Genetik olarak taşıdığımız olumsuz özellikleri kaderimiz olmaktan çıkarmak kendi elimizde olabilir. Nutrigenetik (beslenme genetiği) beslenme ile kişinin genetik yapısı arasındaki bağlantıyı moleküler seviyede araştıran ve ortaya koyan bir bilim koludur.
Kardiyoasküler illetler
Genler Korunma
İNFLAMASYON GENLER
- Beslenme belli başlı koşullar altında birtakım bireylerde sınırlı illetler açısından önemli bir risk faktörü olabilir.
- Çok tüketilen besin unsurları insan genomunu direkt ya da dolaylı olarak etkileyerek genlerin yapısını ve tesirlerini değiştirebilir.
- Bir besin unsurunun bireyin sıhhatini ne kadar etkileyeceği o kişinin genetik yapısına bağlıdır.
- Beslenme ile ilgili kimi genler ve bu genlerde görülen varyasyonların, bireylere kronik marazların görülme sıklığında marazın başlaması, ilerlemesi ve şiddeti üzerinde tesiri olabilir.
- Insanların beslenmelerinde o kişinin azık muhtaçlığı, beslenme durumu ve genetik yapısı ile ilgili haberlere dayanarak yapılacak düzenlemeler, kronik marazlara karşıkoruyucu, illetin şiddetini azatlıca ve velev tedavi edici olabilir.
- Tüm kişilerin gen diziliminin % 99,9'u birbirinin birebirdir.
- Gen dizilimindeki % 0,1'lik farklılık, yani varyasyon beşerler arasındaki çeşitliliğin genetik kökenini açıklar.
- Genetik varyasyonlar iki ana küme altında ele alınır. Polimorfizmler, Mutasyonlar POLİMORFİZM, Bir ferdi farklılıktır. Genlerdeki bu kişisel farklılıklar kimselerin; Farklı fizikî özelliklerinden, marazlara yatkınlıklarından, illetlere dirençlerinden sorumludur. İnsülin direnci geliştirmeye direnç ve yatkınlık sağlayan birtakım genler vardır. Kimi kişilerin bunlara sahip olması, bazılarının olmaması bir polimorfizmdir.
Kardiyoasküler illetler
- Tip II Diyabet
- Kanser
- Osteoporoz
- Obesite
Genler Korunma
- APOC3* Folat'B vit.
- CETP* Zerzevat ve meyve
- LPL* Antioksidan
- eNOS* Omega 3 yağ asidi
- MTHFR* Fizikî aktivite
- MTR
- MS-MTRR* Rafine karbonhidrat
- CBS* Doymuş yağ
- IL-6* Kolestrol
- ACE* Tütün
- MnSOD* Vücut tartısı çoksa
İNFLAMASYON GENLER
- IL-6
- TNF- alfa
- Omega 3 yağ asidi alımı artırılmalı
- Antioksidanlardan varlıklı beslenmeli
- VDR
- COLIA1
- IL-6
- Kalsiyum alımı artırılmalı
- D vitamini alımı artırılmalı
- Fizikî aktivite artırılmalı
- Kafein alımı azaltılmalı
- PPAR-gama 2
- ACE
- Fizikî aktivite artırılmalı
- Rafine karbonhidrat tüketimi azaltılmalı
- Vücut tartısı fazlaysa kilo verilmeli