Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Gelenbe hakkında herşey

Gelenbe hakkında herşey
0
64

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
Gelenbe hakkında herşey sevim gelenbe gelenbe nereye ast Tevfik Gelenbe Ustamız, Hocamız, Kurucumuz Tevfik Gelenbe 1931 yılında İstanbul’da dünyaya geldi zaman zaman babasının da arkadaşları arasında, arkadaş meclislerinde mukallitlik yaptığını, meddah hikâyeleri naklettiğini söylerdi Ama babası kendisi çocuk denilecek yaşta iken terki dünya ettiği için o kadar çok ayrıntılı şeyler hatırlamıyordu 1 Hayata karşısında defalarca tek başına direnmişti Gençlik yıllarında afilli delikanlıymış Lider karakterli biri olduğu da su götürmezdi zaten Kendine fazla güvenen ve kendini seven biriydi “ Kendini sevmeyen, kendine saygı duymayan bir insanın bir başka insanı, bir diğer şeyi sevmesi, hürmet duyması olası değildir derdi “Kendi kendisiyle barışık olmayan birisi nasıl başkalarıyla barıştırma içinde yaşayabilir ki… İnsan önce kendi kendisiyle olan kavgasına bir son verecek ki başkalarıyla ağız dalaşı etmesin… Uzlaşma görünüm içinde olsun… Peki bunu kendisi başarmış mıydı? Dıştan bakılınca; evet İçinden bilemem Bilemem çünkü onun hep gizli kalmış bir yanı olduğuna inanıyorum Bir gün, konu nereden gelip buraya dayandı hemen hatırlamıyorum şöyle demişti: “ İki kişinin bildiği şey giz değildir Sırlar hep tek kişiliktir Atalarımız bunun için demişler ama; sırrını söyleme dostuna, dostunun dostu vardır o da söyler dostuna… Onun ne değin iyi bir komedyenoyuncu olduğunu değerlendirmekse beni aşar Oysa ben bir komedi oyun sergilenirken seyircinin gülmekten yorulduğunu Tevfik Gelenbe Tiyatrosu sahnesinden tanık oldum Bir gün; “Öp Babanın Elini adlı oyunu sergilerken bir seyircinin gülmekten katılarak koltuktan kaydığını ve sıraların aralarında kaybolduğunu görür görmez oyunu kesmek mecburiyetinde kalmıştık Tevfik Gelenbe 1960 Yılında İstanbul Şehir Tiyatroları bünyesinde tiyatroya başladı 1969 Yılında Gazanfer Özcan, Gönül Ayla ile birlikte Büyük Kasaba Tiyatrolarından ayrıldı Kendi kadrosunu oluşturarak Tevfik Gelenbe Tiyatrosunu kurdu O tarihten bu güne tam 40 yıldır kesintisiz açıldı bu tiyatronun perdeleri En ağır şartlarda, hatta doktorlarının: “ Artık cilalı, buraya dek, sahneye çıkmayacak, evinde oturup istirahat edeceksin dedikleri zamanlarda bile dinlemedi kimseyi ve açtı perdelerini Bugün ünlü ünsüz birçok tiyatro oyuncusu arzı endam etti Tevfik Gelenbe Tiyatrosu sahnesinde Tiyatro oyunlarının yanı sıra radyoda yayınlanan ve yıllar sonra televizyon dizisi olarak da çekilen ‘Uğurlugil Ailesi’ adlı eserde canlandırdığı ‘Bacı Kalfa’ tiplemesiyle sanatseverlerin gönlüne taht kurdu Sonradan bir gece topladı bütün ailesini etrafına Farklı bir havadaydı o gece Oğlu Arkın’ın bütün mukallitliği üzerindeydi Kendisini taklit ederek türlü komiklikler yapmaktaydı Arkın bütün hünerini ortaya koyarak babası gibi espriler yapıyor herkesi gülmekten kırıyordu Yıllarca güldüren Tevfik Gelenbe de gülüyordu Kendisini seyredenlerin güldüğü gibi… Kendini seyrediyormuş gibi… Daha Sonra gecenin bir zamanında yüzünde huzurlu bir gülümsemeyle: “ Işlenmiş dedi, “hadi kalkın, yatın artık, geç oldu 2 Herkes odasına çekildi Kendisi çalışma odasına geçti Fakat çalışma masasına oturmadı Bir sandalyeye oturdu Raflarda dolaştırdı bakışlarını Yüzlerce kitap ve bir o kadar da dosya Hepsiyle teker teker vedalaştı Daha Sonra egzersiz masasına çevirdi bakışlarını Egzersiz masasının peşinde anlamsız koltuğa gülümseyerek baktı Ne hayaller kurmuştu, ne oyunlar tasarlamıştı o koltukta Gitgide genişleyen bir gülümsemeyle kendi içinde minik devinimlerle sallanarak epeyi bir müddet orada kaldı Bir ara kapı aralandı Sevim hanım hafifçe araladığı kapının gerisinden onu seyretti Onu yatması için çağırmaya gelmişti fakat Tevfikçiğinin yüzünde öylesine huzurlu, öylesine mutlu bir tebessüm vardı ki… Epeydir onu böyle görmemişti… Sesini çıkarmadan onu öylece durup seyretti… O gecenin sabahında hastaneye kaldırıldı ve yeniden dönmedi Tevfik Hoca… Terki dünya ettiğinde Tarih; 20 Ekim 2004 ’dü… VE ONUN İÇİN DEDİLER ANCAK… Gazanfer Özcan: “İşini büyük saygı, sevgiyle yapan beyefendi bir insandı 40 küsur yıllık sanat yaşamında çok dayanıklılık gösterdi Hastalığında da direnç gösterdi Fazla karakter sahibi bir insandı Kimse hakkında fena konuşmayan, herkesten sevgi ve saygıyla bahseden bir insandı Tevfik, değeri ölçülmez hakiki bir beyefendiydi Gönül Ayla: “Şehir Halkı Tiyatroları’ndan beraber ayrıldık ve tiyatrolarımızı kurduk Kahroluyoruz… Yıldız Kenter: “Işine Düşkün, mesleğine ast bir insandı Kendine has bir tiyatro anlayışı vardı Nejat Uygur: “Kendine has bir tarzı vardı Türkçe’yi iyi konuşurdu Tiyatro için bir kayıp Bana fazla gülerdi, ben de ona çok gülerdim Levent Kırca: “Tiyatroda fazla misal bir kişiliği vardı Oyuncularına teskin edici etraf yaratırdı Bir ağabeydi Haldun Dormen: “Kendisi tiyatro için çok çaba etti Bu mücadelesini takdirle karşılıyorum Hayatının sonuna kadar tiyatroda oynamaya çalıştı Tiyatromuz kayda değer bir komedyenini kaybetti Onu hep arayacağız Müjdat Gezen: “Türk tiyatrosu için önemli bir kayıp Bir tiyatrocu, bir Kadıköylü ve bir dost olarak bir insandı Hadi Çaman: “Türk Tiyatrosu fazla özel bir insanını kaybetti Türkiye’ye böyle bir tiyatro militanı bir daha gelmez Tevfik Gelenbe barışçıl, sevgi batmış, birleştirici bir insandı Ölümüyle de tekrar insanları birleştirdi Tevfik ağabey, gitmedin gitmeyeceksin, her zaman içimizde kalacaksın Enis Fosforoğlu: “Tevfik Gelenbe bir tiyatro savaşçısıydı Bu uğurda yılmadan mücadele etti Pek omuz omuza çaba etmemiş olsak da o bizim ağabeyimizdi SEVİM GELENBE (Genel Sanat Yönetmeni) Sevim Gelenbe doğma büyüme bir İstanbul hanımefendisidir 1948 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi Çekirdekten yetişme bir tiyatro sanatçısıdır Ara Sıra bir tiyatro sanatçısına sorarlar: “ Hangi tiyatrolarda oynadınız? Hangi oyuncularla sahne paylaştınız? diye Bu sorulara Sevim Gelenbe’nin cevabı son derece kısa ve nettir: “ Tevfik Gelenbe Tiyatrosunda oynadım Tevfik Gelenbe ile bütün 40 sene aynı sahnede tiyatro seyircisinin alkışlarına mazhar oldum Tevfik Gelenbe Tiyatrosunda sahneye çıkmış bütün sanatçılarla tiyatro denilen o sihirsel dünyanın mutluluğunu, acılarını, hüznünü, sevincini paylaştım “ Size göre Tevfik Gelenbe kimdir? “ Bana göre Tevfik Gelenbe aşktır Ya aşk nedir diyecek olursanız; ben ol da bil, demişler Ben önce Tevfik Gelenbe’yi sevdim sonra tiyatroyu Daha Sonra ikisini birbirinden ayıramaz oldum Çünkü olası değildi Öylesine iç içeydiler… Tevfik’i sevmek tiyatroyu, tiyatroyu hoşuna gitmek Tevfik’i sevmekti… Ben de böylece yaptım ikisini ansızın sevdim İkisine birden aşık oldum… “ Peki Tevfik Gelenbesiz bir Tevfik Gelenbe Tiyatrosu nasıl…… “ Kim demiş Tevfik Gelenbesiz diye! O her zaman bizimle, bir an bile onsuz değiliz… Düşünceleriyle, ilkeleriyle, kültüre, sanata, hayata gösterme açısıyla her zaman bizimle birliktedir, o 40 YILDA 50 0YUN 1 Kime Maksat Kime Kısmet Vecdi Yerinde 2 Aman Şaşırma Birazcık Çaba Mahmut Yesari 3 Bakireler Suphi Tekniker 4 Cihanyandı Safinaz Tevfik Gelenbe 5 Kocamın Nişanlısı Sadık Şendil 6 Tahir ile Zühre Orta Oyunu 7 Mister Vel Van Toto Karaca 8 Sosyete Gülleri Jean De Letraz Zihni Küçümen 9 Buz Dolabı Antan Özer 10 Kaş Yapayım Derken Vasfi Rıza Zobu 11 Sen Neymişsin Be Hayri Melih Vassaf 12 Gönül Kimi Severse Tevfik Gelenbe 13 Öp Babanın elini Jean De Letraz Zihni Küçümen 14 Orasını Es Geçin Maurice Hannequin Pierre Veber Zihni Küçümen 15 Paşa Hazretleri Franz Von Schönthan GKadelburg Nazan Göknil 16 Uyan Süleyman Necabettin Yal 17 Beni Öpünüz Tristan Bernard Bedia Muvahhit 18 Bir Uzun Üç Kısa Esat Mermi 19 Keza Ağlarım Keza Giderim Alfonso Paso Işık Halkası Kuntay Tevfik Gelenbe 20 Kırkından Sonradan Andre Bard Halit Fahri 21 Canımın İçi Refik Kordağ 22 Yasin Erkek Güzeli Mahmut Yesari 23 Kaşla Göz Arasında Aman Şaşma Birazcık Çaba Maurice Hennequin 24 Aynoroz Kadısı Celâl Musahipoğlu Haldun Marlalı 25 İpekçi Merhum Ahmet Nuri Sekizinci 26 Dostum Hırsız Melih Vassaf Muhip Dibekli 27 Her Şey Olacağına Varır Füruzan Hüsrev Tökin 28 Hüsnüniyetli Hüsnü Minik Kemal 29 Oyun İçinde Oyun Eugene Labiche Füruzan Hüsrev Tökin 30 Çiçekçi Dükkânı Curt Flatow Hâle Kuntay 31 Kızlara Göz Kulak Ol Jean Marsan Adaletli Moran 32 İşte Şans Buna Derler Lois Vernevil Georges Berr Çetin İpekaya 33 Yenerbahçe Kulübü Refik Kordağ 34 Hayırsız Ada İbrahim Serpil 35 Köpek Kırpıcısı Jean De Letraz Yusuf Sururi 36 Sevda Salatası Jean De Letraz Zihni Küçümen 37 Harika Adres Hizmetçinin Böylesi Marc Camoletti Sermet Sami Sakin 38 Değiştirme Koca Maurice Hennequin Pierre Veber 39 Yem Borusu Melih Vassaf 40 Reçetesi Peçete Muzaffer İzgü 41 Kaza Çocuğu Franz Streicher Ülkü Kuntay 42 Belalı Gelin Sadık Şendil 43 Kelin Merhemi FHayati Çorbacıoğlu 44 Kime Gaye Kime Kısmet Vecdi Uygun 45 Koca Eşek Maurice Lasaygues Zihni Küçümen 46 Yaktın Beni Belediye Ahmet Açan 47 Dış Kapının Mandalı George Axelrod Leyla Erduran 48 Dat Dara Dat Cumhuriyeti Avni Dilligil 49 Kabzımal Cemile – Sorma Söylemem Fazıl Hayati Çorbacıoğlu 50 İnsansızlar Şimşek Belirgin  

858,496Konular
981,722Mesajlar
29,796Kullanıcılar
batu1313Son üye
Üst Alt