Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Gıda alerjileri (leaky gut)

Gıda alerjileri (leaky gut)
0
150

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
Besin alerji ve sensitivitesi çok ehemmiyet verilmese de memleketimizde çok sık görülen ve hastaların birçok çözülemeyen meselelerine neden olan sinsi yavaş ilerleyen kronik bir sorundur. Alerji denilince insanların aklına gelen ani dudaklarda , gözlerde şişme , nefes darlığı , şok , bayılma üzere durumlardır. Ama azık intoleransları yavaş gelişir.

İntoleransların toplulukta en bilineni Gluten İntoleransı’dır. Gluten intoleransı Çölyak illeti ile bariz benzeşme içindedir. Bu hastalar gluteni tolere edemezler. Kimi araştırmalarda Çölyak dışı Gluten İntoleransının bir alerjik reaksiyon türevi olduğu ve doğuştan bağışıklık karşılıkla ortaya çıktığı belirtilmiştir.

Besin alerjileri ise eskiye nazaran süratle artmaktadır. Bu hususta birçok neden suçlanmaktadır. Gelişen tanı mekanizmaları , kullanılan besinlerdeki katkı unsurları ve GDO’lu besinler olağan kuşkulu durumundadır.

Örneğin ABD‘de yapılan bir çalışmada 1997 – 2007 yılları arasında kliniklere başvurup besin intoleransı tanısı alan hastaların nispeti %17 artmıştır. Bu bireylerden hastaneye yatırılanlarda ise dramatik bir artış olup 1998- 2000 yılları arasında %365 orantısında dramatik bir artış olmuştur.

Besin alerjilerinde Gecikmiş Tip 1 hipersensitivite reaksiyonu görülüp İgE baskın ve histamin dediğimiz bir nörotransmitter deşarjı sonucu oluşan ürtiker , kaşıntı ve bunun üzere birçok farklı duruma yol açabilir.

Lakin tamamlayıcı tıp pratiği yapan doktorlar için asıl dikkat edilmesi gereken gecikmiş tip Besin Sensitiviteleridir. Bunlar ortalama 72 saatiçinde gelişir .Hollanda’da Aardoon ve arkadaslarının yaptığı bir çalışmada ailelerin 5-6 yaş çocuklarda oluşan birtakım sorunlarda besin intoleransı düşünmediği ve ABD’de birçok doktorun azık sensitivitesi ile kronik marazların bağlantısını ayırt edememektedir.

Besin Sensitiviteleri umumiyetle ortaya çıkmaz ve sahiden önemli meselelere yol açar. Kronik besin sensitiviteleri kronik bir inflamasyona neden olup otoimmun illetlere neden olmaktadır. Besin sensitivitesi deri sorunlarından davranışsal bozukluklara, nörolojik sorunlardan Gastrolojik sorunlara çok geniş spektrumlu sorunlara yol açar.

Esas neden olduğu ve görülen durumlar:

-Akne

-Astım

-Kronik Kabızlık

-Kronik ishal

-Egzema

-Baş Ağrıları

-Hiperaktivite

- İrritable Bağırsak Sendromu

- Eklem Ağrısı

- Obezite

-Migren

- Bağışıklık Sistemi Zayıflaması

- Kronik kulak enfeksiyonları

- Nadiren alopesi

- Hırıltı

Evet belirli bir yaşa kadar alerjisi bulunmayan bir kişi neden aniden Azık Alerji ve Sensitivitesine maruz kalır?

Son 15-20 yılda endüstriyel besinlerin beslenme rutinimize girmesi vakitle değişen ve GDO ‘lu besinler. Artan ilaç tasarrufu ve toksik yük üzere birçok faktör meselenin asıl kaynağını oluşturmaktadır.

Ana başlık olarak toplamak gerekirse:

⦁ Antibiyotikler

⦁ İşlenmiş Besinler

⦁ Pestisitler

⦁ Azık ekleri

⦁ GDO

⦁ Çevresel toksin ve kimyasallar

Bu türlü onlarca etkenin birleşimiyle bağırsak floramız bozulmakta ve sonuç olarak Azık Sensitiviteleri ortaya çıkmaktadır.

Azık sensitiviteleri ve Leaky Gut(Geçirgen Bağırsak Sendromu) çoğunlukla bir arada bulunur. Geçirgen Bağırsak Sendromunu kısaca anlatmak gerekirse bağırsaklarımız besinlerin parçalanmasının devam ettiği ve son emilimin gerçekleştiği vücut kısmıdır. Bağırsak hücrelerimiz birbirlerine tight junction denilen yapılarla birbirlerine sıkı sıkıya bağlı bulunmaktadır.

Bu yapılar sayesinde vitamin , mineral ve sindirilmiş besinler bağırsaktan kana geçişini sağlamaktadır. Şayet bu ilişki yapısı bozulursa bağırsağınızdan kanınıza yalnızca yararlı unsurlar dışındaki eserlerde makbul ve vucutta bir reaksiyon oluşmasına neden olur.

Birtakım fırsatçı bakteriler bu tight junction yapısını bozup geçirgenliği arttırmaktadır. Bu bakteriler Lipopolisakkarit dediğimiz bir yapı oluşturup geçirgeliği bozarlar.

Evet Azık Sensitivitesi Nasıl Teşhis Edilir?

Azık Sensitiviteleri yahut leaky gut durumu klâsik alerji testleriyle tanımlanamaz. Bu marazın tanısı için özellikli testler gerekmektedir(Kanda Zonulin Testi bunlardan biridir). Bu testler birçok farklı formda planlanmakta ve hastalara en elverişli ve yararlı olanlar klinisyenin direktifleri ile önerilmektedir. Besin sensitivitesi ve leaky gut illetinde en mümkün süpheliler:

Beyaz un

Mısır

Alkol

Süt ve süt eserleri

Yumurta

Soya

Ve Şeker eserleridir.

Kliniğimizde uygulanan test formülü hali hazırda en hakikat sonuç veren ve en seçici test usullerinden biridir.

Testimizi Yaptık Ve Besinleri Saptadık Artık Ne Yapmalıyız?

Öncelikle zararlı bakterilerin artışına neden olan özellikleri yukarıda bahsedilen yiyeceklerden uzaklaşma diyeti önerilir. Bağırsakta eksik olduğunu düşündüğümüz ve güzelleşmeyi sağlayacak yararlı bağırsak bakterilerini vücudun ve hastanın muhtaçlığı orantısında kullandırılır. Buna ek olarak hastaya Tamamlayıcı Tıp sistemleri ve detoks programları uygulanır.

Gerilimden uzaklaşması istenir.

Lifli azık tüketimi arttırılır.

İlaçlar ve hami husus içeren her türlü husustan uzaklaştırılır.

Glutamin , Meyan Kökü , Probiotik ve probiotik içeren besinler (sirke , şalgam, kefir, turşu vbg.) Elverişli olanlar beslenme ritüellerine eklenir.Herkese sağlıklı hoş günler.

 
858,506Konular
983,023Mesajlar
33,106Kullanıcılar
Asi1234Son üye
Üst Alt