Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Gıda Zehirlenmesinde Erken Müdahale Tedaviyi Kolaylaştırıyor

Gıda Zehirlenmesinde Erken Müdahale Tedaviyi Kolaylaştırıyor
0
82

klimaci

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
37,992
Etkileşim
2
Puan
38
Yaş
46
F-D Coin
90

Gıda Zehirlenmesinde Erken Müdahale Tedaviyi Kolaylaştırıyor

Karın ağrısı, kusma ve ishal ile kendini belirli eden besin zehirlenmeleri, bozuk besinlerin tüketilmesi ya da yanlış pişirme metotları nedeniyle ortaya çıkabiliyor. Dyt. Ayris Gürsili, besin zehirlenmelerinin nedenlerini ve alınabilecek tedbirleri anlatıyor.

1660204717_S__rekli_A__l__k_Hissi4-scaled.jpg

Parazin ve Virüsler Sindirim Sistemine Karışıyor


Bozulmuş besinlerin tüketilmesi sonucu ortaya çıkan besin zehirlenmeleri kendini ishal, kusma ve karın ağrısıyla gösteriyor. Bilhassa sıcak günlerde daha sık görülen besin zehirlenmelerinde erken müdahalenin ehemmiyetine dikkat çeken Dyt. Ayris Gürsili, bu sayede yaşanabilecek olumsuzların önüne geçilerek, daha kolay bir güzelleşme sağlanabileceğini belirtiyor. Dyt. Gürsili, bakteri, parazit, virüs ve organizmaların sindirim sistemine karışmasıyla ortaya çıkan besin zehirlenmelerinin daha ağır olduğu durumlarda ise kesinlikle bir sıhhat kurumuna başvurulması gerektiğinin altını çiziyor.  Dyt. Gürsili, besin zehirlenmelerinde teşhisin nasıl konulduğuna dair ise şu bilgileri paylaşıyor: “Hasta ile tabibin buradaki irtibatı, rahatlıkla teşhis koymasını sağlar. Hasta hastaneye gelmeden evvel tükettiği besinleri doktor ile paylaşır. Hasta belirtilerini ve ne kadar müddettir bu belirtileri yaşadığını tabibe tabir ederek teşhis koyma sürecini hızlandırır. Hekim fizikî muayene ile zehirlenme belirtilerini müşahedeler. Şayet toksinlere bağlı olarak bir zehirlenme gerçekleşmişse; yapılacak analizler ile ortaya çıkar. Doktorunuz sizden, kan ve dışkı testi yahut parazit muayenesi isteyebilir. Tüm bu analizler ve tetkikler sonucu yanlışsız bir tedavi usulü uygulanmaya başlar.”

Gıda Zehirlenmesinde Hakikat Bilinen Yanlışlar

Dyt. Gürsili, besin zehirlenmelerinde gerçek bilinen yanlışları ise şöyle sıralıyor: “Bozuk yiyeceklerin makus koktuğu ve göründüğü için bozulduğunun rahatça anlaşılabileceğine dair yanlış bir kanı bulunuyor. Halbuki bozulan her besin makûs görünüp kokmayabilir. Zira bakteriler gözle görülmezler ve bu durum besin zehirlenmesine sebep olabilir. Bunun yanı sıra kimi şahıslar az pişmiş yumurtanın hem daha lezzetli hem de sağlıklı olduğunu düşünüyor. Halbuki size lezzetli gelse de yumurtanın zehirlenmelere neden olmaması için beyazının da sarısının da çok âlâ pişmiş olması gerekir. Bunun üzere bir öbür yanlış kanı da eti biraz pişirip sonra mangalda pişirmeye devam etmenin sağlıklı olduğu düşüncesi… Meğer eti bu türlü pişirmek bakteriler süratle çoğalmasına ve sonrasında zehirlenmelere yol açabilir.”

Çiğ Et Kesilmiş Tahta

Dyt. Ayris Gürsili, besin zehirlenmelerinin önüne geçmek için meyvelerin su ve fırça yardımıyla güzelce yıkanmasını, sebzelerin ise su dolu bir kapta bekletilip güzelce temizlendiğinden emin olduktan sonra tüketilmesini öneriyor. Birebir anda yapılan yemeklerle, birebir mutfak araç ve gereçlerini kullanmak gerektiğini de hatırlatan Gürsili, “Örneğin; çiğ et kesilmiş bir tahtada, güzelce yıkanmadan farklı bir yemeği kesmek hakikat değildir. Her süreç sonrası mutfak araç ve gereçlerinin yeterlice temizlenmesi gerekir” diyor. (BSHA)
 

Similar threads

Karın ağrısı, kusma ve ishal ile kendini belirli eden besin zehirlenmeleri, bozuk besinlerin tüketilmesi ya da yanlış pişirme metotları nedeniyle ortaya çıkabiliyor. DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dyt. Ayris Gürsili, besin zehirlenmelerinin nedenlerini ve alınabilecek tedbirleri anlatıyor...
Cevaplar
0
Görüntüleme
152
Yaz Mevsiminde gıda zehirlenmeleri ve korunma yolları Memorial Şişli Hastanesi Dahiliye Bolumunden Uz Dr Selahattin Turen, yaz mevsiminde artış gosteren gıda zehirlenmeleri ve korunma yolları hakkında bilgi verdi imagesyazmevsimindegidazehirlenmelerivekorunmayollari5ad55b755f3b8...
Cevaplar
0
Görüntüleme
130
Besin zehirlenmesi, bakteriler yahut bu bakterilerin ürettiği toksinleri içeren besinlerin tüketilmesi sonucunda bedenin verdiği olağan dışı reaksiyona denir. Besin zehirlenmelerinde en sık karşılaşılan belirtiler mide bulantısı, kusma, ishal, bulanık görme, midede kramp stilinde olmaktadır. En...
Cevaplar
0
Görüntüleme
119
Uzun ve soğuk kış mevsimi yaşanırken yaz mevsiminin gelmesi özlemle ve sabırla beklenir Kalın giysilerden kurtulmak, incecik, rengârenk kıyafetler, tişörtler ve şortlarla gezmek, neşelenen, canlanan plajlar anlamına da gelen yaz ayları tatil planlarının uygulandığı aylar bununla birlikte Nerede...
Cevaplar
0
Görüntüleme
217
Gıda zehirlenmesi nedenleri nelerdir? Gıda zehirlenmesi, mikroorganizmalar ya da onların toksinler ile kontamine gıdaların tüketilmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Gıdaların kontamine olmasındaki en önemli neden üretimi, taşınması, depolanması veya işlenmesi sırasındaki yetersiz hijyendir. Gıda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
172
858,506Konular
983,004Mesajlar
33,105Kullanıcılar
2955SamsunSon üye
Üst Alt