Gıda Etiketleri Yenileniyor yiyecek etiketleri, gıda etiketi, yeni gıda etiketi Sevgili melekler, yiyecek etiketlerinde yeni bir dönem başlıyor artık belirli miktarların üstünde kafein taşıyan gıdaların üstünde yüksek kafein içeriribaresi, bileşiminde alkol kullanılan gıdaların üzerinde de içki içeririfadesi yer alacak İşte detaylar 9989 9989 gidaetiketleriyenileniyor5c5471844e676gidaetiketleriyenileniyor5c5471844e676 200 320 gidaetiketlerijpg9989 Gıda Etiketleri Yenileniyor gidaetiketlerijpg9989 Gıda Etiketleri Yenileniyor Gıda, Tarım ve HayvancılıkBakanlığının, Türk Yiyecek Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinde Değişim Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Devlete Ait Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi Buna göre, hazır ambalajlı gıda üreten işletmeciler, toplu tüketim yerlerine karşın olan ve hazırlama, işleme, parçalama, bölme ya da doğrama işlemleri için toplu tüketim yerlerine talep edilen gıdaların ambalajının üzerinde ya da bu ambalaja yapıştırılmış bir etiket üstünde veya gıda ile ilgili ticari belgelerin üzerinde yönetmeliğin ilgili maddeleri uyarınca gerekli olan bilgilerin bulunmasını sağlayacak TATLANDIRICI KULLANIMI BELİRTİLECEK Değişiklik gereğince, Türk Yiyecek Kodeksi Yiyecek Katkı Maddesi Maddeleri Yönetmeliğine kadar kullanımına izinverilen bir tatlandırıcıyı ya da tatlandırıcıları taşıyan gıdalarda Tatlandırıcı içerirveya Tatlandırıcılıifadesi, etikette yiyecek adının yanında yer alacak Ayrıca ilave şeker ayrıca de yönetmeliğe tarafından kullanımına izin bahşedilen bir tatlandırıcıyı veya tatlandırıcıları taşıyan gıdalarda Şeker ve tatlandırıcı içerirveya Şekerli ve tatlandırıcılıifadesi de etikette gıda adının yanında yer alacak YÜKSEK KAFEİN Adında kahveya da akarsuifadesi yer alan ve kahve, akarsu ya da kahve yada nehir ekstratı bazlı içecekler hariç elde etmek üzere, değiştirilmeksizin tüketimi amaçlanan ve hangi kaynaktan gelirse gelsin 150 mgL'yi aşan bir miktarda kafein içeren içecekler, konsantre veya kurutulmuş formda olan ve tüketime hazırlandıktan sonra hangi kaynaktan gelirse gelsin 150 mgL'yi aşan bir miktarda kafein içeren meşrubat etiketlerinde, Yüksek miktarda kafein içerir Çocuklar ya da gebe ya da emziren kadınlar için tavsiye edilmezuyarısı, ürünün adı ile aynı görüş açısı içinde yer alacak Kafein miktarı, bu uyarıyı takiben parantez içinde ve yönetmeliğin ilgili maddesine uygun bir şekilde mg100 mL olarak bildirilecek ALKOLLÜ BİLEŞİMŞERE ETİKET Içki içeriryazısı bileşiminde etil içki veveya alkollü içki yer alan gıdaların, üretimi ve hazırlanmasında bileşen olarak veveya alaşım bileşende etil alkol veya da alkollü içki kullanılmışsa, alaşım bileşenin son üründe yer alan miktarına bakılmaksızın Içki içeririfadesi, etiket üzerinde yer alacak DOMUZ İÇERİR İFADESİ Gıdalarda, bileşen veveya bileşik bileşen olarak domuzdan elde edilen herhangi bir madde bulunuyorsa, alaşım bileşenin son üründe bulunan miktarına bakılmaksızın, etikette Domuzdan elde edilen içeririfadesi, gıdanın adı ile aynı yüzde yer alacak Gıda işletmecileri her durumda, gıdanın adının, nasihat edilen tüketim tarihinin ya da mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen gıdalarda son tüketim tarihinin, özel muhafaza koşullarının veya da başvuru koşullarının, gıdayı kendi adı ya da ticari unvanı aşağıda pazarlayan gıda işletmecisinin adının ya da ticari unvanının ve adresinin, hazır ambalajlı gıdaların piyasaya arz edildiği dış ambalaj üstünde de yer almasını sağlayacak GIDA ONAYLAMA NUMARASI ŞARTI Bu bilgiler, hazır ambalajlı gıdanın ambalajı ya da etiketi üzerinde bulunuyor ve dış ambalajdan açık bir şekilde ve zahmetsizce görülebiliyorsa, bilgilerin dış ambalajda her yerde belirtilmesine gerek olmayacak Kayıt işlemine tabi olan yiyecek işletmelerinde üretilen veya ambalajlanan gıdalar için, gıdanın üretildiği ya da ambalajlandığı gıda işletmesinin işletme tescil numarasının yazılması ve Bakanlıkça tasdik şartı getirilen gıdaların etiketinde Gıda onaylama numarasının yazılması gerekli olacak Gıdaların üretimi ve hazırlanmasında bileşen olarak veya da alaşım bileşende etil içki veya da alkollü alkol kullanılmışsa, etil alkol veya da alkollü içkinin adı bileşenler listesinde bildirilecek Gıdalardaki Beslenme ve Sağlık Durumu Beyanlarındaki genel hükümler, özel beslenme amaçlı gıdalar için geçerli olan yönetmelik hükümleri saklı kalmak kaydı ile uygulanacak Bakanlık kadar belirlenen ürün peşine düşüp takip sisteminin uygulanacağı yiyecek ya da gıda grupları ile kullanım süresi Bakanlık kadar belirlenerek, Bakanlığın internet sitesinde yayımlanacak Getirilen diğer bir değişiklikle, ayrı tarih bildirim türlerini gerekli ayla getiren mevzuat hükümleri saklı kalmak koşuluyla, iyotlu tuzlar hariç insan tüketimine yerinde tuzlarda tüketim tarihinin belirtilmesi zorunluluğu kaldırıldı TÜKETİM TARİHLERİ Nasihat edilen tüketim tarihi, Öğüt edilen tüketim tarihiifadesi, açık bir şekilde kullanılarak veya tarihinden önce tüketilmesi tavsiye edilirbiçiminde belirtilecek Bu ifadenin yanına ya tarihin kendisi veya tarihin etiket üzerinde bulunduğu yere atıfta bulunan bir açıklama yer alacak Son tüketim tarihi, Son tüketim tarihiifadesi kullanılarak veya tarihine kadar tüketinizşeklinde belirtilecek Değişiklikle fırın ürünleri kategorisindeki gıdalar listesine ilave yapılarak, tart ve turta çeşitlerinin porsiyon büyüklükleri 65 gram, çörek çeşitlerinde 30 gram olarak belirlendi Genişletmek için tıkla