GIDA KATKI MADDELERI!!(manâlı) gıda katkı maddesi maddeleri sunum Arial, Helvetica Tahoma, Arial, Helvetica Arial, HelveticaSon yıllarda, öze 1548332252 1548332252 gidakatkimaddelerionemli5c4f7b7a3a87egidakatkimaddelerionemli5c4f7b7a3a87e http:wwwkolaycabulnetikatki1 llikle alıcı haklarını ilgilendiren ve en çok tartışılan konulardan biri de hergün tükettiğimiz hazır yiyecek ürünlerinde bulunan katkı maddesi maddeleri Bunları hepimiz tekrar tekrar tekrar tüketiyoruz; hatta içinde yaşadığımız toplum şartları da bir yerde bunu gerektiriyor diyebiliriz Sağlıklı beslenmeye itina bildiren kişiler bile bir kap meyveli yoğurt veya kuru meyve yerken mesela birtakım kimyasal maddeleri de beraberinde tüketiyorKuşkusuz bu katkı maddelerinin hepsi insan sağlığına zaralı yok Keza bu katkı maddesi maddelerinden bilen birçok birey bu ürünleri bilinçli olarak tüketmekten rahatsız olmamaktadır sigara içenlerin durumunda olduğu gibi Bu yazının amacı, bu konuda bilinçlenmek isteyen ya da birazcık olsun veri sahibi olmak isteyen tüketicilere asistan edebilmek Ben kişisel olarak bu katkı maddeleriyle bir alerji sorunu sonucunda tanıştım; bu yüzden herkesin bu konuda bilgi sahibi olması gerektiğine inanıyorum Sorun, bugüne dek Türkiye'de tüketicilere neyin zararlı neyin zararsız olduğunun açık bir şekilde duyurulmamış olması Yoksa bu katkı maddesi maddelerinin tüketilmesi veya tüketilmemesi iyice bireyin tercihine kalmış birşey Yani esas kayda değer olan tercih edebilme hakkımızın olması! 1548332252 1548332252 gidakatkimaddelerionemli5c4f7b7a4b992gidakatkimaddelerionemli5c4f7b7a4b992 http:wwwkolaycabulnetikatki2 Son 30 yıldır gelişmiş ülkeler ilk önce olmak üzere, yiyecek maddelerinde kullanılan katkı maddelerinde tam bir patlama olmuştur Örneğin sadece İngiltere'de bir yıl içinde kullanılan katkı maddesi maddelerinin toplam ağırlığının iki yüz bin tonu geçtiği sanılıyor Birçok güzel kokulezzetlendirici edinmek üzere toplam altı bin civarında katkı maddesi bulunuyor Bu maddelerin tüketimi arttıkça, bir takım rahatsızlıklarla olan bağlantılara karşın bulgular da ortaya çıkmıştır Bunların içinde en sık sık görülenleri egzema,astım,başağrısı,alerjik kaşıntılar,gastrik rahatsızlıklar,ishal,(bilhassa çocuklarda) hiperaktiflik ve fazla duyarlık (hypersensitivity vb Örneğin İngiltere bugün Avrupa'nın en hasta ülkesi konumunda; keza bu ülkedekikanser vakalarının sayısı dünyanın en üstteki sıralarında yer almaktadır Ne eyvah ama dünyanın dağıtılmış devletleri, bu konuda artırılması ve geliştirilmesi gereken araştırmalara ve birtakım gıda komitelerinin uyarılarına sırt çevirmektedir Reel şu fakat, son iki,üç nesil bir nevi 'denek'olarak kullanılmaktadır Bu maddelerin güvenli olup olmadığını iyi anlamak için hayvanlar(özellikle fareler) kullanılmıştır; ama hayvanlar insan yok ancak onlara kendilerini nasıl hissetiklerini soralım(Başınız ağrıyor mu? Mideniz bulanıyormuş gibi!) Ayrıca insanlarla hayvanların biyokimyasal ve kalıtımsal yapıları farklı olduğu için varılan sonuçlar son derece aldatıcı olabiliyor Bir örnek:insanlar thalidomide ilacından, farelerden yüz kat, maymunlardansa yirmi kat daha aklıselim olup fazla daha artı etkilenmektedirler Diğer bir nokta da, bu katkı maddelerinin 'kokteyl etkisi'nin araştırılmamasıİki madde üzerinde ansızın yapılan ender bir araştırma sonucunda,sodyum sülfit(E221) ile benzoik asidin(E210)etkileri karşılaştırıldıklarında,ayrı ayrı tek başlarına verdikleri sonuçlardan fazla daha önemli olduğu ortaya çıkmış 1548332252 1548332252 gidakatkimaddelerionemli5c4f7b7a7c45cgidakatkimaddelerionemli5c4f7b7a7c45c http:wwwkolaycabulnetikatki3 Şunu da kabul etmek gerekir ama, katkı maddesi maddeleri doğal yaşamımızın mucizeleri arasında Emülgatörler, düzenleyiciler(stabilitör),katılaştırıcılar,jöleleştirici maddeler, ayırıcılar(anticaking agents) ve boyalar baştan sona yiyecekler dipdiri yapılarıyla, capcanlı renkleriyle, parlak soslarıyla gözümüze fazla daha cazibeli görünecektir Bu maddelerle bundan böyle hiçbir şey imkansız değil Günümüz dünyasında bir gıdanın raf ömrünün bir sene, iki yıl ya da bilmem kaç yıl daha uzaması artık insan sağlığından fazla daha manâlı Size gösterişli ama ne yazık ama reel bir misal, bir paket hazırlanmış tavuk çorbasının içindekiler:nişasta, kuru glikoz şurubu(acaba nasıl kurutuluyor?), nebati yağ, şeker, lezzetlendiriciler: monosodyum glutamat (621), sodyum 5'ribonucleotide (635),tuzlu, kurutulmuş tavuk, soğan tozu, asit düzenleyici: E340, baharatlar, emülgatörler: E471, E472(b), boyalar: E150,E102, antioksidanlar:E320,E321(!!!) Hepimiz artık sanayi, şehir halkı ve toprak kirliliği ile kimyasal bir çevre içinde yaşamaktayız Vücudumuza giren zehir miktarını muhtemel olduğunca azaltmak vücudumuzun ve bağışıklık sistemimizin daha zinde olmasını sağlayacaktır kuşkusuz Ve nadiren tüketilen birkaç katkı natürel ancak bizi öldürmez