Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

GERI KALMIS ULKELERDE KADIN Sünneti

GERI KALMIS ULKELERDE KADIN Sünneti
0
71

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
GERI KALMIS ULKELERDE KADIN Sünneti arap kadınlarının sünneti arap kadınlarının sünneti video kadınlar nasıl sünnet olur video kadınların bayan GERI KALMIS ULKELERDE KADIN OLMANIN DAYANILMAZ ZORLUGU KADIN SUNNETI​ Bayan sünneti bir yargı ihlalidir Sünnet dendiğinde Türkiye’de akla erkekler gelse de, dünyada 150 milyon sünnet edilmiş kadın yaşıyor Üstelik bunlara her 11 saniyede yeni bir kadın ekleniyor Niyet, kadınların cinselliklerini yoklama altına edinmek “Terre des Femmes örgütü, kadınlara âdet ve doğumda normalin üzerinde sancılar çektiren, cinsel ilişkiden tutku almasını engelleyen, hatta ölümlerine neden olan bu “geleneke aleyhinde mücadele ediyor Asuman Çetiner Sünnet dendiğinde kafamızda canlanan resim şatafatlı giydirilmiş erkek çocuklarının ufak bir ameliyat atlattıkları günün sonunda süslü yataklarına uzanmış, ziyafet izlemeleridir Oysa birçok Müslüman ülkede uygulanmasına rağmen çoğumuzun hiç haberdar olmadığı bir sünnet daha var Bu sünnet, cinselliklerini denetim altına edinmek için kız çocuklarına uygulanıyor Dünyada 150 milyon sünnet edilmiş kadın yaşıyor Bu sayıya her yıl Afrika, Arap ülkeleri, Endonezya ve Malezya gibi bir fazla ülkeden sekiz bin bayan daha ekleniyor Yani her saniyede 11 kız çocuğunun gelenek adı aşağıda cinsel organları yaklaşık olarak yok ediliyor Laf konusu kadınların çoğu Afrika kökenli olduğundan ve fakir Afrika ülkelerini fazla uzak olarak düşlediğimizden bu sorun hâlâ çok eksik yankı yaratıyor Bilhassa Batı dünyası, belki de bu soruna nasıl cevap vereceğini bilmediği için hâlâ seyirci kalıyor; sünnete kültürel bir gelenek olarak saygı mı gösterilmeli, yahut kızların insan hakları mı korunmalı, tartışmaları sürüyor gerçi sorunun vahametini fark edip, çözümü için çalışan örgütler de var “Terre des Femmes bir fazla ülkede bilgilendirme kampanyaları düzenleyerek genç kızları acı talihlerinden kurtarmak için savaşıyor “Terre des Femmesin uzmanlarından Franziska Gruber sorularımızı yanıtladı 1548598205 1548598205 gerikalmisulkelerdekadinsunneti5c4dbbc19bbe8gerikalmisulkelerdekadinsunneti5c4dbbc19bbe8 http:mailgooglecommail?ui 2&ik 356922a16e&attid 01&disp emb&view att&th 11b92d1b2d35021b Bayan sünneti ne anlayış geliyor? Kadınlar değişik şekilde sünnet ediliyor Bazılarının yalnızca Prepuslaları ile birlikte klitorisleri kesiliyor Bunun daha ağır versiyonu, minik ve büyük dudaklarının bir kısmının da kesilmesi En acımasız ve ne yazık ama en yaygın olan üçüncü bir sünnet türü var Biz buna Infibulasyon diyoruz, ameliyatta kızların klitoris ve prepus ile birlikte küçük ve büyük dudaklarının yaklaşık olarak tümü kesiliyor, daha sonra açık yaranın dış çeperleri bir araya getirilerek dikiliyor, sonunda yalnızca idrar ve aybaşı kanamasının akabileceği minik parmak genişliğinde bir delik bırakılıyor Kaç yaşında uygulanıyor? 814 arasındaki her kıza uygulanıyor O kültürlerde bir genç kızın evlenebilmesi için sünnet olması şart, yahut koca bulamaz Hatta bazı aileler kızının başlık parasını cinsel organ açıklığının büyüklüğüne kadar belirtiyor Sünnetten sonradan kızların kadınlığa geçtiği düşünülüyor Çoğu kültürde kızın sünneti ailesi ve yakınları kadar kutlanıyor Ya kızların içinden geçenler, onlar bu duruma nasıl tepki gösteriyorlar? Kızlar lüzum ufak yaşlarından, gerek bu uygulamanın acısı ve emrindeki etkilerinin konuşulması bir tabu olduğundan o belli başlı dek neye uğradıklarını bilmiyorlar Onlara sadece bunun gerekli olduğu anlatılıyor Durumu anladıklarında zaten iş işten geçmiş oluyor ve bir ömür boyu sünnetin zararlarıyla yaşamak zorunda kalıyorlar Ne gibi zararlar, bunlar? Sünnet sırasında kan kaybından ölebiliyor Kızlara ameliyat esnasında narkoz verilmiyor, çektikleri acılar tarif edilir gibi yok Karnın daha alçak kısımlarında aralıksız olarak meydana gelen kronik iltihaplanmalar, özellikle idrar yollarında ve yumurtalıklarda kısırlaşmaya neden olan enfeksiyonlar Âdet kanamalarında, cinsel ilişkiye girdiklerinde ve doğumda korkunç acılar çekiyorlar Hatta birçok kadın çocuğunu doğururken ölebiliyor İdrar keselerine zarar verilen kadınlar idrarını tutamaz ışık halkası geliyor Keza aletler mikropsuz olmadığından ve bir çok kız bununla beraber kesildiğinden AIDS mikrobu bulaşabiliyor Yani sünnet sadece yapılırken yaşanan acıyla atlatılmıyor Değil, kuşkusuz Hem bir kadın iltihaplardan nedeniyle doğurganlığını kaybettiğinde yeniden toplumdan dışlanıyor Evli ise eşi göre terk ediliyor AIDS bulaşması yeniden apayrı bir yıkım Hem, kızlarda yarattığı psikolojik olumsuzluklar yeterince araştırılmadı fakat bunun en düşük vücutlarına bahşedilen hasar dek ağır olacağını tahmin etmek zor değil Acının yanı sıra kadınların klitorisleri alındığından cinsel ilişkiye de daha az istekli oluyorlar Birçok kadın cinsel ilişkiye sadece kocalarının isteği üstüne girdiklerini söylüyorlar id Kadınları sünnet etmenin peşinde yatan akıl ne? Kadının sünnet edilince evliliğe bakire olarak girmesinin sağlanılacağı düşünülüyor Bu toplumlar kadının o organları alınmadan cinsel isteklerine yenik düşeceği ve dolayısıyla evlendiğinde vefalı bir eş olamayacağını savunuyorlar Yani ataerkil toplum kadının cinselliğini yoklama ederek vücudu üstünde hüküm sürüyor Kadınlar buna karşısında ayaklanmıyor mu? Ayaklanmaları çok zor Sünnetin konuşulması bile büyük bir tabu Anneler kızlarının sünnet edilmesine aleyhinde çıksa o kızın evlenememesine sebep olur O yüzden biz de ilk önce tabuları yıkarak kadınların konuşmalarını sağlıyoruz Ilk ve en şiddet adım kadınların suskunluğuna son vermek Erkekleri de bilgilendiriyoruz, fakat belli başlı zorluğu kadınlar çıkarıyor Kadınlar mı? Evet, çünkü kadınlar sünnetle birlikte belirtilen bir statüye sahip oluyor Bilhassa ihtiyar kadınlar bu toplumlarda söz sahibi ve kendilerini kültürlerinin koruyucuları olarak gördüklerinden geleneği sürdürme taraftarılar Keza, çoğu toplumda sünneti de kadınlar gerçekleştiriyor ve hem bu işten iyi kazanç sağlıyorlar, keza de toplumda fazla saygın kişiler oluyorlar Biz bunun önüne geçebilmek için bu kadınlara ebeliği öğretiyoruz Bu Nedenle hem farklı bir kazanç kaynağı elde ediyorlar, hem de saygınlıkları sürüyor Bu kıyıcı geleneğe bitirmek için aslında bütün köyü bilgilendirmek gerekiyor Huysuz takdirde bazı aileler dışlanıyor ve çevreden gördükleri baskılarla yeniden kızlarını sünnet ettirmek zorunda kalıyorlar l Anne bana ne yaptın? Benim adım Lul Somali’de dünyaya geldim ve başkent Mogadischu’da büyüdüm Sünnet edildiğimde altı yaşımdaydım Ailem bana bir gün öncesinden sünnet olacağımı haber verdi Ertesi sabahtan “iyileştirici geldi bir erkekti öyle minik olmama karşın hatırlıyorum, hiç de unutamayacağım Acılarım betimleme edilir gibi değildi Sünnetin ardından yaralar kapansın diye bacaklarımı birbirine bağladılar İdrarımı gerçekleştirmek bile ölümdü Annem, kuzu kesip çok özel yemekler yaptı, akrabalarımız annemi tebrik ediyor, bana hediyeler getiriyorlardı, lakin o sancıların aralarında onları görmem imkânsızdı Ben sadece ağlıyordum Etrafımdakiler bana “Ağlamamalısın, kuvvetli olmalısın, bu sıradan, gözü kara ol gibi sözler ediyorlardı Ailem bana bunu yaptırmanın görevleri olduğunu söyledi Üç gün sonra pat diye fazla şiddetli kanamam oldu Kansızlıktan hastaneye kaldırıldım Doktorlar cerahat kaptığımı söyleyip ilaç verdiler Ağrılarım dinmiyordu, ama ağlamak ve konuşmak ayıptı İçime atmaya çalıştıysam da sonunda dayanamayıp anneme şunu sordum: “Anne, bana ne yaptın? Annem sert bir şekilde bana “Burası Somali, bunu yaptırmak zorundayız dedi Benden daha sonra “iyileştiricinin sokağımızda yaşayan birkaç kıza daha gittiğini biliyorum Oysa yıllar sonradan kız arkadaşlarımla bu konuyu konuşabildim Sünnette gerçekleşen yaralar kadını bir ömür boyu etkiliyor, gerdek gecemde çok büyük sancılar çektim Hem âdet kanamalarımda da sıradan sancıların fazla ötesinde acılar yaşıyorum Bunun bir gelenek olarak hoşgörü görmemesi gerekiyor Bu, insan haklarına tutarsız vahşi bir uygulama Cumhuriyet Dergi 27072008  

858,496Konular
981,709Mesajlar
29,780Kullanıcılar
eennnSon üye
Üst Alt