Beslenme gayemiz yaş, cinsiyeti, fizikî aktivite ve içinde bulunduğumuz fizyolojik duruma nazaran gereksinimimiz olan kuvvet ve besin öğelerini ehil ve istikrarlı ölçülerde alması olmalıdır. Bugüne değin yapılan ilmî araştırmalar insanın 50’ye yakın çeşitte besin öğesine gereksinimi olduğunu ortaya koymuştur. Bu öğelerin rastgele biri alınmadığında, gereğinden az ya da çok alındığında, büyüme ve gelişmenin engellendiği ve sıhhatin bozulduğu ilmî olarak ortaya konmuştur. Vücudun yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan besin öğelerinin her birinin kâfi ölçüde alınması ve vücutta münasip formda kullanılması durumu “yeterli ve istikrarlı beslenme” deyimi ile açıklanır.
Evet, daima olarak istikrarlı beslenmeden ve çeşitlilikten bahsediyorken acep sağlıklı diye bildiğimiz birtakım besinler bizim hasta olmamıza sebep olabilir mi? Sıkça tükettiğimiz besinler birer şeytan mı, melek mi? Diyet bireye mahsus olarak hazırlanmalıdır. O halde daha özgün bir diyet programı hazırlarken, bireye sağlıklı diye bulgur mu önermeli, yoksa şahıstaki hassaslık (intolerans) durumuna nazaran pirinç mi tavsiye etmeli? Ya da inek sütü, yumurta, domates, mercimek, fındık, portakal üzere besleyici özelliği bulunan besinleri verirken şahıstaki hassaslık faktörünü göz arkası mı etmeli?
Gerilim, bağırsak florasının dengesizliği, enfeksiyon ajanları yahut kimi medikal ilaçlara bağlı mukoza hasarı vb. dışında sıhhatsiz beslenme durumu, diyette çeşitliliğin olmaması (çok çokça ölçüde beyaz un ,şeker) üzere nedenlere bağlı olarak gelişen Besin hassaslığı ömür kalitesini düşüren bir durumdur.
Vücudumuz bir besinin içindeki bir unsura ekseriyetle bir proteine karşı savunma sistemini harekete geçirerek antikorlar oluşturabilir. Bu antikorlar “istilacı” besine karşı savaşa giriştiklerinde alerji belirtileri ortaya çıkar.
Azık hassaslık testi nedir?
kronik inflamatuar reaksiyonlara yol açma kabiliyeti olan besin unsurlarının ortaya çıkarılmasında kullanılan bir tanı testidir. beslenmenizde değerli mekan tutan ana kümeler içindeki yüzlerce besin bileşeni ve mikroorganizmalar test edilebilir.
Bu test sonucunda ortaya çıkan sonuçlar kilo vermeye nasıl tesir eder?
Bu yol bir zayıflama formu değildir, vücudun sindirim sisteminin besinlere karşı olan reaksiyonunu ölçen bir yoldur.
Bu testten sonra nasıl bir diyet programı uygulanmalıdır?
Bu test ile sindirim sisteminin hassaslık gösterdiği besinler kümelere ayrılarak ya büsbütün ya da kısmen beslenmeden çıkartılarak bu esnada gereken tedaviler yapılarak vücut bu hususlara duyarsız hale getirilir.
Her kilo vermek isteyen kişinin bu testi pratiği gerekir mi?
Testlerin sonucunda diyet uygularken kesinlikle beslenme alışkanlığının, sağlıklı beslenme kurallarına ne kadar uyduğu göz arkası edilmemelidir, bu bir zayıflama metodu değildir, hassaslık gelişen her besinin yansısı her devir kilo alımı formunda olmayabilir, gaz, ishal, baş ağrısı, hormon bozukluğu, romatizma, kolit, fibromiyalji, astım, alerjik şikayetler, sinüzit üzere şikayetleri de geliştirebilir.
Evlatlar için de bu test uygulanır mı?
Çocuklarda bilhassa sık rastlanana besin alerjileri için ise besin eliminasyon diyetleri uygulanır, alerji yaptığı düşünülen besinler diyetten çıkartılır ve daha sonra bunların tedavisi birebir büyüklerdeki üzere yapılır.