iltasyazilim
FD Üye
yiyecek teknolojisi bölümü hangi üniversitelerde var
Yiyecek Teknolojisi Bölümü
Yiyecek Teknolojisi Alanı
Gıda maddelerinin sağlık koşullarına uygun bir şekilde üretilmesi, ambalajlanması, depolanması ile gıdalar üzerinde duyusal, maddi, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite yoklama analizlerinin yapılmasında ve sonuçlarının yorumlanmasında ödev alan ara meslek elemanıdır
GÖREVLER
Tasarlanmış olan üretimin gerçekleşmesi için yiyecek mühendisi ve yiyecek teknikerinin gözetimi aşağıda; Her türlü gıda maddelerinin (hububat, süt ve süt ürünleri, değişik et ürünleri, nebati gıdalar) işlenmesinde farklı alanlara yönlendirilmiş teknikleri kullanır, Gıdaların sağlığa uygunluğunu kontrol için gıdalardan ve yiyecek katkı maddelerinden örnekler alır, Laboratuarda öbür yöntemler kullanarak duyusal, maddesel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapar, sonuçları yorumlar, gerekli raporları düzenler, çıkan sonuçları ilgili kişilere iletir, Kaliteli ve standart ürün üretilmesini sağlar, İşletmelerde hijyen ve temizleme kurallarını uygular ya da uygulanmasını sağlar, Gıda üretiminde kullanılan en son teknolojileri peşine düşüp takip eder, Gıdaların yerinde bir şekilde paketlenmesini ve muhafazasını sağlar
KULLANILAN CIHAZ VE MALZEMELER
Her türlü yiyecek ve yiyecek katkı, Gıda üretiminde kullanılan makineler, Analizler için laboratuar vasıta gereçleri, Gerektiğinde bilgisayar, Dağıtılmış kimyasal maddeler
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Yiyecek teknolojisi teknisyeni olmak isteyenlerin; Sıradan düzeyde genel yeteneğe sahip, Kimya ve biyoloji konularına ilgili, Gözleri sağlam ve görme gücü yüksek, Dikkatli ve sorumluluk sahibi, Başkaları ile işbirliği yapabilen kimseler olmaları gerekir
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Gıda teknolojisi teknisyeni, özel sektörde gıda üreten fabrikaların üretim ve laboratuar bölümlerinde, ulus kuruluşlarının yiyecek laboratuarlarında atama yaparlar Laboratuar ve iş ortamı temizdir Fakat, üretim yapılan yer sıcak, rutubetli ve kokulu olabilir Meslek elemanları yiyecek mühendisleri, kimya mühendisleri, biyologlar, veterinerler, diyetisyenler ve gıda teknikerleriyle iletişimde bulunurlar
ÇALIŞMA ALANLARI VE MESLEK BULGU OLANAKLARI
Gıda teknolojisi teknisyenleri, yiyecek sanayi ile ilgili halk (Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Orman Bakanlığı Kontrol Laboratuarları, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Afiyet Müdürlükleri vb) ve özel sektör kuruluşlarında yiyecek üreten fabrikaların gıda laboratuarlarında ve özel yiyecek laboratuarlarında ara teknik eleman olarak çalışırlar
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi Endüstri Iş Liselerinin “yiyecek teknolojisi bölümünde, Hem Anadolu Kız Iş Anadolu Meslek Liseleri ile Kız Iş Liselerinin Ağırlama ve Yiyecek Teknolojisi alanının Gıda Analizi dalında verilmektedir
MESLEK EĞİTİMİNE ANTRE KOŞULLARI
Endüstri iş liselerine girebilmek için; ilköğretim mezunu almak, Bünyesi ve afiyet gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak gerekmektedir
Anadolu Kız MeslekAnadolu Meslek Liselerine girebilmek için ilköğretim okulu mezunu edinmek ve Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Koyma Sınavında başarıya ulaşmak, Kız Iş Liselerine girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak gerekmektedir
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Gıda teknolojisi teknisyenliği mesleğinin eğitim süresi Endüstri Iş liselerinde 3 sene, Anadolu Kız MeslekAnadolu Meslek Liselerinde ve teknik liselerde 4 yıldır Bu eğitimde öğrenciler; genel kültür dersleri olarak, Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Ceset Eğitimi, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Ulusal Emniyet Bilgisi Teorik Iş dersleri olarak; Teknik Fotoğraf, Esas Kimya, Çözümsel Kimya, Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Kimyası, Sınai Kimya, Gıda Imal Makineleri, Yiyecek Inceleme Metotları, Yiyecek Üretim Teknolojisi, Soğutma Tekniği Uygulamalı meslek dersleri olarak; Kimya ve Mikrobiyoloji Laboratuarı, Gıda Laboratuarı ve Üretim Uygulama derslerini alırlar
MESLEKTE İLERLEME
Yiyecek teknolojisi teknisyenleri, çalıştıkları kurum, kuruluş ve işletmelerde ustabaşı, şef olabilirler
Endüstri Iş liselerinin “Gıda Teknolojisi bölümünden mezun olanlar; Endüstriyel Tavukçuluk, Et Endüstrisi, Yiyecek Teknolojisi, Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği, MeyveSebze İşleme, Süt ve Ürünleri, Tavukçuluk, Un Üretim Teknolojisi, Yağ Endüstrisi ön lisans programlarına sınavsız olarak girebilirler
Anadolu Kız IşAnadolu Iş ve Kız Meslek Liselerinin “Eğlence ve Yiyecek Teknolojisi alanından mezun olanlar; Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Otel İşletmeciliği (Açık öğretim), Turizm ve Seyahat İşletmeciliği, Aşçılık, Hazır Yemek Yemek ve Aşçılık, Turizm Animasyonu, programlarına sınavsız olarak girebilirler
Endüstri iş liselerinin “Yiyecek Teknolojisi bölümünden mezun olanlar; Aile Ekonomisi ve Besin Öğretmenliği, Aile ve Alıcı Bilimleri Öğretmenliği, Beslenme ve Diyetetik (Afiyet Teknolojisi YO), Besin ve Diyetetik (Sıhhat YO) lisans programlarını seçim etmeleri durumunda, ek puan almaları sebebiyle diğer bölümlerden mezun olanlara tarafından başta yerleştirilmektedir
Keza; Gösteri ve Gıda Teknolojisi Alanından mezun olanlar; Beslenme ve Diyetetik (Afiyet Teknolojisi YO), Besin ve Diyetetik (Sağlık Durumu YO), Aile Ekonomisi ve Gıda Öğretmenliği, Aile ve Alıcı Bilimleri Öğretmenliği, Konaklama İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YO), Konaklama İşletmeciliği Öğretmenliği, Gezi İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YO), Yolculuk İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YO), Turist Rehberliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YO), Turizm İşletmeciliği (Uygulamalı Bilimler YO), Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YO), Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YO, Turizm ve Otel İşletmeciliği (Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik YO), Turizm ve Otel İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YO), Turizm ve Otelcilik ( Bilgisayar ve Turizm Yüksek Okulu) Turizm ve Otelcilik (Uygulamalı Bilimler YO), Turizm ve Otelcilik (Yabancı Diller YO), Turizm ve Rehberlik (Uygulamalı Bilimler YO) lisans programlarını seçim etmeleri durumunda, ilave puan almaları sebebiyle öteki bölümlerden mezun olanlara göre ilk olarak yerleştirilmektedir
EĞİTİM BOYUNCA VE EĞİTİM SONRASI GELIR
Iş eğitimi boyunca öğrenciler hüner eğitimi yaptıkları işletmede aylık olarak en az ücretin % 30 ’ undan az olmamak üzere ücret alırlar Eğitim gören adayların meslek kazası, meslek riski ve iş hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır Tüm öğrenci haklarından yararlanır Eğitim görülen işletmenin sağlayacağı sosyal olanaklardan faydalanır
Özel sektörde çalışanlar yeteneğine, işletmenin aidat politikasına göre asgari ücretten az olmamak üzere değişen miktarlarda ödenti alırlar Ulus sektöründe çalışanlar ise; lise mezunlarına göre bir üstteki derece ile göreve başlarlar ve minimum ücretin yaklaşık 23 katı civarında ödenti almaktadırlar
Yiyecek Teknolojisi Bölümü Olan Üniversiteler ve İlgili Fakülteleri
CELAL BAYAR SARUHANLI MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA TEKİRDAĞ ZİRAAT FAKÜLTESİ TEKİRDAĞ MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA KIRKLARELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ KARACABEY IŞ YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR ALTINTAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU BİLECİK IŞ YÜKSEKOKULU
BALIKESİR BANDIRMA MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE AFYON IŞ YÜKSEKOKULU
EGE EGE MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL ŞARKİKARAAĞAÇ IŞ YÜKSEKOKULU
ANKARA KALECİK MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ KARACABEY IŞ YÜKSEKOKULU
KOCAELİ İHSANİYE IŞ YÜKSEKOKULU
HACETTEPE KAMAN IŞ YÜKSEKOKULU
ANADOLU BİLECİK IŞ YÜKSEKOKULU
EGE TİRE KUTSAN IŞ YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ TEKNİK BİLİMLER IŞ YÜKSEKOKULU
SELÇUK KARAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
HARRAN SİVEREK MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS TERME IŞ YÜKSEKOKULU
FIRAT MUŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART BAYRAMİÇ IŞ YÜKSEKOKULU
BALIKESİR BANDIRMA IŞ YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET ZARA AHMET ÇUHADAROĞLU IŞ YÜKSEKOKULU
GAZİANTEP NİZİP MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK NARMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE SULTANDAĞI MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET ŞEBİNKARAHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK OLTU IŞ YÜKSEKOKULU
TRAKYA MALKARA IŞ YÜKSEKOKULU
HARRAN ŞANLIURFA IŞ YÜKSEKOKULU
ATATÜRK HINIS IŞ YÜKSEKOKULU *
Yiyecek Teknolojisi Bölümü
Yiyecek Teknolojisi Alanı
Gıda maddelerinin sağlık koşullarına uygun bir şekilde üretilmesi, ambalajlanması, depolanması ile gıdalar üzerinde duyusal, maddi, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite yoklama analizlerinin yapılmasında ve sonuçlarının yorumlanmasında ödev alan ara meslek elemanıdır
GÖREVLER
Tasarlanmış olan üretimin gerçekleşmesi için yiyecek mühendisi ve yiyecek teknikerinin gözetimi aşağıda; Her türlü gıda maddelerinin (hububat, süt ve süt ürünleri, değişik et ürünleri, nebati gıdalar) işlenmesinde farklı alanlara yönlendirilmiş teknikleri kullanır, Gıdaların sağlığa uygunluğunu kontrol için gıdalardan ve yiyecek katkı maddelerinden örnekler alır, Laboratuarda öbür yöntemler kullanarak duyusal, maddesel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapar, sonuçları yorumlar, gerekli raporları düzenler, çıkan sonuçları ilgili kişilere iletir, Kaliteli ve standart ürün üretilmesini sağlar, İşletmelerde hijyen ve temizleme kurallarını uygular ya da uygulanmasını sağlar, Gıda üretiminde kullanılan en son teknolojileri peşine düşüp takip eder, Gıdaların yerinde bir şekilde paketlenmesini ve muhafazasını sağlar
KULLANILAN CIHAZ VE MALZEMELER
Her türlü yiyecek ve yiyecek katkı, Gıda üretiminde kullanılan makineler, Analizler için laboratuar vasıta gereçleri, Gerektiğinde bilgisayar, Dağıtılmış kimyasal maddeler
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Yiyecek teknolojisi teknisyeni olmak isteyenlerin; Sıradan düzeyde genel yeteneğe sahip, Kimya ve biyoloji konularına ilgili, Gözleri sağlam ve görme gücü yüksek, Dikkatli ve sorumluluk sahibi, Başkaları ile işbirliği yapabilen kimseler olmaları gerekir
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Gıda teknolojisi teknisyeni, özel sektörde gıda üreten fabrikaların üretim ve laboratuar bölümlerinde, ulus kuruluşlarının yiyecek laboratuarlarında atama yaparlar Laboratuar ve iş ortamı temizdir Fakat, üretim yapılan yer sıcak, rutubetli ve kokulu olabilir Meslek elemanları yiyecek mühendisleri, kimya mühendisleri, biyologlar, veterinerler, diyetisyenler ve gıda teknikerleriyle iletişimde bulunurlar
ÇALIŞMA ALANLARI VE MESLEK BULGU OLANAKLARI
Gıda teknolojisi teknisyenleri, yiyecek sanayi ile ilgili halk (Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Orman Bakanlığı Kontrol Laboratuarları, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Afiyet Müdürlükleri vb) ve özel sektör kuruluşlarında yiyecek üreten fabrikaların gıda laboratuarlarında ve özel yiyecek laboratuarlarında ara teknik eleman olarak çalışırlar
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi Endüstri Iş Liselerinin “yiyecek teknolojisi bölümünde, Hem Anadolu Kız Iş Anadolu Meslek Liseleri ile Kız Iş Liselerinin Ağırlama ve Yiyecek Teknolojisi alanının Gıda Analizi dalında verilmektedir
MESLEK EĞİTİMİNE ANTRE KOŞULLARI
Endüstri iş liselerine girebilmek için; ilköğretim mezunu almak, Bünyesi ve afiyet gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak gerekmektedir
Anadolu Kız MeslekAnadolu Meslek Liselerine girebilmek için ilköğretim okulu mezunu edinmek ve Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Koyma Sınavında başarıya ulaşmak, Kız Iş Liselerine girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak gerekmektedir
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Gıda teknolojisi teknisyenliği mesleğinin eğitim süresi Endüstri Iş liselerinde 3 sene, Anadolu Kız MeslekAnadolu Meslek Liselerinde ve teknik liselerde 4 yıldır Bu eğitimde öğrenciler; genel kültür dersleri olarak, Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Ceset Eğitimi, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Ulusal Emniyet Bilgisi Teorik Iş dersleri olarak; Teknik Fotoğraf, Esas Kimya, Çözümsel Kimya, Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Kimyası, Sınai Kimya, Gıda Imal Makineleri, Yiyecek Inceleme Metotları, Yiyecek Üretim Teknolojisi, Soğutma Tekniği Uygulamalı meslek dersleri olarak; Kimya ve Mikrobiyoloji Laboratuarı, Gıda Laboratuarı ve Üretim Uygulama derslerini alırlar
MESLEKTE İLERLEME
Yiyecek teknolojisi teknisyenleri, çalıştıkları kurum, kuruluş ve işletmelerde ustabaşı, şef olabilirler
Endüstri Iş liselerinin “Gıda Teknolojisi bölümünden mezun olanlar; Endüstriyel Tavukçuluk, Et Endüstrisi, Yiyecek Teknolojisi, Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği, MeyveSebze İşleme, Süt ve Ürünleri, Tavukçuluk, Un Üretim Teknolojisi, Yağ Endüstrisi ön lisans programlarına sınavsız olarak girebilirler
Anadolu Kız IşAnadolu Iş ve Kız Meslek Liselerinin “Eğlence ve Yiyecek Teknolojisi alanından mezun olanlar; Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Otel İşletmeciliği (Açık öğretim), Turizm ve Seyahat İşletmeciliği, Aşçılık, Hazır Yemek Yemek ve Aşçılık, Turizm Animasyonu, programlarına sınavsız olarak girebilirler
Endüstri iş liselerinin “Yiyecek Teknolojisi bölümünden mezun olanlar; Aile Ekonomisi ve Besin Öğretmenliği, Aile ve Alıcı Bilimleri Öğretmenliği, Beslenme ve Diyetetik (Afiyet Teknolojisi YO), Besin ve Diyetetik (Sıhhat YO) lisans programlarını seçim etmeleri durumunda, ek puan almaları sebebiyle diğer bölümlerden mezun olanlara tarafından başta yerleştirilmektedir
Keza; Gösteri ve Gıda Teknolojisi Alanından mezun olanlar; Beslenme ve Diyetetik (Afiyet Teknolojisi YO), Besin ve Diyetetik (Sağlık Durumu YO), Aile Ekonomisi ve Gıda Öğretmenliği, Aile ve Alıcı Bilimleri Öğretmenliği, Konaklama İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YO), Konaklama İşletmeciliği Öğretmenliği, Gezi İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YO), Yolculuk İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YO), Turist Rehberliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YO), Turizm İşletmeciliği (Uygulamalı Bilimler YO), Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YO), Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YO, Turizm ve Otel İşletmeciliği (Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik YO), Turizm ve Otel İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YO), Turizm ve Otelcilik ( Bilgisayar ve Turizm Yüksek Okulu) Turizm ve Otelcilik (Uygulamalı Bilimler YO), Turizm ve Otelcilik (Yabancı Diller YO), Turizm ve Rehberlik (Uygulamalı Bilimler YO) lisans programlarını seçim etmeleri durumunda, ilave puan almaları sebebiyle öteki bölümlerden mezun olanlara göre ilk olarak yerleştirilmektedir
EĞİTİM BOYUNCA VE EĞİTİM SONRASI GELIR
Iş eğitimi boyunca öğrenciler hüner eğitimi yaptıkları işletmede aylık olarak en az ücretin % 30 ’ undan az olmamak üzere ücret alırlar Eğitim gören adayların meslek kazası, meslek riski ve iş hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır Tüm öğrenci haklarından yararlanır Eğitim görülen işletmenin sağlayacağı sosyal olanaklardan faydalanır
Özel sektörde çalışanlar yeteneğine, işletmenin aidat politikasına göre asgari ücretten az olmamak üzere değişen miktarlarda ödenti alırlar Ulus sektöründe çalışanlar ise; lise mezunlarına göre bir üstteki derece ile göreve başlarlar ve minimum ücretin yaklaşık 23 katı civarında ödenti almaktadırlar
Yiyecek Teknolojisi Bölümü Olan Üniversiteler ve İlgili Fakülteleri
CELAL BAYAR SARUHANLI MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA TEKİRDAĞ ZİRAAT FAKÜLTESİ TEKİRDAĞ MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA KIRKLARELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ KARACABEY IŞ YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR ALTINTAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU BİLECİK IŞ YÜKSEKOKULU
BALIKESİR BANDIRMA MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE AFYON IŞ YÜKSEKOKULU
EGE EGE MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL ŞARKİKARAAĞAÇ IŞ YÜKSEKOKULU
ANKARA KALECİK MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ KARACABEY IŞ YÜKSEKOKULU
KOCAELİ İHSANİYE IŞ YÜKSEKOKULU
HACETTEPE KAMAN IŞ YÜKSEKOKULU
ANADOLU BİLECİK IŞ YÜKSEKOKULU
EGE TİRE KUTSAN IŞ YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ TEKNİK BİLİMLER IŞ YÜKSEKOKULU
SELÇUK KARAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
HARRAN SİVEREK MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS TERME IŞ YÜKSEKOKULU
FIRAT MUŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART BAYRAMİÇ IŞ YÜKSEKOKULU
BALIKESİR BANDIRMA IŞ YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET ZARA AHMET ÇUHADAROĞLU IŞ YÜKSEKOKULU
GAZİANTEP NİZİP MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK NARMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE SULTANDAĞI MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET ŞEBİNKARAHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK OLTU IŞ YÜKSEKOKULU
TRAKYA MALKARA IŞ YÜKSEKOKULU
HARRAN ŞANLIURFA IŞ YÜKSEKOKULU
ATATÜRK HINIS IŞ YÜKSEKOKULU *