Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Gıda fiyatları fırladı; TÜSİAD ve OECD tarımı masaya yatırdı

Gıda fiyatları fırladı; TÜSİAD ve OECD tarımı masaya yatırdı
0
68

Garfield

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
80
TUSIAD%2Din%2Dyeni%2Dbaskaninin%2DItalyan%2Dasilli%2Dolmasi%2Dsosyal%2Dmedyada%2Dtartisma%2Dkonusu%2Doldu%2D216732%2Ejpg

Türkiye’de çiftçilerin yaş ortalaması 52-53 civarında. Gençlerin çiftçilikten uzaklaşmasının esas nedeni, üretim sürecinde çekilen zahmetlere karşın birçok vakit maliyetlerin dahi karşılanamaması. Kırsalda cazip bir hayat bulamayan gençler, büyük kentlerde minimum fiyatla çalışmayı göze alarak kırsalı terk ediyor. 

Yıllardır çiftçiliğin cazip hale getirilmesini talep eden ziraat bölümü temsilcileri, tahlil bulunamadığı takdirde bunun faturasını tüm ülkenin ödeyeceği konusunda daima uyarıyor.

Son beş yılda üçüncü kere tarım alanında rapor hazırlayan TÜSİAD da, bu alandaki eksikliklere dikkat çekti. “Türkiye nüfusunun yüzde 90’ınından fazlası kentlerde ve ilçelerde yaşıyor” diyen TÜSİAD Lideri Simone Kaslowski, “Tarımın meselelerine bakarken kentleşmeye de odaklanılması gerek. Daldaki ölçek problemine, kırdan kente göç, yaşlanan tarım nüfusu üzere etkenleri de eklediğimizde hususun toplumsal öncelik alanları da netleşiyor. Tarımı gençlerin, girişimcilerin ilgi alanına çekmeliyiz. Bu çerçevede, eğitim ıslahatının ve teknolojik gelişmelerin kayda kıymet rol oynayabileceğine inanıyorum” dedi.

YURTDIŞI BURSU

OECD/BIAC Besin ve Tarım Komitesi Lideri Metin Akman da, şunları önerdi: “Gençleri tarıma çekebilmemiz çok değerli. Lakin, ziraat fakültelerinde okuyan gençlere İngilizce eğitimi veriliyor mu, dünyaya entegre olup, global gelişmeleri takip edebilecekler mi sorusu çok değerli. Onları devlet bursu ile dünyanın en yeterli tarım ülkelerine göndersek... Gençleri bu alana çekemezsek teknoloji de trendleri de yakalayamayız. Gençlerle tarım bir ortaya gelirse keyifli sonu yakalarız.

ÜRETİCİ SORUN YAŞIYOR

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Lideri Tuncay Özilhan, “Avrupa’nın en büyük tarım alanına sahip olmamıza karşın verimli arazi ve yatırım yetersizliğinden kelam ediyoruz. Politikalarımızla önceliklendirilmiş bir tarım bölümü vizyonuyla hareket etmeliyiz” dedi. Özilhan, şöyle devam etti: 

“Artan girdi fiyatları ve bundan etkilenen besin enflasyonu ve finansman ezası üzere problemlerin olduğu bir yapıda en büyük düşünceyi üretici yaşıyor. Meselelerin tahlili için; üreticiden tüketiciye kadar tüm paydaşlara yönelik kalıcı siyasetler oluşturmalı ve uygulamalıyız.”

ENFLASYON KISA VADEDE DÜŞMEZ

Gelişmekte olan ülkelerde yabanî bir kentleşmenin olduğuna dikkat çeken Metin Akman, “Gıda enflasyonu da tekrar gelişmekte olan ülkelerin sorunu. Herkes kentlere gidiyor. Paha ve tedarik zinciri değişiyor fakat uygun regülasyonlar oluşturulamıyor. Siyasetçi da enflasyonu düşürmek için piyasaya müdahale ediyor. Fakat enflasyon artmaya devam ediyor. Besin enflasyonun kısa vadede düşmeyeceğini düşünüyorum” dedi.

“Çifçinin refahı artarsa, endüstricinin rekabet gücü artar” diyen Akman, “Sosyal adalet için devlet müdahalesi katiyetle olmalı. Lakin bunun dışındakiler refahı düşürüyor” diye konuştu.

TÜSİAD’ın “Sürdürülebilir Büyüme Bağlamında Tarım ve Besin Kesiminin Tahlili Raporu”nda, Türk tarımının zayıf taraflarına ve karşı karşıya kaldığı tehditlere karşılık birtakım siyaset tekliflerinde bulunuldu. Bunlardan kimileri şöyle: “Adil ticaretin sağlanması için mevzuat hazırlanmalı, Yeni Hal Yasası’nda komisyoncu-tüccar ayrımı ortadan kaldırılmalı, üretim girdilerinin günlük yahut haftalık karşılaştırılmalı fiyat takip altyapısı geliştirilmeli, tarım ve besin eserlerine dair dış ticaret siyasetleri revize edilmeli.”

858,505Konular
982,791Mesajlar
33,075Kullanıcılar
Üst Alt