iltasyazilim
FD Üye
Türk Geleneksel Yemekleri
Bölgesel yemeklerimiz
Ege geleneksel yemekleri
EGE PİLAVI
1 tavuk
4 su bardağı pirinç
1 kaşık yağ
10 ince çubuk makarna
100 gram badem, yeşil fıstık
8 kadeh su
Yeteri dek tuz
Tavuk haşlanır Bir kenara konur, bir kap içinde üç kaşık yağda bir parmak boğumunda minik ufak kesilmiş makarna kızartılır, bir kenara çıkarılır, haşlanmış, soğuyup temizlenmiş badem ve fıstılar yağda kızartılır, buna kızarmış makarna, etler pişmezden bir saat evvel sıcak tuzlu suda ıslanmış dört beş kere kırılmadan yıkanmış pirinç kaynar suya katılır; tuz, biber, fıstıklar ve minik parçalarda kesik tavuk hep beraber hafif ateşte pişirilir; suyunu çektikten sonra kıvılcım üzerine alınır, üzerine geri kalan yağ dökülür, yarım saat dinlendirildikten daha sonra karıştırılarak servis edilir
Ebegümeci Kavurması
Malzemeler:
1 kg ebegümeci
2 adet orta yükseklik kuru soğan
1015 adet kurutulmuş acı biber
1 çorba kaşığı salça ( isteğe ast kullanılmayabilir )
1 nehir bardağı akıcı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Ebegümeciler yıkanır, suyu süzülür,ince doğranır Tencereye değişken yağ konur, ısınınca ince doğranmış soğanlar atılır Soğan yumuşayınca salça, kısa zaman sonra ebegümeci ve kuru acı biber atılır nadiren karıştırarak ebegümeci solana değin pişirilir En son tuz katılır, gerekirse 1 çay bardağı dek su eklenebilir Ebegümeci tam pişince ateşten alınır Sıcak olarak sofraya getirilir
EGE PALAMUT HAŞLAMASI
Palamudu yuvarlak dilimlere doğramalı Daha Sonra bunu, içinde dilim dilim doğranmış limon, havuç, kereviz yaprağı, maydanoz yer alan bir vahşi oturtmalı Tuzunu ve biberini de serptikten sonra gereği kadar su koyup kabı ateşe oturtmalı ve balıkları onbeş dakika değin kaslı ateşte kaynatmalı Sonra balık dilimlerini kaptan çıkarıp derilerini çıkarmalı ve sıcak bir yerde tutulan servis tabağına yerleştirmeli
Beri yanda bir avuç maydanozu ince ince doğramalı Bir diş sarımsağı havanda dövmeli İki koşeronu ufak minik doğramalı Dört ançüez filetosunu ezmeli Sonra bunları yarım bardak zeytinyağı ve yarım limonun suyuyla birlikte en ince ayrıntısına kadar karıştırmalı ve bir salça kâsesine koymalı Servis tabağının çevresini limon dilimleriyle süsledikten sonra servis tabağını yanında salça kâsesi olduğu halde sofraya çıkarmalı
Kıyma Kavurmalı Patates Köftesi
Mazemeler:
1 su bardağı ince bulgur
2 adet orta zirve patates
1 çorba kaşığı biber salçası
4 adet taze soğan
810 dal maydanoz
Yarım tatlı kaşığı tuzlu
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Kıyma kavurması için:
250 gr orta yağlı dana kıyması
1 adet ufak kuru soğan
3 çorba kaşığı akışkan yağ
Yarım tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Önce kavurma hazırlanır İnce kıyılmış kuru soğan istikrarsız yağda pembeleştirilir, üzerine kıyma eklenir Kıyma suyunu salıp çekene dek kavrulunca tuz eklenir Birkaç kere daha çevrilir, ateşten alınır Yoğurma kabına ince bulgur ve 1 su bardağı ılık su konur 10 dakika kabarması için beklenir daha sonra üstüne haşlanmış, ezilmiş patates, salça ve tuz eklenir Salçanın rengi malzemeye çıkana kadar yoğrulur İçine zeytinyağı,ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz katılır, yoğrulur Köfte harcından ceviz kadar parçalar alınır, ham köfte gibi şekillendirilir Servis yapılacağı vakit servis tabağının kenarına 1 çorba kaşığı kıyma kavurması konur Yanında birkaç adet köfte bırakılır
Ege Salatası
Kullanılacak araç gereç: (4 kişilik) 2 kantalup kavunu, 4 olgun Amasya elması, 4 olgun ve sulu armut, 2 büyük şeftali, 2 kokulu İtalyan eriği, 1015 tane şurup konservesinde kiraz, 3 fincan tozşeker
Yapılışı: Kavunların, elmaların, armutların kabukları soyulur, çekirdekleri çıkarılır, çekirdek yatakları temizlenip atılır Daha Sonra elmalar, armutlar ve kavun dilimleri küçük parçalara doğranıp bir porselen kâseye konur Çekirdekleri çıkarılan şeftali ve erikler de doğranıp kâsedeki karışıma katıldıktan sonra meyveler kaşıkla tamamen karıştırılır Kiraz da serpiştirildikten sonradan meyvelerin üstüne tozşeker serpilir Kâsenin üzeri naylon örtüyle kapatılır ve meyveler buzdolabında 23 saat dinlendirilir Sonradan bu meyve salatası 4 kâseye bölünür Sonra servis yapılır Arzuya tarafından, üstüne krem şanti de konulabilir
İncir Islaması
İncir ıslaması özellikle Kültürlü ve İzmir dolaylarında yapılan bir tatlıdır
Kullanılacak malzeme (6 şahsiyet): 1 kg kuru incir, 4 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı vanilya, 1 kaşık tarçın, 200 gr dövülmüş ceviz içi (ya da badem içi)
Yapılışı: İncirler yıkanıp, altı eşit parçaya bölünür ve bir tepsiye yayılır Bir tencerede, süte vanilya katılarak kaynatıldıktan sonra gezdirerek incirlerin üstüne dökülür Tepsi ateşe oturtulur ve fazla hafif ateşte pelteleşinceye değin pişirilir Ateşten indirilip soğumaya bırakılır Soğuduktan daha sonra incirler tabaklara alınıp üzerine tarçınla kanştınlmış ceviz içi (ya da badem içi) serpilip servis yapılır Bu tatlının bütün kıvamım alabilmesi için kıvılcım ateşinde pişirilmesi gerekir Ancak ocakta pişirildiğinde, süte ilave edilirse, tatlının tam kıvamını alması sağlanabilir
Karadenizin Yöresel Yemekleri
Akçaabat Köftesi
Malzemeler
1 kg kıyma,
100 gr Peksimet
1 diş sarımsak,
1 akarsu kaşığı karabiber,
tuzlu
Yapılışı
Yukarıdaki malzemeler karıştırılarak köfte halinde bir kaba biriktirilir Köfteler kaptan alınarak ızgarada pişirilir ve sıcak halde servis yapılır
Balık Pilakisi
Malzemeler
3 patates
2 domates
2 sogan
2 yesil biber
2 dis sarimsak
12 defne yapragi
1 limon
1 kahve fincani zeytinyagi
56 dal maydanoz
tuzlu karabiber
1 su bardagi salcali su
Yapılışı
1 Firin tepsisine patatesler soyularak enine dilimlenip koyulur Ustune temizlenip dilimlenmis baliklar, dilimlenmis biberler, dogranmis sogan, dogranmis domates ve defne yapragi, tuzlu, karabiber, sarimsak konur
2 1 kadeh salcali su ek ederek orta hararetli firinda sebzeler yumusayincaya değin pisirilir
3 Ustune limon suyu sikilir ve maydanoz dilimleri konulup servis yapilir
Bileki Ekmeği
Malzemeler
misir unu, su tuzlu
Yapılışı
Elenmis misir unu ve tuz, ilik su ile hamur haline getirilir
Öncenden kizdirilmis bileki tasinin içine defne yapragi dizilir
Hamur buraya dökülerek üzerine baştan defne yapragi dizilir
Agzi zıt çevrilmis sacla kapatilir Üzerine köz konulur Kizarinca tastan çikartilip sogumaya birakilir
Çökülce (Beceriksizce) Kızartması
Malzemeler
1 kgcokulce
1 su bardagi misir unu
2 yumurta
tuz, karabiber
2 kasik tereyag
Yapılışı
1Cokulceler temizlenir Bol suda haslanir Suzgece konup iyice suyu suzdurulur
2Bir kapta yumurtalar kirilir hafif cirpilir Misir unu, tuz, karabiber ilave edilir
3Cokulceler bu karisima ek edilip ayrıntılarıyla karistirilir
4Tavada yag eritilir Cokulceler tavaya konulup daha alçak ust edilerek her iki tarafida kizartilir
Muhlama
Malzemesi:
1,5 su bardağı rende kaşar peynir
1,5 su bardağı dil peyniri
1 tatlı kaşığı tulum peyniri
2 yemek yemek kaşığı darı unu
2 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı su
Hazırlanışı:
Önce tencerede mısır ununu 12 tereyağında kavurun Dil peyniri ve kaşar peyniri ekleyin Hazırladığınız karışıma bir kadeh su ilave edin ve karıştırmaya devam edin Kalan tereyağını bir tavada eritin Hazırladığınız peynir karışımı macun haline geldikten sonra karışımı tavada erittiğiniz tereyağının üzerine dökün
Sıcak olarak servis edin
Pazı kavurma
Malzemesi:
5 bağ taze pazı
6 soğan
1 akarsu bardağı haşlanmış barbunya
tuz
Hazırlanışı:
Pazıları ince ince doğrayın Daha Sonra haşlayıp, suyunu sıkın Soğanları tereyağında kavurun Soğana pazıları ilave ederek kavurmaya devam edin Pazılar en ince ayrıntısına kadar kavrulduktan sonradan karışıma barbunyaları ek edin Bir dakika daha kavurduktan daha sonra sıcak olarak servis yapın
Hamsili ekmek
Malzemesi:
1 bono pazı
2 bağ taze soğan
1 bono taze nane
1 kg ançuez
8 su bardağı mısır unu
Yeterince tuzlu
Hazırlanışı:
Önce hamsilerin kılçıklarını temizleyin Pazı, taze soğan ve naneleri ince ince doğrayın Doğradığınız malzemeleri mısır ununun üzerine boşaltın Çok sıcak su ek ederek hamsilerle öteki malzemeleri karıştıracak şekilde yoğurun Hazırlanan karışımı tepsiye koyarak 60 dakika fırında pişirin
Laz böreği
Malzemesi:
10 yaprak yufka
4 yumurta
8 su bardağı süt
2 paket vanilya
3 su bardağı kıyılmış fındık içi
5 su bardağı tozşeker
2 paket buğday nişastası
5 nehir bardağı eritilmiş tereyağı
1 su bardağı su
Şerbeti için:
10 su bardağı su
10 su bardağı toz şeker
12 limon suyu
Hazırlanışı:
Sekiz su bardağı süte şeker ekleyerek kaynatın Diğer bir kapta buğday nişastası, yumurta, vanilya ve azıcık suyu karıştırın Hazırladığınız malzemeyi kaynayan sütün üstüne dökerek muhallebi haline gelinceye dek karıştırın Bir tepsinin altını yağlayın Yufkaların üstlerini yağlayarak beş kat halinde tepsiye dizin Dizdiğiniz beş kat yufkanın üzerine hazırladığınız muhallebiyi dökün Yufkaların üzerindeki muhallebiye, dövülmüş fındıkları yayın Kalan beş kat yufkayı üstlerini yağlayarak muhallebili yufkaların üzerine dizin Şerbet malzemelerini karıştırarak pişirdikten sonra soğumaya bırakın Hazırladığınız böreği dilim dilim keserek fırında pişirin Börek soğuduktan sonradan soğumuş tatlı şerbetini ekleyin
Laz helvası
Malzemesi:
3 kg süt
1 kg şeker
3 paket vanilya
3 yumurta sarısı
300 gr beyaz un
200 gr irmik unu
Hazırlanışı:
Tüm malzemeyi tencereye koyun ve kısık ateşte muhallebi kıvamına getirin Bir taşım kaynatın ve tepsiye boşaltın Soğuyunca arzuya kadar dondurma ile servis edin
İç Anadolunun Yöresel Yemekleri
HUNNAK
Kullanılacak araç gereç (4 birey için):
12 kilo patates,
12 kilo yağsız dana eti,
2 yumurta,
200 gram domates,
1 baş soğan,
2 çorba kaşığı zeytinyağı,
50 gram margarin yağı,
2 çorba kaşığı rendelenmiş gravyer peyniri,
2 çorba kaşığı kurutulmuş ekmek tozu,
2 çorba kaşığı süt,
bir fiske cevzi bevva,
yeteri dek tuzlu ve karabiber
Yapımı:
Patatesleri ayrıntılarıyla yıkadıktan sonra tuz kaynar suda haşlamalı Sonradan kabuklarını soymalı ve pompresten geçirerek püre haline getirmeli Bu püreye cevzi bevva'yla yumurtaları, margarin yağını, sütü, rendelenmiş peyniri, tuzla karabiberi katıp karıştırarak karışımı birbirine iyice yedirmeli Beri yanda zeytinyağıyle rendelenmiş soğanı bir kusaneye koyup kavurmalı Soğanlar pembeleşince kıyılmış eti katmalı Bir İki kere karıştırarak kavurmalı Kıyma kavrulmaya başlayınca kabuğu soyul duktan sonra çekirdekleri çıkarılmış ve ufak parçalara doğranmış domatesi katmalı Salçayı tuzlayıp biberlemeli ve koyulaşıncaya değin karıştırarak pişirmeli Salça istenilen kıvama gelince, pyrex bir kayık tabağı yağa bulamalı Kabın altını ve kenarını patates püreli karışımın üçte ikisiyle sıvamalı Bunun üstüne kıymalı salçayı boşaltma!ı Onun üzerine kalan püreli karışımı yaymalı Kurutulmuş ekmek tozunu bunun üstüne serpmeli Pyrex kayık tabağı orta ısıiı bir fırına sürmeli ve yemeğin üstü pembeleşinceye dek orada tutmalı Daha Sonra fırından alıp olduğu gibi sofraya götürüp servis yapmalı
Toyga Çorbası (Konya)
1 su bardağı yoğurt
1 kahve fincanı un
1 çay bardağı pirinç
1 adet yumurta
4 su bardağı su
tuzlu, karabiber, nane
Yoğurt, un, yumurta ve pirinç en ince ayrıntısına kadar karıştırılır Su ağır ağır ek edilir Tuzlu karabiber ile tatlandırılır ve kaynatılır Pirinçler piştikten daha sonra üstüne nane serpilerek servis edilir
Madımak (Yozgat)
15 kg Madımak
Bir kase yoğurt
150 gr Pastırma
Biriki diş sarımsak
Tuzlu,biber,yağ,salça
15 kg madımak temizlendikten sonradan satırla kıyılarak adamakıllı küçültülür Bir tencereye yağ,salça,pastırma konularak kavrulur Kıyılan madımak üzerine ek edilir 15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır Sarmısaklanmış yoğurt isteğe tarafından sos olarak kullanılır
Arabaşı (Yozgat)
Hamur İçin :
Bir ölçü Un
6 Ölçü Su
Tuz
Çorba İçin:
Tavuk ya da Hindi
Bir Kaşık Yağ,
Bir Kaşık Salça,
Tuzlu,karabiber,
Kırmızı Biber,
Bir Tedarik Un
Altı ölçek su bir kapta kaynamaya bırakılır öte yandan bir ölçek un yeteri dek su ile karıştırılarak bulamaç haline getirilir Bu karışım kaynamakta olan suya boşaltılarak bir vakit oklava ile karıştırılır Bir iki taşım kaynayıp kıvama geldikten sonra ateşten indirilip, sulanmış tepsiye dökülerek eşdeğer miktarda dağılması sağlanır Soğumaya bırakılır
diğer taraftan altı kaşık un bir kaşık yağ ile birlikte hafif ateşte pembeleşinceye dek kavrulur Soğuk su ilave edilerek bir tencerede kaynamakta olan tavuk suyunun içine boşaltılıp yeteri değin tuz ilave edilip 15 dakika kaynatılır Tavuğun göğüs etleri minik parçalara ayrılıp çorbanın içerisine atılır
Soğumaya bırakılan hamur ıslak bir bıçakla baklava dilimleri biçiminde kesilir Tepsinin ortası çorba kasesi sığacak şekilde açılır,açılan yere çorba kasesi yerleştirilir,kesilen hamurlar kaşık üstüne yerleştirilerek çiğnenmeden yutulur
İskilip Dolması (Çorum)
2 kg pirinç
1,5 kg et
500 gr tereyağı
5 yemek yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
15 su bardağı su
5 adet kuru soğan
Pirinçler tuzlu suda yarım saat bekletildikten sonra yıkanıp süzülür, Tencereye 300 gr tereyağı konulur 3 yemek yemek kaşığı tuzlu, 1 tatlı kaşığı karabiberle birlikte pirinçler ek edilir Tencerede 5 dakika kavrulur Üstüne bir su bardağı su eklenip tencerenin kapağı kapatılıp dinlenmeye bırakılır (30 dk) Et yağ ile kızartılır Soğanlar ince kıyılarak tencereye atılır Birkaç kere karıştırıldıktan sonra tuz ve karabiber ilave edilir Kalan sıcak su ek edilir Et kaynamaya başladıktan daha sonra üstüne sacıyak yerleştirilir Üstüne pak bir tepsi yerleştirilir Pirinçler temiz bir kumaş torbaya konularak tepsinin üzerine yerleştirilir Tencerenin kapağı kapatılarak kapak kenarları hamurla sıvanır Bir parmak sığacak dek delik bırakılır (Buhar çıkması için) kısık ateşte 4 saat pişirilir Sıcak servis yapılır Yanında turşu, ayran, komposto, salata ile servis yapılabilir Not: Çorumun İskilip ilçesinde yapılmaktadır Düğünlerde dolmacı adı bahşedilen aşçılar göre hazırlanır Halen bu gelenek devam etmektedir
Güneydoğu Anadolu bölgesinin yöresel yemekleri
BABAGANUŞ (Diyarbakır yöresi yemeği)
Malzemeler (4 karakter)
1 kilo patlıcan,
250 gram yoğurt,
5 adet iri çarliston cinsi biber,
1 avuç maydanoz,
1 çorba kasığı sadeyağ,
1 kahve kaşığı kırmızı biber,
birkaç diş sarmısak,
yeteri kadar tuzlu ve su
Yapılışı
Patlıcanlar kaslı bir ateşte her yanı kavurulacak bir şekilde pişirilir Patlıcanlar pişince bunların yanmış olan kabukları bir bıçakla yukarıdan aşağıda içten soyulur Kabukları temizlenen her patlıcan, içinde limonlu su yer alan bir kaba konur Beri yanda biberler kömür ateşinde pişirilir, yanmış olan zar gibi kabukları soyulur ve saplarıyla çekirdekleri çıkarılıp atıldıktan sonra yıkanır ve bir kenarda süzülür Patlıcanların temizlenmesi sona erince bunlar teker teker limonsu sudan çıkarılır, ayrıntılarıyla sıkılır ve parçalara bölünerek havana konur Suyu süzülmüş biberler de parçalara bölünerek bunların arasına serpiştirilir Yeteri kadar tuz serpildikten daha sonra havanda tamamen dövülerek macun hâline getirilir Biberlerle patlıcanlar dövülerek macun hâline getirilince bunları dövmeye devam ederken kademeli olarak yoğurdu katıp bunlara yedirmeli Bu iş işlenmiş olunca karışımı servis tabağına almalı Yıkandıktan sonradan kıyılmış olan maydanozu üstüne serpiştirmeli Sadeyağla kırmızı biberi bir tavada kızdırdıktan daha sonra tabaktakilerin üzerine gezdirerek dökmeli ve derhal servis yapmalı
Şişbelek
Malzemeler:
150 gr kıyma
2 kadeh un
1 bardak nohut
250 gr koyun parça et
1 kuru soğan
1 kase yoğurt
1 yumurta
tuzlu karabiber
nane
kırmızı biber
Yapılışı:
Etleri ve ıslatılmış nohutu pişirelimUn su ve tuz ile mantı hamuru hazırlayalımKıyma ve soğan ile mantı içi hazırlayalım,tuz karabiber ekleyelimHamuru açalım ve yarısına kıymalı içi sürelim diğer yarısını üstüne kapatıp küçücük kareler keselim unlayalım yapışmasın diyeHamurları pişen et ve nohut karışımının içine ekleyelimHamurlar yumuşayıp üste çıkmaya başlayınca içine yumurta ile çırpılmış yoğurdu ekleyelim ağır ağır ,kaynatalımNane ve kırmızı biberi yağda sos hazırlayıp üstüne ekleyelimServis yapalımAfiyet olsun
İÇLİ KÖFTE
MALZEMELER:
750 gr dana kıyması (iki kere çekilmiş)
1,5 2 su bardağı ince bulgur
3 4 yumurta (1 tanesine, hamura, 2 3 her birine kızartılırken kullanılacak)
1 avuç ceviz içi, 2 soğan
Çam fıstığı, kuş üzümü (1'er çorba kaşığı)
1 çorba kaşığı margarin
1 bardak zeytinyağ ya da ayçiçek yağı
2 kahve kaşığı karabiber ve tuz
2 kahve kaşığı kimyon
1 kahve kaşığı kırmızı biber
YAPILIŞI:
İçinin Hazırlanması:
İnce doğranmış soğan, çam fıstığı, margarin ile kavrulur Kıymanın yarısı ek edilir Suyunu çekince, tuz, karabiber, kimyon, doğranmış ceviz, kuş üzümü konup karıştırılır
1 İnce bulgur ile kıymanın diğer yarısı, tuz, karabiber, kırmızı biber ve bir yumurta, arada bir su serperek adamakıllı yoğrulur
2 Yumurtadan ufak parçalara ayrılıp avuç içinde parmak yardımı ile muhtemel olduğu değin ince açılır
3 Hazırlanan iç doldurulup delik kapatılır Islak avuç içinde sıkılıp düzeltilir
4 Kaynar eksik tuz suda birkaç dakika haşlanır (suyu fazla kaynatmamalı) Delinmiş kepçe ile alınıp, ılınınca çatalla çırpılmış yumurtaya batırılır Kızgın yağda kızartılır
Burma Tatlısı (Adıyaman)
1 kg baklava unu
750 gr Antepfıstığı
500 gr tereyağı
35 gr nişasta
3 kg şeker
Un hamur yapılıp 25 yumak halinde ayrılır, yumaklar yufka biçiminde açılır
Yufkalar tepsiye her yufka arasına fıstık serpilerek yerleştirilir Tepside dilimlenir, üstüne yağ dökülerek fırına konur Piştikten sonra üstüne şerbeti dökülür Servis yapılır
Adıyaman Tavası
15 kg koyun eti kuşbaşı
250 gr çekilmiş kuyruk yağı
5 kg domates
15 kg patlıcan
250 gr yeşil biber
100 gr sarımsak
Yeteri dek tuz
Domates ve patlıcanların kabuğu soyulur ve kuşbaşı doğranır Tavaya doğranmış et konur, soyulmuş sarımsak etin üzerine serpilir, üzerine yeşil biber ve kuyruk yağı dizilir ve üstüne doğranmış patlıcanlar yerleştirilir, en üste domatesler konur ve
fırına verilir Piştikten sonra servis yapılır
Doğu Anadolu bölgesinin bölgesel yemekleri
Kesmeli Yeşil Mercimek Çorbası
Malzemeler:
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı erişte (kesme)
1 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı kuru nanr
2 çorba kaşığı un
1 çay bardağı istikrarsız yağ
1 tatlı kaşığı tuz
810 bardak su veya et suyu
Yapımı:
Yeşil mercimek bir gece önceden ıslatılır, ertesi günü haşlanır Tencerede yağ ve un kavrulur Unun rengi dönünce kuru nane ve salça katılır Salçanın kokusu gidene dek kavrulur Üzerine et suyu ve tuz katılır Kaynama noktasına gelince erişte katılır Erişte şişince haşlanmış mercimek eklenir Kesintisiz karıştırarak 5 dakika daha kaynatılır, Ateşten alınır
Malatya Usulu Tarhana Çorbası
Malzemeler:
250 gr Malatya tarhanası
1 su bardağı siyah nohut
Yarnm kg ıspanak
4 çorba kaşığı kavurma
2 su bardağı yoğurt
8 su bardağı su ya da et suyu
1 tatlı kaşığı tuzlu
Yapımı:
Bir gece önceden Malatya tarhanası ve siyah nohut yıkandıktan daha sonra aynı suya ıslatılır Ertesi günü tencereye kavurma konur orta ateşte bir kaç defa çevirdikten daha sonra ıslatılmış nohut ve tarhana ıslatma suyuyla eklenir sonra ince doğranmış ıspanak katılır Ispanak yumuşayınca yoğurt, et suyu ve tuz karışımı eklenir bir taşım kaynatılır Üzerine arzuya kadar biberli yağ gezdirilebilir
Mişmiş Tatlısı
Malzemeler:
Yarım kg gün ışığında kurutulmuş kayısı
1 nehir bardağı şeker
1 çorba kaşğı kahvaltılık tereyağı
1,5 su bardağı su
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
Yapımı:
Tereyağı tavada eriyince yıkanmış, süzülmüş kayısı kuruları atılır 5 dakika yağla kavrulur Üzerine şeker ve su konur Kayısılar kabarana değin pişirilir Servis tabağına aktarılır, üstüne ceviz serpilir
Akdeniz bölgesinin yöresel yemekleri
MAHLUTA
Malzeme:
250 gr Kırmızı mercimek, 2 kaşık yağ,Kırmızı biber ve tuz
Yapılışı:
Bir tencereye su konur , tuzlu atılır , kaynamaya bırakılır Kaynarken ayıklanmış ve yıkanmış mercimekler ilave edilir Pişip koyulaşınca indirilir Tabaklara boşaltılır Diğer yanda yağ eritilerek kırmızı biberle kızdırılır ve çorba üzerinde kaşıkla gezdirilir
GÜLGAS
Araç Gereç:
1 kg Yağlı koyun eti, 1 kaşık katıyağ , 1 baş sarmısak, tuzlu, 300 gr Gülgas, 2 adet limon suyu, 200 gr Ispanak , 1 fincan zeytinyağı
Yapılışı:
Kıbrıs ta yetişen bir bitkidir1 kilo yağlı koyun eti , kuşbaşı doğranır Bir kaşık yağ ve su ile hafif ateşte tamamen pişirilir Bir baş sarmısak tuzla dövülerek ete ilave edilir Gülgaslar soyularak ufak parçalara ayrılır , yeniden ete konur , iki limon da sıkılır, pişirilir Diğer tarafta ıspanağın sapları ile yaprakları ayrılır Adilane yıkanıp zeytinyağı ile kavrulur , et suyu ile ezilerek içine dökülür ve sıcak servis yapılır
BABA HANNUŞ
Malzeme:
67 patlıcan, 2 soğan, Kırmızı biber, Tuzlu, karabiber, Yumurta , katı yağ
Yapılışı:
Patlıcanlar yaprak kısımları alınır , yalnız sapları bırakılır Yüksek ateşte ya da fırında pişirilir Pişince soğuk suda bırakılır Kabukları soyulur, ince ince kıyılır, dövülür Öteki yanda soğanlar kebap soğanı doğranır, yağda kavrulur, daha sonra üstüne dövülmüş patlıcanlar ek edilir Tuzlu, kırmızı biber, karabiber konur Hafif ateşte yarım saat karıştırılarak pişirilir
FISTIKLI KÖFTE
Malzeme:
500 gr Bulgur, 100 gr Un, 1 kg Yoğurt, Yarım baş sarımsak, 125 gr Sade yağ, Tuz, Kırmızıbiber
Yapılışı:
Bulgur ayıklanarak tepsiye konur, ıslatılır Un ek edilir , en ince ayrıntısına kadar yoğrulur Fındık büyüklüğünde parçalara bölünür Islak avuç aralarında sıkılır üstelik kaynamakta olan tuzlu kaynar suya köfteler salınır Piştikten daha sonra süzülerek sarmısaklı yoğurt yer alan servise çıkarılırİyice karıştırılır Üzerine kızdırılmış yağ ve kırmızı biber gezdirilir
BATIRIK
Araç Gereç:
500 gr Bulgur, 1 baş soğan, 1 fincan susam veya dövülmüş ceviz, 1 fincan yer fıstığı, 300 gr Et, 500 gr Domates ya da kurusu, ½ demet maydanoz, tuzlu
Yapılışı:
Tepsiye bulgurun küçük kırılmışı (dügürcük) konur Aynı bir vahşi bir baş soğan çentilir, içine susam veya dövülmüş ceviz , yer fıstığı , ayrıntılarıyla dövülmüş bir et konur Bütün bunların üstüne yaz ise bol domates , kış ise bol dövülmüş domates kurusu konur Azıcık da maydanoz tümü tepsi içinde yoğrulur Birazcık da su ek edilir Ovma işi bittikten sonradan biraz daha sulandırılır, yanına haşlanmış lahana ya da asma yaprağı bulundurulur
ANTAKYA BÖREĞİ
Mayalı olurhamur fazla olursa fincan kadar maya koyunİçine tuzlu atılırCıvıkça yoğurulur ondan daha sonra üstü örtülürYaz ise soğuk yere , kış ise sıcak yere konurDört beş saat daha sonra kabaran hamurdan kaşıkla alarak tahtaya konurBir kaşık dolusu bir pazı alınırHamur tükeninceye kadar pazılar tahtaya dizilir , sonra üç parmakla eksik az basılır Kızgın yağa pişirmeğe atılır, kavgalı yağda kabarır
Marmara Bölgesinin Yöresel Yemekleri
Bozüyük (Bilecik)
1,5 kg un
2 adet yumurta
250 gr tereyağı
1 akarsu bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 yemek yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tutam tuz
1 kg ceviziçi
1 su bardağı susam
50 gr Hindistan cevizi
400 gdr nişasta
6 su bardağı tozşeker (ravak için)
5 su bardağı su(ravak için)
Hamur almak için, yukarıda açıklanmış miktarlardaki yumurta, süt, sıvıyağ, sirke, tozşeker ve un karıştırılır ve hamur tamamen yuğurulur Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılarak oklava ile yufka gibi açılır Hamura kıvamını verebilmek için yeterli miktarda nişasta ekilir ve açılan yufkalara çekilmiş ceviziçi serpilir Yufkalar baştan oklavaya özenle sarılır Sarılma işleminden sonradan hamurlar oklavada iken büzdürülür ve oklava içinden çıkarılır Büzülmüş parçalar isteğe tarafından kesilerek yağlı tepsiye dizilir Üzerine 250 gr tereyağı eretilerek dökülür Norman sıcaklıkta kızdırılan fırına sürülerek, pembeleşinceye dek pişirilerek kızarması sağlanır Pişirme işlemi bittikten daha sonra soğuması beklenirken, üzerine dökmen için 6 su bardağı tozşeker 5 su bardağı su ile ravak şeklini alıncaya değin kaynatılır Ravak 15 dakika kadar bekletildikten sonradan tepsinin üzerine dökülerek soğumaya bırakılır bir de 1 su bardağı susam ezilerek ateşte kavrulur ve tepsinin üzerine yayılır En son olarak 50 gram hindistan cevizi ile üzerine dekor yapılır
Sebzeli Tavuk Çorbası (Kocaeli)
1 tavuk göğüs eti
4 su bardağı tavuk suyu
15 gr tereyağı
1 çorba kaşığı un
1 çarliston biber
1 çuska biber
1 küçük havuç
1 küçük kabak
Tuz, karabiber
1 Tavuk göğüs etini haşlayın ve tel tel ayırın Bir tencerede tereyağını eritip unu karıştırarak kavurun Tavuk suyunu ekleyip tahta kaşıkla karıştırın Tuz ve karabiber ekleyin
2 Biber, havuç ve kabağı temizleyin Biberleri kıyın Havuç ve kabağı küp şeklinde doğrayın Sebzeleri tencereye ek edip pişirin Sıcak olarak servis yapın
Pazılı Kuzu Kapama (Kocaeli)
6 parça kemikli kuzu eti
45 sap taze soğan
4 pazı yaprağı
23 diş sarımsak
45 gr tereyağı
1 su bardağı su
Tuzlu
1 Tavada tereyağını eritin Etleri ekleyip çevirerek hafif kızartın ve yayvan bir tencereye alın
2 Soğanların yeşil saplarını kıyıp tereyağında hafif soteleyin Pazı yapraklarını iri iri doğrayın Soğan ve pazıları etlerin üzerine yayınlama
3 Sarımsakları soyup ikiye belli ve etlerin üstüne serpiştirin Suya bir miktar tuzlu ekleyip karıştırın ve tepsiye ek edin Kapağı kapalı olarak 45 dakika pişirin Sıcak olarak servis yapın
Kaysepi (Kocaeli)
2 su bardağı kurutulmuş mürdüm eriği
1 su bardağı su
15 su bardağı tozşeker
30 gr tereyağı
1 dere bardağı çekilmiş ceviz içi
1 Kurutulmuş mürdüm eriğini yıkayıp tencereye alın Bir arz su ekleyip yumuşayana kadar pişirin Suyunu süzün ve eriklerin çekirdeklerini çıkarın Tencereye alıp 1 kadeh kaynar su ekleyin Üstüne şekeri ek edip pişirin
2 Bir tavada tereyağını eritin Erikleri servis tabağına alıp üzerine tereyağını gezdirin Ceviz içi serpiştirip sıcak olarak servis yapın
İstanbul Pilavı
MALZEMELER
450 gr pirinç
125 gr Tereyagi
1 adet Hindi Fileto
1 su bardagi konserve bezelye
1 tutam safran
1 nehir kasigi toz zencefil
50 gr iç badem
50 gr kabuksuz antepfistigi
Tuz
Yapılış Tarifi
Pirinci tuzlu kaynar suda 30 dk beklettikten sonradan yikayip süzün
Bademlerle birlikte tereyaginda 5 dk kavurun Hindi filetoyu haslayip 2
bardak hindi suyunu ayirinYarim kahve fincani suda 30 dk beklettiginiz
safsani hindi suyuna ek edin Didiklediginiz tavuk etini bezelye, tuz ve
zencefille birlikte kavurdugunuz pirince katin Hindi suyunu ilave edip kisik
ateste suyunu çekene kadar pisirin Sicak suda bekletip iç kabuklarini
ayikladiginiz antepfistiklarini ekleyip pilavinizi demlendirin *
Bölgesel yemeklerimiz
Ege geleneksel yemekleri
EGE PİLAVI
1 tavuk
4 su bardağı pirinç
1 kaşık yağ
10 ince çubuk makarna
100 gram badem, yeşil fıstık
8 kadeh su
Yeteri dek tuz
Tavuk haşlanır Bir kenara konur, bir kap içinde üç kaşık yağda bir parmak boğumunda minik ufak kesilmiş makarna kızartılır, bir kenara çıkarılır, haşlanmış, soğuyup temizlenmiş badem ve fıstılar yağda kızartılır, buna kızarmış makarna, etler pişmezden bir saat evvel sıcak tuzlu suda ıslanmış dört beş kere kırılmadan yıkanmış pirinç kaynar suya katılır; tuz, biber, fıstıklar ve minik parçalarda kesik tavuk hep beraber hafif ateşte pişirilir; suyunu çektikten sonra kıvılcım üzerine alınır, üzerine geri kalan yağ dökülür, yarım saat dinlendirildikten daha sonra karıştırılarak servis edilir
Ebegümeci Kavurması
Malzemeler:
1 kg ebegümeci
2 adet orta yükseklik kuru soğan
1015 adet kurutulmuş acı biber
1 çorba kaşığı salça ( isteğe ast kullanılmayabilir )
1 nehir bardağı akıcı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Ebegümeciler yıkanır, suyu süzülür,ince doğranır Tencereye değişken yağ konur, ısınınca ince doğranmış soğanlar atılır Soğan yumuşayınca salça, kısa zaman sonra ebegümeci ve kuru acı biber atılır nadiren karıştırarak ebegümeci solana değin pişirilir En son tuz katılır, gerekirse 1 çay bardağı dek su eklenebilir Ebegümeci tam pişince ateşten alınır Sıcak olarak sofraya getirilir
EGE PALAMUT HAŞLAMASI
Palamudu yuvarlak dilimlere doğramalı Daha Sonra bunu, içinde dilim dilim doğranmış limon, havuç, kereviz yaprağı, maydanoz yer alan bir vahşi oturtmalı Tuzunu ve biberini de serptikten sonra gereği kadar su koyup kabı ateşe oturtmalı ve balıkları onbeş dakika değin kaslı ateşte kaynatmalı Sonra balık dilimlerini kaptan çıkarıp derilerini çıkarmalı ve sıcak bir yerde tutulan servis tabağına yerleştirmeli
Beri yanda bir avuç maydanozu ince ince doğramalı Bir diş sarımsağı havanda dövmeli İki koşeronu ufak minik doğramalı Dört ançüez filetosunu ezmeli Sonra bunları yarım bardak zeytinyağı ve yarım limonun suyuyla birlikte en ince ayrıntısına kadar karıştırmalı ve bir salça kâsesine koymalı Servis tabağının çevresini limon dilimleriyle süsledikten sonra servis tabağını yanında salça kâsesi olduğu halde sofraya çıkarmalı
Kıyma Kavurmalı Patates Köftesi
Mazemeler:
1 su bardağı ince bulgur
2 adet orta zirve patates
1 çorba kaşığı biber salçası
4 adet taze soğan
810 dal maydanoz
Yarım tatlı kaşığı tuzlu
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Kıyma kavurması için:
250 gr orta yağlı dana kıyması
1 adet ufak kuru soğan
3 çorba kaşığı akışkan yağ
Yarım tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Önce kavurma hazırlanır İnce kıyılmış kuru soğan istikrarsız yağda pembeleştirilir, üzerine kıyma eklenir Kıyma suyunu salıp çekene dek kavrulunca tuz eklenir Birkaç kere daha çevrilir, ateşten alınır Yoğurma kabına ince bulgur ve 1 su bardağı ılık su konur 10 dakika kabarması için beklenir daha sonra üstüne haşlanmış, ezilmiş patates, salça ve tuz eklenir Salçanın rengi malzemeye çıkana kadar yoğrulur İçine zeytinyağı,ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz katılır, yoğrulur Köfte harcından ceviz kadar parçalar alınır, ham köfte gibi şekillendirilir Servis yapılacağı vakit servis tabağının kenarına 1 çorba kaşığı kıyma kavurması konur Yanında birkaç adet köfte bırakılır
Ege Salatası
Kullanılacak araç gereç: (4 kişilik) 2 kantalup kavunu, 4 olgun Amasya elması, 4 olgun ve sulu armut, 2 büyük şeftali, 2 kokulu İtalyan eriği, 1015 tane şurup konservesinde kiraz, 3 fincan tozşeker
Yapılışı: Kavunların, elmaların, armutların kabukları soyulur, çekirdekleri çıkarılır, çekirdek yatakları temizlenip atılır Daha Sonra elmalar, armutlar ve kavun dilimleri küçük parçalara doğranıp bir porselen kâseye konur Çekirdekleri çıkarılan şeftali ve erikler de doğranıp kâsedeki karışıma katıldıktan sonra meyveler kaşıkla tamamen karıştırılır Kiraz da serpiştirildikten sonradan meyvelerin üstüne tozşeker serpilir Kâsenin üzeri naylon örtüyle kapatılır ve meyveler buzdolabında 23 saat dinlendirilir Sonradan bu meyve salatası 4 kâseye bölünür Sonra servis yapılır Arzuya tarafından, üstüne krem şanti de konulabilir
İncir Islaması
İncir ıslaması özellikle Kültürlü ve İzmir dolaylarında yapılan bir tatlıdır
Kullanılacak malzeme (6 şahsiyet): 1 kg kuru incir, 4 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı vanilya, 1 kaşık tarçın, 200 gr dövülmüş ceviz içi (ya da badem içi)
Yapılışı: İncirler yıkanıp, altı eşit parçaya bölünür ve bir tepsiye yayılır Bir tencerede, süte vanilya katılarak kaynatıldıktan sonra gezdirerek incirlerin üstüne dökülür Tepsi ateşe oturtulur ve fazla hafif ateşte pelteleşinceye değin pişirilir Ateşten indirilip soğumaya bırakılır Soğuduktan daha sonra incirler tabaklara alınıp üzerine tarçınla kanştınlmış ceviz içi (ya da badem içi) serpilip servis yapılır Bu tatlının bütün kıvamım alabilmesi için kıvılcım ateşinde pişirilmesi gerekir Ancak ocakta pişirildiğinde, süte ilave edilirse, tatlının tam kıvamını alması sağlanabilir
Karadenizin Yöresel Yemekleri
Akçaabat Köftesi
Malzemeler
1 kg kıyma,
100 gr Peksimet
1 diş sarımsak,
1 akarsu kaşığı karabiber,
tuzlu
Yapılışı
Yukarıdaki malzemeler karıştırılarak köfte halinde bir kaba biriktirilir Köfteler kaptan alınarak ızgarada pişirilir ve sıcak halde servis yapılır
Balık Pilakisi
Malzemeler
3 patates
2 domates
2 sogan
2 yesil biber
2 dis sarimsak
12 defne yapragi
1 limon
1 kahve fincani zeytinyagi
56 dal maydanoz
tuzlu karabiber
1 su bardagi salcali su
Yapılışı
1 Firin tepsisine patatesler soyularak enine dilimlenip koyulur Ustune temizlenip dilimlenmis baliklar, dilimlenmis biberler, dogranmis sogan, dogranmis domates ve defne yapragi, tuzlu, karabiber, sarimsak konur
2 1 kadeh salcali su ek ederek orta hararetli firinda sebzeler yumusayincaya değin pisirilir
3 Ustune limon suyu sikilir ve maydanoz dilimleri konulup servis yapilir
Bileki Ekmeği
Malzemeler
misir unu, su tuzlu
Yapılışı
Elenmis misir unu ve tuz, ilik su ile hamur haline getirilir
Öncenden kizdirilmis bileki tasinin içine defne yapragi dizilir
Hamur buraya dökülerek üzerine baştan defne yapragi dizilir
Agzi zıt çevrilmis sacla kapatilir Üzerine köz konulur Kizarinca tastan çikartilip sogumaya birakilir
Çökülce (Beceriksizce) Kızartması
Malzemeler
1 kgcokulce
1 su bardagi misir unu
2 yumurta
tuz, karabiber
2 kasik tereyag
Yapılışı
1Cokulceler temizlenir Bol suda haslanir Suzgece konup iyice suyu suzdurulur
2Bir kapta yumurtalar kirilir hafif cirpilir Misir unu, tuz, karabiber ilave edilir
3Cokulceler bu karisima ek edilip ayrıntılarıyla karistirilir
4Tavada yag eritilir Cokulceler tavaya konulup daha alçak ust edilerek her iki tarafida kizartilir
Muhlama
Malzemesi:
1,5 su bardağı rende kaşar peynir
1,5 su bardağı dil peyniri
1 tatlı kaşığı tulum peyniri
2 yemek yemek kaşığı darı unu
2 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı su
Hazırlanışı:
Önce tencerede mısır ununu 12 tereyağında kavurun Dil peyniri ve kaşar peyniri ekleyin Hazırladığınız karışıma bir kadeh su ilave edin ve karıştırmaya devam edin Kalan tereyağını bir tavada eritin Hazırladığınız peynir karışımı macun haline geldikten sonra karışımı tavada erittiğiniz tereyağının üzerine dökün
Sıcak olarak servis edin
Pazı kavurma
Malzemesi:
5 bağ taze pazı
6 soğan
1 akarsu bardağı haşlanmış barbunya
tuz
Hazırlanışı:
Pazıları ince ince doğrayın Daha Sonra haşlayıp, suyunu sıkın Soğanları tereyağında kavurun Soğana pazıları ilave ederek kavurmaya devam edin Pazılar en ince ayrıntısına kadar kavrulduktan sonradan karışıma barbunyaları ek edin Bir dakika daha kavurduktan daha sonra sıcak olarak servis yapın
Hamsili ekmek
Malzemesi:
1 bono pazı
2 bağ taze soğan
1 bono taze nane
1 kg ançuez
8 su bardağı mısır unu
Yeterince tuzlu
Hazırlanışı:
Önce hamsilerin kılçıklarını temizleyin Pazı, taze soğan ve naneleri ince ince doğrayın Doğradığınız malzemeleri mısır ununun üzerine boşaltın Çok sıcak su ek ederek hamsilerle öteki malzemeleri karıştıracak şekilde yoğurun Hazırlanan karışımı tepsiye koyarak 60 dakika fırında pişirin
Laz böreği
Malzemesi:
10 yaprak yufka
4 yumurta
8 su bardağı süt
2 paket vanilya
3 su bardağı kıyılmış fındık içi
5 su bardağı tozşeker
2 paket buğday nişastası
5 nehir bardağı eritilmiş tereyağı
1 su bardağı su
Şerbeti için:
10 su bardağı su
10 su bardağı toz şeker
12 limon suyu
Hazırlanışı:
Sekiz su bardağı süte şeker ekleyerek kaynatın Diğer bir kapta buğday nişastası, yumurta, vanilya ve azıcık suyu karıştırın Hazırladığınız malzemeyi kaynayan sütün üstüne dökerek muhallebi haline gelinceye dek karıştırın Bir tepsinin altını yağlayın Yufkaların üstlerini yağlayarak beş kat halinde tepsiye dizin Dizdiğiniz beş kat yufkanın üzerine hazırladığınız muhallebiyi dökün Yufkaların üzerindeki muhallebiye, dövülmüş fındıkları yayın Kalan beş kat yufkayı üstlerini yağlayarak muhallebili yufkaların üzerine dizin Şerbet malzemelerini karıştırarak pişirdikten sonra soğumaya bırakın Hazırladığınız böreği dilim dilim keserek fırında pişirin Börek soğuduktan sonradan soğumuş tatlı şerbetini ekleyin
Laz helvası
Malzemesi:
3 kg süt
1 kg şeker
3 paket vanilya
3 yumurta sarısı
300 gr beyaz un
200 gr irmik unu
Hazırlanışı:
Tüm malzemeyi tencereye koyun ve kısık ateşte muhallebi kıvamına getirin Bir taşım kaynatın ve tepsiye boşaltın Soğuyunca arzuya kadar dondurma ile servis edin
İç Anadolunun Yöresel Yemekleri
HUNNAK
Kullanılacak araç gereç (4 birey için):
12 kilo patates,
12 kilo yağsız dana eti,
2 yumurta,
200 gram domates,
1 baş soğan,
2 çorba kaşığı zeytinyağı,
50 gram margarin yağı,
2 çorba kaşığı rendelenmiş gravyer peyniri,
2 çorba kaşığı kurutulmuş ekmek tozu,
2 çorba kaşığı süt,
bir fiske cevzi bevva,
yeteri dek tuzlu ve karabiber
Yapımı:
Patatesleri ayrıntılarıyla yıkadıktan sonra tuz kaynar suda haşlamalı Sonradan kabuklarını soymalı ve pompresten geçirerek püre haline getirmeli Bu püreye cevzi bevva'yla yumurtaları, margarin yağını, sütü, rendelenmiş peyniri, tuzla karabiberi katıp karıştırarak karışımı birbirine iyice yedirmeli Beri yanda zeytinyağıyle rendelenmiş soğanı bir kusaneye koyup kavurmalı Soğanlar pembeleşince kıyılmış eti katmalı Bir İki kere karıştırarak kavurmalı Kıyma kavrulmaya başlayınca kabuğu soyul duktan sonra çekirdekleri çıkarılmış ve ufak parçalara doğranmış domatesi katmalı Salçayı tuzlayıp biberlemeli ve koyulaşıncaya değin karıştırarak pişirmeli Salça istenilen kıvama gelince, pyrex bir kayık tabağı yağa bulamalı Kabın altını ve kenarını patates püreli karışımın üçte ikisiyle sıvamalı Bunun üstüne kıymalı salçayı boşaltma!ı Onun üzerine kalan püreli karışımı yaymalı Kurutulmuş ekmek tozunu bunun üstüne serpmeli Pyrex kayık tabağı orta ısıiı bir fırına sürmeli ve yemeğin üstü pembeleşinceye dek orada tutmalı Daha Sonra fırından alıp olduğu gibi sofraya götürüp servis yapmalı
Toyga Çorbası (Konya)
1 su bardağı yoğurt
1 kahve fincanı un
1 çay bardağı pirinç
1 adet yumurta
4 su bardağı su
tuzlu, karabiber, nane
Yoğurt, un, yumurta ve pirinç en ince ayrıntısına kadar karıştırılır Su ağır ağır ek edilir Tuzlu karabiber ile tatlandırılır ve kaynatılır Pirinçler piştikten daha sonra üstüne nane serpilerek servis edilir
Madımak (Yozgat)
15 kg Madımak
Bir kase yoğurt
150 gr Pastırma
Biriki diş sarımsak
Tuzlu,biber,yağ,salça
15 kg madımak temizlendikten sonradan satırla kıyılarak adamakıllı küçültülür Bir tencereye yağ,salça,pastırma konularak kavrulur Kıyılan madımak üzerine ek edilir 15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır Sarmısaklanmış yoğurt isteğe tarafından sos olarak kullanılır
Arabaşı (Yozgat)
Hamur İçin :
Bir ölçü Un
6 Ölçü Su
Tuz
Çorba İçin:
Tavuk ya da Hindi
Bir Kaşık Yağ,
Bir Kaşık Salça,
Tuzlu,karabiber,
Kırmızı Biber,
Bir Tedarik Un
Altı ölçek su bir kapta kaynamaya bırakılır öte yandan bir ölçek un yeteri dek su ile karıştırılarak bulamaç haline getirilir Bu karışım kaynamakta olan suya boşaltılarak bir vakit oklava ile karıştırılır Bir iki taşım kaynayıp kıvama geldikten sonra ateşten indirilip, sulanmış tepsiye dökülerek eşdeğer miktarda dağılması sağlanır Soğumaya bırakılır
diğer taraftan altı kaşık un bir kaşık yağ ile birlikte hafif ateşte pembeleşinceye dek kavrulur Soğuk su ilave edilerek bir tencerede kaynamakta olan tavuk suyunun içine boşaltılıp yeteri değin tuz ilave edilip 15 dakika kaynatılır Tavuğun göğüs etleri minik parçalara ayrılıp çorbanın içerisine atılır
Soğumaya bırakılan hamur ıslak bir bıçakla baklava dilimleri biçiminde kesilir Tepsinin ortası çorba kasesi sığacak şekilde açılır,açılan yere çorba kasesi yerleştirilir,kesilen hamurlar kaşık üstüne yerleştirilerek çiğnenmeden yutulur
İskilip Dolması (Çorum)
2 kg pirinç
1,5 kg et
500 gr tereyağı
5 yemek yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
15 su bardağı su
5 adet kuru soğan
Pirinçler tuzlu suda yarım saat bekletildikten sonra yıkanıp süzülür, Tencereye 300 gr tereyağı konulur 3 yemek yemek kaşığı tuzlu, 1 tatlı kaşığı karabiberle birlikte pirinçler ek edilir Tencerede 5 dakika kavrulur Üstüne bir su bardağı su eklenip tencerenin kapağı kapatılıp dinlenmeye bırakılır (30 dk) Et yağ ile kızartılır Soğanlar ince kıyılarak tencereye atılır Birkaç kere karıştırıldıktan sonra tuz ve karabiber ilave edilir Kalan sıcak su ek edilir Et kaynamaya başladıktan daha sonra üstüne sacıyak yerleştirilir Üstüne pak bir tepsi yerleştirilir Pirinçler temiz bir kumaş torbaya konularak tepsinin üzerine yerleştirilir Tencerenin kapağı kapatılarak kapak kenarları hamurla sıvanır Bir parmak sığacak dek delik bırakılır (Buhar çıkması için) kısık ateşte 4 saat pişirilir Sıcak servis yapılır Yanında turşu, ayran, komposto, salata ile servis yapılabilir Not: Çorumun İskilip ilçesinde yapılmaktadır Düğünlerde dolmacı adı bahşedilen aşçılar göre hazırlanır Halen bu gelenek devam etmektedir
Güneydoğu Anadolu bölgesinin yöresel yemekleri
BABAGANUŞ (Diyarbakır yöresi yemeği)
Malzemeler (4 karakter)
1 kilo patlıcan,
250 gram yoğurt,
5 adet iri çarliston cinsi biber,
1 avuç maydanoz,
1 çorba kasığı sadeyağ,
1 kahve kaşığı kırmızı biber,
birkaç diş sarmısak,
yeteri kadar tuzlu ve su
Yapılışı
Patlıcanlar kaslı bir ateşte her yanı kavurulacak bir şekilde pişirilir Patlıcanlar pişince bunların yanmış olan kabukları bir bıçakla yukarıdan aşağıda içten soyulur Kabukları temizlenen her patlıcan, içinde limonlu su yer alan bir kaba konur Beri yanda biberler kömür ateşinde pişirilir, yanmış olan zar gibi kabukları soyulur ve saplarıyla çekirdekleri çıkarılıp atıldıktan sonra yıkanır ve bir kenarda süzülür Patlıcanların temizlenmesi sona erince bunlar teker teker limonsu sudan çıkarılır, ayrıntılarıyla sıkılır ve parçalara bölünerek havana konur Suyu süzülmüş biberler de parçalara bölünerek bunların arasına serpiştirilir Yeteri kadar tuz serpildikten daha sonra havanda tamamen dövülerek macun hâline getirilir Biberlerle patlıcanlar dövülerek macun hâline getirilince bunları dövmeye devam ederken kademeli olarak yoğurdu katıp bunlara yedirmeli Bu iş işlenmiş olunca karışımı servis tabağına almalı Yıkandıktan sonradan kıyılmış olan maydanozu üstüne serpiştirmeli Sadeyağla kırmızı biberi bir tavada kızdırdıktan daha sonra tabaktakilerin üzerine gezdirerek dökmeli ve derhal servis yapmalı
Şişbelek
Malzemeler:
150 gr kıyma
2 kadeh un
1 bardak nohut
250 gr koyun parça et
1 kuru soğan
1 kase yoğurt
1 yumurta
tuzlu karabiber
nane
kırmızı biber
Yapılışı:
Etleri ve ıslatılmış nohutu pişirelimUn su ve tuz ile mantı hamuru hazırlayalımKıyma ve soğan ile mantı içi hazırlayalım,tuz karabiber ekleyelimHamuru açalım ve yarısına kıymalı içi sürelim diğer yarısını üstüne kapatıp küçücük kareler keselim unlayalım yapışmasın diyeHamurları pişen et ve nohut karışımının içine ekleyelimHamurlar yumuşayıp üste çıkmaya başlayınca içine yumurta ile çırpılmış yoğurdu ekleyelim ağır ağır ,kaynatalımNane ve kırmızı biberi yağda sos hazırlayıp üstüne ekleyelimServis yapalımAfiyet olsun
İÇLİ KÖFTE
MALZEMELER:
750 gr dana kıyması (iki kere çekilmiş)
1,5 2 su bardağı ince bulgur
3 4 yumurta (1 tanesine, hamura, 2 3 her birine kızartılırken kullanılacak)
1 avuç ceviz içi, 2 soğan
Çam fıstığı, kuş üzümü (1'er çorba kaşığı)
1 çorba kaşığı margarin
1 bardak zeytinyağ ya da ayçiçek yağı
2 kahve kaşığı karabiber ve tuz
2 kahve kaşığı kimyon
1 kahve kaşığı kırmızı biber
YAPILIŞI:
İçinin Hazırlanması:
İnce doğranmış soğan, çam fıstığı, margarin ile kavrulur Kıymanın yarısı ek edilir Suyunu çekince, tuz, karabiber, kimyon, doğranmış ceviz, kuş üzümü konup karıştırılır
1 İnce bulgur ile kıymanın diğer yarısı, tuz, karabiber, kırmızı biber ve bir yumurta, arada bir su serperek adamakıllı yoğrulur
2 Yumurtadan ufak parçalara ayrılıp avuç içinde parmak yardımı ile muhtemel olduğu değin ince açılır
3 Hazırlanan iç doldurulup delik kapatılır Islak avuç içinde sıkılıp düzeltilir
4 Kaynar eksik tuz suda birkaç dakika haşlanır (suyu fazla kaynatmamalı) Delinmiş kepçe ile alınıp, ılınınca çatalla çırpılmış yumurtaya batırılır Kızgın yağda kızartılır
Burma Tatlısı (Adıyaman)
1 kg baklava unu
750 gr Antepfıstığı
500 gr tereyağı
35 gr nişasta
3 kg şeker
Un hamur yapılıp 25 yumak halinde ayrılır, yumaklar yufka biçiminde açılır
Yufkalar tepsiye her yufka arasına fıstık serpilerek yerleştirilir Tepside dilimlenir, üstüne yağ dökülerek fırına konur Piştikten sonra üstüne şerbeti dökülür Servis yapılır
Adıyaman Tavası
15 kg koyun eti kuşbaşı
250 gr çekilmiş kuyruk yağı
5 kg domates
15 kg patlıcan
250 gr yeşil biber
100 gr sarımsak
Yeteri dek tuz
Domates ve patlıcanların kabuğu soyulur ve kuşbaşı doğranır Tavaya doğranmış et konur, soyulmuş sarımsak etin üzerine serpilir, üzerine yeşil biber ve kuyruk yağı dizilir ve üstüne doğranmış patlıcanlar yerleştirilir, en üste domatesler konur ve
fırına verilir Piştikten sonra servis yapılır
Doğu Anadolu bölgesinin bölgesel yemekleri
Kesmeli Yeşil Mercimek Çorbası
Malzemeler:
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı erişte (kesme)
1 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı kuru nanr
2 çorba kaşığı un
1 çay bardağı istikrarsız yağ
1 tatlı kaşığı tuz
810 bardak su veya et suyu
Yapımı:
Yeşil mercimek bir gece önceden ıslatılır, ertesi günü haşlanır Tencerede yağ ve un kavrulur Unun rengi dönünce kuru nane ve salça katılır Salçanın kokusu gidene dek kavrulur Üzerine et suyu ve tuz katılır Kaynama noktasına gelince erişte katılır Erişte şişince haşlanmış mercimek eklenir Kesintisiz karıştırarak 5 dakika daha kaynatılır, Ateşten alınır
Malatya Usulu Tarhana Çorbası
Malzemeler:
250 gr Malatya tarhanası
1 su bardağı siyah nohut
Yarnm kg ıspanak
4 çorba kaşığı kavurma
2 su bardağı yoğurt
8 su bardağı su ya da et suyu
1 tatlı kaşığı tuzlu
Yapımı:
Bir gece önceden Malatya tarhanası ve siyah nohut yıkandıktan daha sonra aynı suya ıslatılır Ertesi günü tencereye kavurma konur orta ateşte bir kaç defa çevirdikten daha sonra ıslatılmış nohut ve tarhana ıslatma suyuyla eklenir sonra ince doğranmış ıspanak katılır Ispanak yumuşayınca yoğurt, et suyu ve tuz karışımı eklenir bir taşım kaynatılır Üzerine arzuya kadar biberli yağ gezdirilebilir
Mişmiş Tatlısı
Malzemeler:
Yarım kg gün ışığında kurutulmuş kayısı
1 nehir bardağı şeker
1 çorba kaşğı kahvaltılık tereyağı
1,5 su bardağı su
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
Yapımı:
Tereyağı tavada eriyince yıkanmış, süzülmüş kayısı kuruları atılır 5 dakika yağla kavrulur Üzerine şeker ve su konur Kayısılar kabarana değin pişirilir Servis tabağına aktarılır, üstüne ceviz serpilir
Akdeniz bölgesinin yöresel yemekleri
MAHLUTA
Malzeme:
250 gr Kırmızı mercimek, 2 kaşık yağ,Kırmızı biber ve tuz
Yapılışı:
Bir tencereye su konur , tuzlu atılır , kaynamaya bırakılır Kaynarken ayıklanmış ve yıkanmış mercimekler ilave edilir Pişip koyulaşınca indirilir Tabaklara boşaltılır Diğer yanda yağ eritilerek kırmızı biberle kızdırılır ve çorba üzerinde kaşıkla gezdirilir
GÜLGAS
Araç Gereç:
1 kg Yağlı koyun eti, 1 kaşık katıyağ , 1 baş sarmısak, tuzlu, 300 gr Gülgas, 2 adet limon suyu, 200 gr Ispanak , 1 fincan zeytinyağı
Yapılışı:
Kıbrıs ta yetişen bir bitkidir1 kilo yağlı koyun eti , kuşbaşı doğranır Bir kaşık yağ ve su ile hafif ateşte tamamen pişirilir Bir baş sarmısak tuzla dövülerek ete ilave edilir Gülgaslar soyularak ufak parçalara ayrılır , yeniden ete konur , iki limon da sıkılır, pişirilir Diğer tarafta ıspanağın sapları ile yaprakları ayrılır Adilane yıkanıp zeytinyağı ile kavrulur , et suyu ile ezilerek içine dökülür ve sıcak servis yapılır
BABA HANNUŞ
Malzeme:
67 patlıcan, 2 soğan, Kırmızı biber, Tuzlu, karabiber, Yumurta , katı yağ
Yapılışı:
Patlıcanlar yaprak kısımları alınır , yalnız sapları bırakılır Yüksek ateşte ya da fırında pişirilir Pişince soğuk suda bırakılır Kabukları soyulur, ince ince kıyılır, dövülür Öteki yanda soğanlar kebap soğanı doğranır, yağda kavrulur, daha sonra üstüne dövülmüş patlıcanlar ek edilir Tuzlu, kırmızı biber, karabiber konur Hafif ateşte yarım saat karıştırılarak pişirilir
FISTIKLI KÖFTE
Malzeme:
500 gr Bulgur, 100 gr Un, 1 kg Yoğurt, Yarım baş sarımsak, 125 gr Sade yağ, Tuz, Kırmızıbiber
Yapılışı:
Bulgur ayıklanarak tepsiye konur, ıslatılır Un ek edilir , en ince ayrıntısına kadar yoğrulur Fındık büyüklüğünde parçalara bölünür Islak avuç aralarında sıkılır üstelik kaynamakta olan tuzlu kaynar suya köfteler salınır Piştikten daha sonra süzülerek sarmısaklı yoğurt yer alan servise çıkarılırİyice karıştırılır Üzerine kızdırılmış yağ ve kırmızı biber gezdirilir
BATIRIK
Araç Gereç:
500 gr Bulgur, 1 baş soğan, 1 fincan susam veya dövülmüş ceviz, 1 fincan yer fıstığı, 300 gr Et, 500 gr Domates ya da kurusu, ½ demet maydanoz, tuzlu
Yapılışı:
Tepsiye bulgurun küçük kırılmışı (dügürcük) konur Aynı bir vahşi bir baş soğan çentilir, içine susam veya dövülmüş ceviz , yer fıstığı , ayrıntılarıyla dövülmüş bir et konur Bütün bunların üstüne yaz ise bol domates , kış ise bol dövülmüş domates kurusu konur Azıcık da maydanoz tümü tepsi içinde yoğrulur Birazcık da su ek edilir Ovma işi bittikten sonradan biraz daha sulandırılır, yanına haşlanmış lahana ya da asma yaprağı bulundurulur
ANTAKYA BÖREĞİ
Mayalı olurhamur fazla olursa fincan kadar maya koyunİçine tuzlu atılırCıvıkça yoğurulur ondan daha sonra üstü örtülürYaz ise soğuk yere , kış ise sıcak yere konurDört beş saat daha sonra kabaran hamurdan kaşıkla alarak tahtaya konurBir kaşık dolusu bir pazı alınırHamur tükeninceye kadar pazılar tahtaya dizilir , sonra üç parmakla eksik az basılır Kızgın yağa pişirmeğe atılır, kavgalı yağda kabarır
Marmara Bölgesinin Yöresel Yemekleri
Bozüyük (Bilecik)
1,5 kg un
2 adet yumurta
250 gr tereyağı
1 akarsu bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 yemek yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tutam tuz
1 kg ceviziçi
1 su bardağı susam
50 gr Hindistan cevizi
400 gdr nişasta
6 su bardağı tozşeker (ravak için)
5 su bardağı su(ravak için)
Hamur almak için, yukarıda açıklanmış miktarlardaki yumurta, süt, sıvıyağ, sirke, tozşeker ve un karıştırılır ve hamur tamamen yuğurulur Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılarak oklava ile yufka gibi açılır Hamura kıvamını verebilmek için yeterli miktarda nişasta ekilir ve açılan yufkalara çekilmiş ceviziçi serpilir Yufkalar baştan oklavaya özenle sarılır Sarılma işleminden sonradan hamurlar oklavada iken büzdürülür ve oklava içinden çıkarılır Büzülmüş parçalar isteğe tarafından kesilerek yağlı tepsiye dizilir Üzerine 250 gr tereyağı eretilerek dökülür Norman sıcaklıkta kızdırılan fırına sürülerek, pembeleşinceye dek pişirilerek kızarması sağlanır Pişirme işlemi bittikten daha sonra soğuması beklenirken, üzerine dökmen için 6 su bardağı tozşeker 5 su bardağı su ile ravak şeklini alıncaya değin kaynatılır Ravak 15 dakika kadar bekletildikten sonradan tepsinin üzerine dökülerek soğumaya bırakılır bir de 1 su bardağı susam ezilerek ateşte kavrulur ve tepsinin üzerine yayılır En son olarak 50 gram hindistan cevizi ile üzerine dekor yapılır
Sebzeli Tavuk Çorbası (Kocaeli)
1 tavuk göğüs eti
4 su bardağı tavuk suyu
15 gr tereyağı
1 çorba kaşığı un
1 çarliston biber
1 çuska biber
1 küçük havuç
1 küçük kabak
Tuz, karabiber
1 Tavuk göğüs etini haşlayın ve tel tel ayırın Bir tencerede tereyağını eritip unu karıştırarak kavurun Tavuk suyunu ekleyip tahta kaşıkla karıştırın Tuz ve karabiber ekleyin
2 Biber, havuç ve kabağı temizleyin Biberleri kıyın Havuç ve kabağı küp şeklinde doğrayın Sebzeleri tencereye ek edip pişirin Sıcak olarak servis yapın
Pazılı Kuzu Kapama (Kocaeli)
6 parça kemikli kuzu eti
45 sap taze soğan
4 pazı yaprağı
23 diş sarımsak
45 gr tereyağı
1 su bardağı su
Tuzlu
1 Tavada tereyağını eritin Etleri ekleyip çevirerek hafif kızartın ve yayvan bir tencereye alın
2 Soğanların yeşil saplarını kıyıp tereyağında hafif soteleyin Pazı yapraklarını iri iri doğrayın Soğan ve pazıları etlerin üzerine yayınlama
3 Sarımsakları soyup ikiye belli ve etlerin üstüne serpiştirin Suya bir miktar tuzlu ekleyip karıştırın ve tepsiye ek edin Kapağı kapalı olarak 45 dakika pişirin Sıcak olarak servis yapın
Kaysepi (Kocaeli)
2 su bardağı kurutulmuş mürdüm eriği
1 su bardağı su
15 su bardağı tozşeker
30 gr tereyağı
1 dere bardağı çekilmiş ceviz içi
1 Kurutulmuş mürdüm eriğini yıkayıp tencereye alın Bir arz su ekleyip yumuşayana kadar pişirin Suyunu süzün ve eriklerin çekirdeklerini çıkarın Tencereye alıp 1 kadeh kaynar su ekleyin Üstüne şekeri ek edip pişirin
2 Bir tavada tereyağını eritin Erikleri servis tabağına alıp üzerine tereyağını gezdirin Ceviz içi serpiştirip sıcak olarak servis yapın
İstanbul Pilavı
MALZEMELER
450 gr pirinç
125 gr Tereyagi
1 adet Hindi Fileto
1 su bardagi konserve bezelye
1 tutam safran
1 nehir kasigi toz zencefil
50 gr iç badem
50 gr kabuksuz antepfistigi
Tuz
Yapılış Tarifi
Pirinci tuzlu kaynar suda 30 dk beklettikten sonradan yikayip süzün
Bademlerle birlikte tereyaginda 5 dk kavurun Hindi filetoyu haslayip 2
bardak hindi suyunu ayirinYarim kahve fincani suda 30 dk beklettiginiz
safsani hindi suyuna ek edin Didiklediginiz tavuk etini bezelye, tuz ve
zencefille birlikte kavurdugunuz pirince katin Hindi suyunu ilave edip kisik
ateste suyunu çekene kadar pisirin Sicak suda bekletip iç kabuklarini
ayikladiginiz antepfistiklarini ekleyip pilavinizi demlendirin *