Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Gıda fiyatlarının artacağının göstergesi! Toprak Mahsulleri Ofisi’ne sınırsız ithalat yetkisi

Gıda fiyatlarının artacağının göstergesi! Toprak Mahsulleri Ofisi’ne sınırsız ithalat yetkisi
0
184

seocu

FD Üye
Etkileşim
3
F-D Coin
69
Referandum%2Dicin%2Dgece%2Dyarisi%2Daflari%2DCiftcilerin%2Dborclari%2Dsilindi%2D189297%2Ejpg

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen Vergi Paketi’ne eklenen bir husus ile Toprak Mahsulleri Ofisi’ne şok bir yetki verildi. Buna nazaran, TMO, Kamu İhale Kanunu’na tabi olmadan yurt içi ve yurt dışından her türlü satın alma yetkisine sahip olacak. TMO, bu yetkiyle birlikte her türlü ziraî eseri ithal edebilecek.

"EKONOMİYİ BÜSBÜTÜN DIŞA BAĞIMLI HALE GETİREBİLİR"

Uzmanlar, Vergi Paketi’ne eklenen husus ile Toprak Mahsülleri Ofisi’ne verilen ithalat yetkisinin, ülkenin dışa bağımlığını önemli formda artıracağı ve Türkiye’de tarıma darbe vuracağı görüşünü savunuyor.

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü İktisat Araştırmaları Merkezi Lideri Prof. Dr. Mehmet Alagöz, Yeniçağ gazetesine yaptığı açıklamada kelam konusu yetkinin Türkiye’de tarımı bitirebileceğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Alagöz, yaptığı açıklamada şu tabirleri kullandı:

“Türkiye iktisadında her ne kadar 2018 yılından bu yana ekonomik sıkıntılar görünmeye başlasa da, makro ekonomik göstergelerdeki problemlerin asıl belirginleşmesi 2014 yılında olmuştur. 2014 yılından bu yana Türkiye iktisadında yerli katma kıymet düşüklüğünü gerçek bölümlerde görebiliyoruz. Tarım bölümü de bunlardan biridir.”

“KIŞ AYLARINDA BESİN FİYATLARININ ARTACAĞININ GÖSTERGESİ”

“Böyle bir yetkiye gereksinim duyulması öncelikle şunu ortaya koymaktadır. Bu karar, önümüzdeki kış aylarında tarım eserlerinin fiyatlarında çok değerli yükselmeler meydana geleceğini ve buna önlem emelli alınan bir karar olarak gözükmektedir. Bu durum tarım eserlerinde fiyat istikrarını korumak yada enflasyon oranı üzerindeki baskısını azaltmaya yönelik bir strateji olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

Fakat bu türlü bir yetkilendirme besin enflasyonunu baskılasa da, çiftçiler ve ziraî eser satan işletmeler üzerindeki tesiri çok farklı olacaktır. Zira son yıllarda yüksek oranlarda olan Tarım ÜFE oranlarına bakıldığında, çiftçilerin maliyetlerinin çok yükseldiği görülmektedir. Bilhassa son iki yıldır ziraî üretim içerisinde kullanılan girdi maliyetleri örneğin elektrik, mazot, tohum ve gübre fiyatlarının çok yüksek seviyede artmıştır. Münasebetiyle bu artışlar gecikmeli olarak piyasa satış fiyatlarına yansıması şuan daha besbelli hale gelmiştir. Yüksek maliyetle ziraî üretim yapan işletmeler, bunu fiyatlarına yansıtmıştır.”

“ASIL TAHLİL ZİRAÎ ESER MALİYETLERİNİ DÜŞÜRMEK”

“Bu fiyat yansımalarının enflasyon üzerindeki tesirini ortadan kaldırmak için bu türlü bir uygulamaya gerek duyulmuştur. Fakat asıl tahlil tabi ki bu değildir. Tahlil çiftçinin maliyetini düşürecek ve daha fazla ziraî üretim gerçekleştirecek siyasetlerdir. Örneğin kimilerini şöyle söyleyebiliriz. Çiftçinin ziraî arazi üzerinde kullandığı mazot üzerindeki ÖTV üzere vergilerden muaf edebilir, ucuz mazot sağlanabilir. Çiftçinin kullandığı elektrik fiyatında indirimler yapılabilir. Devlet olarak gübre ve yerli tohum üretir yahut ürettirirsiniz ve uygun fiyata çiftçinin kullanımını sağlarsınız. Ayrıyeten bunları yaptıktan sonra Türkiye’de yaklaşık 38 milyon hektar tarım arazinin yalnızca 15.5 milyon hektarının tarım arazi olarak kullanıldığı düşünüldüğünde, tarım yerlerimizin atıl durumda olduğunu görebiliriz.

Bunların ziraî üretim yapılabilmesi için bir düzenlemenin çıkarılması ile birlikte Türk tarım kesiminin önündeki bütün pürüzleri ortadan kaldırılabilir. Tabi ki bunlar yapılamaz ise TMO, artık her fiyat artışında yahut dalgalanmada tarım eserleri ithal ederek, piyasadaki enflasyonist baskıyı azaltacaktır.

Buna karşılık yüksek maliyetle üretim yapmış ve piyasa fiyatı yükselmiş olan yerli ziraî eserler ya ziyanına satılacak yada piyasa da alıcısı olmayacağı için çürüyecektir. Bundan çiftçilerimiz ziyan görecektir.”

“TMO, DAİMA İTHALAT YAPAR HALE GELEBİLİR”

“Ancak asıl tehlike, bu türlü bir durumda ziyana uğramış olan çiftçilerin, maliyetler uygun hale gelinceye kadar bir daha üretim yapmaması yahut ziraî üretimden büsbütün çekilmesi üzere bir tepki göstermesi ihtimalini karşımıza çıkarır. Bu durum süreksiz olarak devreye konulduğunu düşündüğüm yetkilendirmenin, TMO’yu daima tarım eseri ithal eden bir kuruma dönüştürebilir. Ve asıl değerlisi çiftçiyi toprağına küstürebilir ve Türkiye’yi tarım ülkesi olmaktan çıkarıp, ziraî eserlerini büsbütün ithal eden bir ekonomik yapıya dönüştürebilir. Böylelikle tarım kesiminde başlayan üretim kayıpları, bu dalın ürettiklerini girdi olarak kullanan sanayi bölümüne de sıçrayabilir. Bu da yerli katma pahalı üretimde sorun yaşayan ülke ekonomimizin büsbütün dışa bağımlı hale gelmesine neden olabilir. “

Serkan Talan/Yeniçağ