Gıda alerjisi nedir
Gıda alerjisinin nedenleri
Gıda alerjisinin tedavisi
Onemli gıda alerjileri:
160tan fazla gıda, alerjisi olan insanlarda etkili olabilmektedir Gıda alerjilerinin %90ı ise en yaygın 8 alerjen gıda tarafından oluşturulmaktadır Bu gıdalar:
1 Sut
2 Yumurta
3 Balık
4 Kabuklu deniz urunleri (orn Yengec, karides, istakoz)
5 Sert kabuklu kuruyemişler (Ceviz, Fındık, Badem)
6 Fıstık
7 Un
8 Soya
Yukarıdaki sekiz gıda ve bunlardan elde edilen proteinleri iceren gıdalar yaygın gıda alerjilerinin başlıca nedenlerindendir
Gıda alerjisi Belirtiler
1 Kurdeşen
2 Yuz kızarması, kızarıklık
3 Ağızda karıncalanma, yanma veya kaşıntı hissi
4 Yuz, dil veya dudaklarda şişme
5 Bulantı ve kusma
6 Karında kramplar
7 Oksurme veya hapşırma
8 Baş donmesi
9 Boğaz ve ses tellerinde şişme
10 Nefes alma gucluğu
11 Bilinc kaybı
Belirtiler ortaya cıktığında yapılacaklar
Gıdalar tuketildikten sonra yukarıda yer alan belirtilerin ortaya cıkması gıda alerjisi işareti olabilir Tuketiciler kendilerinde bu belirtileri ortaya cıkaran gıdaları tuketmekten kacınılmalı, eğer bu gıdalar tuketilip, gıda alerjisini gosteren belirtiler ortaya cıkmışsa bir doktor veya sağlık kuruluşu ile temasa gecilerek gerekli testler ve tedaviler uygulanmalıdır
Gıda alerjisi olduğunu oğrenen tuketiciler gıdaların etiketleme kurallarını oğrenerek, sıkıntı kaynağı gıdayı tuketmekten kacınmalıdır Kazayla alerjen gıdanın tuketilmesi durumunda erken belirtileri tanımalı, bu durumlarda uygulanacak gerekli davranışları doğru bir bicimde oğrenmelidir
Bir gıda tuketilirken veya tuketildikten sonra belirli bir gıda alerjisi olan kişiler daha onceden karşılaştığı belirtileri gostermeye başlarsa, acil olarak gerekli davranış kurallarını uygulamalı ve en yakın sağlık kuruluşuna gitmelidir
Hayatı tehdit eden durumlar
Gıdaları tukettikten sonra kucuk gıda alerjisi belirtilerinin oluşması durumunda gerekli mudahalelerin yapılmaması durumunda belirtiler kısa bir surede anafilaksiye donuşebilir Gıda alerjenlerinin tuketilmesinden sonra gıda alerjisi olan kişinin hayatını tehdit eden alerjik reaksiyon anafilaksis olarak adlandırılmaktadır Anafilaksis, aşırı duyarlık yaratan bir antijenin vucuda girmesi ile oluşan şiddetli antijen antikor reaksiyonu olarak tanımlanabilir Anafilaksi durumunda
1 Akciğerlere giden hava yolları daralır
2 Kan basıncı cok duşer ve anafilaktik şok oluşur
3 Nefes borusu tıkanır
Anafilaksi oluşması durumunda, belirtiler gorulmeye başlar başlamaz kısa zamanda epinefrin uygulanması ciddi sonucların ortaya cıkmasını onlemede yardımcı olabilmektedir
Gıda alerjisinin nedenleri
Gıda alerjisinin tedavisi
Onemli gıda alerjileri:
160tan fazla gıda, alerjisi olan insanlarda etkili olabilmektedir Gıda alerjilerinin %90ı ise en yaygın 8 alerjen gıda tarafından oluşturulmaktadır Bu gıdalar:
1 Sut
2 Yumurta
3 Balık
4 Kabuklu deniz urunleri (orn Yengec, karides, istakoz)
5 Sert kabuklu kuruyemişler (Ceviz, Fındık, Badem)
6 Fıstık
7 Un
8 Soya
Yukarıdaki sekiz gıda ve bunlardan elde edilen proteinleri iceren gıdalar yaygın gıda alerjilerinin başlıca nedenlerindendir
Gıda alerjisi Belirtiler
1 Kurdeşen
2 Yuz kızarması, kızarıklık
3 Ağızda karıncalanma, yanma veya kaşıntı hissi
4 Yuz, dil veya dudaklarda şişme
5 Bulantı ve kusma
6 Karında kramplar
7 Oksurme veya hapşırma
8 Baş donmesi
9 Boğaz ve ses tellerinde şişme
10 Nefes alma gucluğu
11 Bilinc kaybı
Belirtiler ortaya cıktığında yapılacaklar
Gıdalar tuketildikten sonra yukarıda yer alan belirtilerin ortaya cıkması gıda alerjisi işareti olabilir Tuketiciler kendilerinde bu belirtileri ortaya cıkaran gıdaları tuketmekten kacınılmalı, eğer bu gıdalar tuketilip, gıda alerjisini gosteren belirtiler ortaya cıkmışsa bir doktor veya sağlık kuruluşu ile temasa gecilerek gerekli testler ve tedaviler uygulanmalıdır
Gıda alerjisi olduğunu oğrenen tuketiciler gıdaların etiketleme kurallarını oğrenerek, sıkıntı kaynağı gıdayı tuketmekten kacınmalıdır Kazayla alerjen gıdanın tuketilmesi durumunda erken belirtileri tanımalı, bu durumlarda uygulanacak gerekli davranışları doğru bir bicimde oğrenmelidir
Bir gıda tuketilirken veya tuketildikten sonra belirli bir gıda alerjisi olan kişiler daha onceden karşılaştığı belirtileri gostermeye başlarsa, acil olarak gerekli davranış kurallarını uygulamalı ve en yakın sağlık kuruluşuna gitmelidir
Hayatı tehdit eden durumlar
Gıdaları tukettikten sonra kucuk gıda alerjisi belirtilerinin oluşması durumunda gerekli mudahalelerin yapılmaması durumunda belirtiler kısa bir surede anafilaksiye donuşebilir Gıda alerjenlerinin tuketilmesinden sonra gıda alerjisi olan kişinin hayatını tehdit eden alerjik reaksiyon anafilaksis olarak adlandırılmaktadır Anafilaksis, aşırı duyarlık yaratan bir antijenin vucuda girmesi ile oluşan şiddetli antijen antikor reaksiyonu olarak tanımlanabilir Anafilaksi durumunda
1 Akciğerlere giden hava yolları daralır
2 Kan basıncı cok duşer ve anafilaktik şok oluşur
3 Nefes borusu tıkanır
Anafilaksi oluşması durumunda, belirtiler gorulmeye başlar başlamaz kısa zamanda epinefrin uygulanması ciddi sonucların ortaya cıkmasını onlemede yardımcı olabilmektedir
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.