Fonksiyonel besinlerden bazıları;
· Enginar (silymarin)
· Portakal (hesperidin, tangeritin)
· Soğan, sarımsak (diallil disülfit)
· Domates (likopen)
· Havuç (betakaroten)
· Çay (kateşin)
· Kırmızı üzüm (resveratrol)
· Kırmızıbiber (kapsaisin)
· Üzümsü meyveler (antosiyanidin)
· Koyu yeşil yapraklı sebzeler (lutein, zeaksantin)
· Nar (ellagik asit)
· Elma (phloretin)
· Brokoli (sulforapan)
· Lahana (indol)
· Karnabahar (izotiyosiyanat)
· Soya (genistein)
Faydaları-Vücuttaki Etkileri;
· Kalp damar hastalıkları, diyabet, Alzheimer riskini azaltır.
· Kanserden koruyucu etki gösterir.
· Vücutta oluşan oksidatif stresi azaltır.
· Anti inflamatuar etkilidir.
· Detoksifikasyon (toksinleri vücuttan uzaklaştırıcı) etkisi vardır.
· Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Bazı fonksiyonel besinlerin sağlık için önerilen günlük ortalama tüketim düzeyleri;
- Yeşil çay; mide, özafagus, kolon, meme ve sindirim sistemi kanseri riskinde azalma sağlıyor. Günde 4-6 fincan öneriliyor.
-Soya; LDL kolesterol (kötü huylu kolesterol) düzeyinde düşmesini sağlıyor. Günde 25 gram alımı öneriliyor. Günde 60 gram tüketilmesi halinde ise menopoz semptomlarında azalma sağladığı kanıtlanmış.
-Sarımsak; kan basıncını ve kolesterol düzeyinde düşürüyor. Günde 1 diş sarımsak rendelenmiş olarak alımı öneriliyor.
-Sebze ve meyveler; kolon, meme, prostat gibi kanser türlerinin azalmasını sağlıyor ayrıca kalp- damar hastalıklarından korucu etki gösteriyor. Günde 5-9 porsiyon tüketimi öneriliyor.
Beslenmenizde, fonksiyonel besinleri kullanarak sağlık düzeyinizi arttırabilirsiniz. Her zaman söylediğimiz gibi hiçbir besin tek başına mucizeler yaratmaz bu nedenle renkli ve çeşitli beslenmeyi sağlıklı beslenmenizin temel taşı olarak kabul etmelisiniz.
Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak
Moso Diyet ve Beslenme Danışmanlığı