sağlığı laboratuvar teknisyenliği

Meslek bulma imkanı: Özel ve kamu laboratuvarları

Meslek lisesi iş bulma namına güzel bir fırsat

2010 yılında ÖSYS'ye 1 milyon 588 bin 654 öğrenci başvurdu Bu öğrencilerin 806 bini yani yüzde 50'den fazlası alışılagelmiş lise mezunu Sınava giren bütün öğrenciler için takriben 330 bininin 4 takvim bir lisans programına yerleştiği göz önüne alındığında sınavı kazanamamış, herhangi bir mesleki yeterliliğe sahip olmayan, gelecek adına ne yapacağına karar veremeyen bir genç kitlesinin açıkta kaldığı net bir şekilde görülüyor

Ülkemizde herkes işsizlik oranlarının yüksek olduğundan ve genç nüfusun iş bulmakta problemler yaşadığından şikâyet ediyor Genç nüfusun meslek bulamamasının ve işsizlik oranlarının azalmamasının en büyük nedenlerinden biri de iş arayan gençlerin çağın gerektirdiği ve kuruluşların aradığı tatmin edici mesleki ve teknik veribecerilere sahip olmamasıdır Bilhassa SBS'de istediği puanı alamamış öğrenciler için bu okulların fazla önemli birer fırsat olduğu unutulmamalı Karşımızda çok önemli bir alternatif var bir defa daha düşünelim ve tercihimizi ona tarafından yapalım Çocuklarımızı gelecekte liseyi bitirmiş ama üniversite kapısında bekleyen, lise mezunu olmaktan diğer bir vasfı olmayan biri olarak mı görmek isteriz? Yahut çağın gerektirdiği mesleki ve teknik eğitimi almış, aranan, katsayı engeline takılmadan istenen üniversiteye de girme hakkına sahip, kaliteli bir işgücü olarak mı?

Katsayı hâlâ problem mi?

Ülkemizde mesleki ve teknik eğitim veren kuruluşlara aleyhinde bilhassa 'katsayı adaletsizliğinden' kaynaklanan bir önyargı var Değişen 'katsayı' uygulaması ve ortaöğretim galibiyet puanının da bundan böyle alan içi tercih yapıldığı takdirde 0,15, bölge dışı tercih yapıldığında ise 0,12 ile çarpılması, yani makasın iyice daralmış olması çok önemlidir Sınavdaki soru sayılarının artmış olması bu makasın fazla az bir netle kapatılabilmesine imkân sağlamıştır Iş liseliler için ise kendi alanlarındaki lisans programlarını içeren meslek yüksekokullarını tercih etmeleri halinde ortaöğretim başarı puanlarının 0,15'e ek olarak 0,06 ile de çarpılacak olmasının avantajları iyi değerlendirilmelidir

Özel okullara tescil nasıl olacak?

Özel fen liseleri, özel sosyal bilimler liseleri, anadolu lisesi programı uygulayan özel liseler, özel anadolu öğretmen liseleri, özel anadolu teknik liseleri, özel anadolu iş liseleri, özel anadolu sağlık durumu meslek liseleri OYP' ye kadar öğrenci almaktadır Bu okulları tercih etmek isteyen adaylar Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi adresinde yayımlanan Tablo 9'dan bu okulların seçim kodlarına bakarak tercihlerini yapabilirler Manâlı bir nokta bu okulların yedek yerleştirmeye dâhil edilmeyecek olmasıdır Dolayısıyla adaylar bu okullara asil olarak yerleşemezler ise değiştirme listede de yer alamayacaklardır Türkiye Özel Okullar Birliği'ne yan Türk ve tanıdık olmayan özel okullar ise ilköğretim 8'inci sınıf SBS sonucuna (okul puanı eklenmeden, ham puana göre) kadar öğrenci alacak Bu okullara başvurmak isteyen öğrenciler 1 Ağustos 2019 tarihinden itibaren okullar tarafından duyuru edilecek olan taban puanlara göre tescil olmak istediği okullara ön kayıt yaptırabilecek

Adayın, belirtilen özel okullardan birine yerleştirilme işlemlerine dahil edilebilmesi için, 8 Derslik Seviye Tespit Sınavı (SBS)'na katılmış ve sınavının bakanlıkça geçerli sayılmış olması gerekli Türk ve tanıdık olmayan özel okullar ile ilgili tüm bilgiler, kontenjanlar, okul listesi, eğitim süresi ve daha geniş bilgilendirme TÜRKİYE ÖZEL OKULLAR BİRLİĞİ adresinden peşine düşüp takip edilebilir *