Genç kalmak istiyormusunuz? 1548350284 1548350284 genckalmakistiyormusunuz5c4fa9b4ede2cgenckalmakistiyormusunuz5c4fa9b4ede2c http:wwwelitkadincomimagessaglik09 Sağlıklı ve uzun yaşamın sırlarını veren Prof Dr Osman Müftüoğlu'na tarafından, stresi hayatından kovan, dengeli beslenip spor yapan herkes uzun ömürlü olabilir 120 sene yaşamak hayal yok! Mutlu bir hayat daha uzundur Ne mucize besinler, ne sporla geçirilen bir yaşam, ne de sihirli formüller Uzun ve sağlıklı bir yaşamın sırlarını öğrenmek için başvurduğumuz Prof Dr Osman Müftüoğlu'nun üstünde en çok durduğu ve ısrarla vurguladığı kavramlar, sağlığa eşlik eden sevinç, huzur ve dinginlik oldu Ola Ki temel bu fakat daha pek fazla şey var Bu yazıda daha uzun ve dinç yaşamın püf noktaları ve değişik reçeteleri verilirken, genç kalmayı kolaylaştıran küçük formüller de sıralanacak Prof Dr Müftüoğlu, 'yaşama sanatı'ndan 'yaşlanma sanatı'na uzayan gösterme açısıyla, nasıl yaşlanmamız gerektiğini anlatacak 'Biz yaşamı uzatmıyoruz, zaten yaşam uzuyor' diyorsunuz İnsan ömrü niçin uzuyor ve biz ne kadarına müdahale edebiliyoruz? Bilim ve teknolojik gelişmeler insan ömrüne ömür katıyor Sadece antibiyotiklerin keşfi, sıradan insan ömründe 1015 yıllık uzatma yaptı Aşılanmanın getirdiği koruyucu güç, bizim daha eksik hastalanmamızı sağladı Son bir araştırmada statin grubu kolesterol ilaçlarının ortalama insan ömrüne ilavesinin 12 yıl civarında olduğu hesaplandı Karaciğere verdiği hasar çözülürse statinler 10 yıl sonrasının Aspirin'leri olacak Genetik bilimindeki gelişmelerle kalıtımsal mirasımızdan nedeniyle başımıza gelen sağlık durumu olaylarının çoğunun ertelenmesini sağlayacağız Halk Müziği, olasılıkla hak ettiği ömrü zaten yaşayacak Eğitim bir avantaj Nedir yargı ettiğimiz ömür? Kendimce 120'nin üzerinde Tescil aşağı bilinen en uzun yaşamış kişinin yaşı, 117 Eğer 117 yıl gerçekleşiyorsa insan ömrü bunu zorlayabilir Bana tarafından 120 yıl yaşamak efsane değil Son 100 yılda hayat süremiz ortalama 30 40 yıl uzadı Uzun yaşamın kaynağı dediğimizde en manâlı belirleyiciler neler? Daha çok sağlık durumu bilinci içinde olmayı, daha iyi, daha sağlam duruşu sağlamayı becerebildiğimiz için hak ettiğimiz süreyi yaşayacağız Entelektüel seviye iyiyse, bu daha iyi gerçekleşecek Çünkü araştırmalara göre uzun ömrün en önemli anahtarlarından biri eğitim Yaşlanmayla eğitimin ilişkisi ne? Eğitimli birey sıhhat ve dünya konusunda daha bilinçli Incelemeler eğitilmiş insanların belleklerinin daha sağlam olduğunu ve yaşam süresinin uzadığını gösteriyor Eğitimli insan aşısını yaptırıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, rahatsızlık belirtilerinde doktora daha erken başvuruyor Hastaların yüzde 80'i fazla hastalanmadığı sürece doktora gitmiyor Bugünkü Türkiye'de eğitim düzeyimize bakarsanız, potansiyel yaşlanma sürecimiz nasıl? 8 yıllık eğitimin sadece eğitimle ilgili değil, sağlıkla ilgili sorunlarda da önemli çözüm üreteceğini umut ediyorum Eğitim düzeyimize, üniversitelileşme oranlarımıza bakarsanız hâlâ yüzde 3540'lardayız Türkiye'de ortalama hayat süresi kadınlarda 72, erkeklerde 6869'a dayandı ABD'de 7882 yaş civarında İleride ortalama yaşam süresini tez uzatan ülkelerden biri haline geleceğiz 'Ölçü kaçmamalı' 'Dinç yaşlanma'dan ne anlamalıyız? Ömrü zekice yaşamak Hiçbir şeyin ölçüsünü kaçırmamak lüzumlu Formda kalmak, nitelikli bir hayat yaşamak, mutlu olmakla birleştirdiğiniz zaman sağlığın faydası var Nereden, nasıl açılmak gerekli? Bunun için belirlenmiş bir yaş var mı? 2 hudut çiziyorum 3035'li yaşlar bundan böyle dönüp kendinize bende neler oluyor diye sormaya başlamanız gereken yaşlardır Diğeri 55 yaş ve üstü Yolun yarısı da 35 yok bundan böyle Tabii ki 35 çok gerilerde kaldı Lakin orada Cahit Sıtkı'nın açıklamak istediği hayatın yalnızca organik yarılanması değil, ruhsal yarılanması 35'ten daha sonra yaşamınız uzuyor ama ruhsal kalıbınız orta yaşa geliyor 50 yaş ve civarını orta yaşlara giriş gibi dikkate almak lüzumlu Bugünkü klasifikasyonda birkaç şeyi gündeme getirmek gerekli Bundan Böyle tüm dünyada her şey yaşlılar ve orta yaşlı insanlara göre konumlandırılıyor Çünkü bütün dünyada doğurganlık azalıyor, hayat süresi uzadığından maksimum yaşlı nüfus artıyor 55'te doktor koşul Peki bir doktora için hangi yaşı beklemek lazım? Doktora başvurmanın mutlaka gerektiği yaş, 55 ve üstü yaştır Bu yaş grubu çok daha kayda değer Çünkü o dönemde kadında da, erkekte de aniden hızlanan hormonal, metabolik değişimler yaşanır Kadında yıkım daha pozitif olmasına karşın daha uzun yaşamaları bir paradoks değil mi? Evet fakat bence kadınların uzun ömürlü olmalarında bu fazla olumlu bir katkı Tüm dünyada kadınların ömrü daha uzun Hiçbir ülke yok fakat, erkekler kadınlardan daha uzun yaşasın Erkeklerin sağlıkları konusunda daha pozitif duyarlı olmaya ihtiyaçları var Sağlıklarını daha iyi izlemeleri bazen erkekler göre alay konusu edilse bile, birçok vakit kadınların daha uzun yaşamalarının sebebidir Orta yaşlarda hayata görüntü nasıl olmalı? İlkönce sağlığa, mutluluğa, dinginliğe odaklanmak lazım Sağlıklı olma kararı, beraberinde başka türlü bir hayat yapılanmasını da gerektiriyor Biraz alıştırma, biraz besin odaklı, uykuya, gerginlik yönetimine uyarı eden, kendini başarıya daha artı adayan, bunlar için gerekli olan ekonomik gücü elde etmeye çalışma gayreti içinde olan, ki ekonomisi daha iyi olanlar daha eksik hastalanıyor Örneğin ben sağlığımdan başlamalıyım, sigara içiyorum, onu bırakmalıyım Alıştırma yapmıyorum, yapmalıyım Şehvetli hayatıma çok iyi dikkat etmeliyim Ailevi ilişkilerim değil, eşimle, çocuklarımla yeterince ilgileniyor muyum? Bunları ara sıra gözden geçirmek lüzumlu Hayatı özenli bir şekilde dağıtmak lüzumlu Dinç olma kararı bir meydan okumadır Haftada minimum 2 öğün balık yiyin Likopen taşıyan domatesi, karpuzu, proantosiyanidin içeren üzümü, pekmezi, kırmızı şarabı, beta karoten bakımından varlıklı portakal, kayısı, şeftali ve havucu, yoğun lif taşıyan bütün meyve ve sebzeleri bol bol tüketin Günde birkaç tane ceviz veya fındığı, salataya ekleyeceğiniz yarım fincan ketentohumunu besin alışkanlıklarınıza yerleştirin Süt ürünlerinde yağsız veya eksik yağlı olanlara yönelin Haftada 2 defa sıradan 100150 gram ahenkli olarak balık tüketin Yeşil yapraklı sebze ve meyvelere daha fazla siklet verin Kafeinden olabildiğince uzaktan durup tuzu azaltın Daha bol potasyum, magnezyum, kalsiyum almaya çalışın Lahana, brokoli, ıspanak, soya fasulyesi, güvenilir nebati kalsiyum kaynaklarıdır Orta yaşlarda enerjik antioksidan etkileri sebebiyle flavinoitlerin de bol bol tüketilmesi yararlıdır Çaydan, koyu yeşil, sarı ve kırmızı renkli sebze ve meyvelerden yeterince sağlanabilir Soya, elma ve brokoli kayda değer flavinoit kaynaklarıdır Lahana, kereviz, bezelye ve şalgamda da bol bulunur Kadınlar erkeklerden fazla yaşıyor çünkü Kadınlar sağlıklarına daha düşkün Stresleri erkeklere kadar daha az Iş kazalarıyla rastlama riskleri daha eksik Erkeklere kadar ruhsal ve hormonal açıdan daha monogam olmaya eğilimli bu nedenle cinsel yolla bulaşan hastalıklara daha az yakalanıyorlar Hormonal hiperaktif olmaları yani çok artı akışkan hormonal yaşamları, daha dayanıklı olmalarını sağlıyor Kadınlar daha insancıl, hayata daha tabi, daha çok rahatlık içinde olmaya çabalıyor Erkekler birbirlerine çok açık ve samimi değiller Kadınlar daha eksik sigara, içki tüketiyor İşte erken yaşlanmanın nedenleri Gıda eksiklikleri Hipertansiyon, şeker hastalığı, damar sertliği gibi uzun süreli afiyet sorunları Genetik hastalıklar Adale ve eklem sorunları Çalışma eksikliği (dingin yaşam biçimi) Kolesteroltrigliserit yüksekliği Yoğun stres, mutsuzluk, karamsarlık, bunalım Organ yetmezlikleri (tiroit bezi tembelliği, karaciğer yetersizliği, kalp, böbrek, hipofiz yetmezliği) Yoğun çevresel kirlilik ve radyasyon etkisi Yetkisiz ve düşük kalite uyku Sigara, içki ve uyuşturucu bağımlılığı